Bea!
Az LLL nem mai találmány, nem idén vagy tavaly alakult. Utána lehet nézni.
A szoptatással kapcsolatos jelenkori elméletek sem tavalyi kutatási eredményeken alapulnak, hanem valóban volt már nyoma akár épp 12 évvel ezelőtt.
Sajnos ez a dolog pont arra mutat rá, hogy vannak orvosok és védőnők, akik tizensok év után sem haladnak a korral!
Jelenlegi gyerekdokim, meg a kedvenc védőnőm már 1992-ben (azt hiszem) elment LLL-tanfolyamra, meghallgatta ezeket a "legújabb" elveket, majd saját praxisában igazolva látta őket.
1993ban egy másik gyerekdokim volt, aki többekközött vérvételre küldött a kéthónapos gyerekkel, hátha megárt neki, ogy nem kap gyümölcsöt. Ugyanő 1995-ben teljességgel elfogadta, hogy az ikreknek nem adok semmi mást, mert addigra neki is lett elég tapasztalata ebben a témában.
De sajnos nem minden gyerekorvos és védőnő ilyen.
Ja, igen, és 1993-ban ismertem több védőnőt, az egyik elfogadta, amit én a saját gyerekemnek választottam táplálkozási elvekként, a másiknak meg, mikor beviharzott hozzánk (miután meg volt sértődve, hogy miért is nem ülök otthon a 8. hónapban), az volt az első mondata, hogy 3 cumisüvegre lesz szükség. Nem kérdezett semmit, hogy mit és hogyan akarok, csak közölte, ezzel kezdve a mondókáját.
Nem tudom, hogy ez a védőnő ma még pályán van-e és mit mond, de aki ma ugyanilyen elánnal viseltetik, arra ma is azt mondom, hogy igenis terjedjen el róla, hogy nem szabad minden szavát komolyan venni!
(ja, ez már Hagnosznak is válasz, nem tudom amúgy, a kórházas topikok ellen mért nem lázongtok, mikor ott is megy, hogy x doki jó vagy nem, szidtak már bőven dokikat ott is! Most én nem néztem vissza ominózus topik elejét, nyilvánvaló, hogy olyan megfogalmazásban kell(ett volna) csinálni, hogy x dokinak y tanácsa nem követendő tanács. Mondjuk a topik cime sem az, hogy kik azok a dokik, akiktől semmilyen tanácsot ne fogadj el, vagy akik úgy ahogy vannak rosszak, csak azt mondja, hogy kik azok, akiknek a szoptatással kapcsolatos tanácsait nem érdemes megfogadni. Nagy különbség!!)
Még visssza Beának: ez a szektás szöveg meg egyszerűen nevetséges, szerintem aki ilyeneket írt még sose beszélt valódi tanácsadókkal.
Aliz: nekem is volt több gyerekem, volt, akinek volt cumija. Igenis volt olyan, hogy szájába nyomtam és elhallgatott, holott másképp is meg lehetett volna oldani a szituációt. Sőt, első gyereknek, mikor kezdett kevés lenni a tej, és újra ébredt éjjel, szájába nyomtam a cumit, és elaludt vele, csak éppen közben folyamatosan csökkent a gyarapodása és nem növekedett a tejem. Végül is mindent lehet, nyilvánvaló, hogy fontossági sorrendet kell felállítani, és abban nem szükségszerű, hogy mindenkinek a hosszú ideig tartó kizárólagos szopi legyen az élen.
Teáztatás: na éjszakára meg pláne károsnak tartom, cukros lötyikével a szájában, tökéletes fogászati alapozás. Ha szomjas, kapjon sima vizet, ha éhségért ébred, anyatejet vagy tápszert, ha vigazsra, anyára van szüksége, akkor meg azt.
Érdekes lenne egy felmérés, mondjuk a 4-5 éves kislányok körében, miként játszanak a játékbabáikkal, és mik tartoznak ehhez hozzá. Mert innen indult a játékgyártós téma -mondjuk nem tiszta nekem, hogy ez most honnan jött ide elő. Szóval szerintem a gyerekek nagy többsége azt játsza, hogy cumisüvegből megeteti a babáját. Mert annak az a normális módja. Holott a cumisüveg egy segédeszköz, amire vagy van szükség vagy nincs.
SZerencsémre enyém gyerekek megszoptatják játékbabájukat, illetve anno nagyfiam a kutyusát, merthogy babája nem volt
.
Ha már biznisznél tartunk, a babaholmik tekintélyes része bizniszből van a polcokon, és nagy részük teljesen felesleges, sőt némelyikük kifejezetten káros. Mégis rengeteget eladnak belőlök évente. Pár éve itt a bneten kérdezte valaki, hogy x összeg elég lesz-e a babaholmi beszerzésére, segítsünk neki. És röpködtek a százezrek, hogy mennyibe kerül ma az újszülött kelengyéje. Naná, hogy mégegyszer meg kell gondolni, akar-e valaki gyereket, ilyen összegek mellett. Aztán tulképpen, ha belegondolunk, akkor a tárgyak tekintélyes része pótolható vagy teljesen kihagyható.
(itt van mindjárt a kiságy, nem egy olyan ismerősöm van, aki megvette, aztán a gyerek sose aludt benne. Holott erről az ember végképp azt gondolná, hozzátartozik a babához, elemi dolog.)
Ildi