Kikezdki, elfogadom, van különbség azok között, akiknél végül valami bejött, meg azok között akiknél semmi nem működött. Ezt szerintem nem vitattam (-ta senki), én csak a másik végletről írtam.
Alice, nem mondtam, hogy egyik jobb vagy rosszabb. Itt a babaneten az ősidőkben (ne feledjük el, itt már több, mint 4 évről van szó) szerintem nagyon szoptatás-barát környezet volt, azok közül, akik akkoriban naponta írogattak ma már több IBCLC van. Akkor ők (Iboly, Pele stb) naponta rengeteg időt töltöttek itt, ezeregyedszer is válaszoltak ugyanarra a kérdésre, napokon át nyomoztak, próbálták kérdéseik révén megtalálni, ha valakinél gond volt. Sose felejtem el L. esetét, L. mindent megtett, amit javasoltak, napok (tán hetek) óta ment a dolog, egész nap ágyban a kicsivel stb stb már úgytűnt mindent végigmazsoláztunk, és a babának csak nem volt elég a tej. És aztán végül csak meg lett a bibi oka (történetesen a bimbóvédő volt), ami valahogy nem tűnt evidensnek eleinte. Mindegy, ez most nem az, hogy valami hűde rejtély és hűde csodát tettek, hanem arra akartam kihegyezni, hogy itt tömény összefogás és segítési kísérletek, bíztatás zajlott, olyan környezet volt, amiben az akkori friss kismamák gyorsan és szakszerű tanácsot kaptak, s szerintem az akkortájt egyébként jellemző átlagnál nagyobb arányban sikerült megvalósítaniuk szoptatással kapcsolatos elképzeléseiket.
"Egyébként volt rá egy fogadásom, hogy előbb utóbb te is megjelensz, csudálkoztam is, hogy ilyen későre. "
Erre csak azt tudom felelni, hogy nem voltál elég figyelmes! Voltam én már itt ebben a topikban korábban is, tán még az első oldal arhivra kerülve
.
Igen, én idestova 4,5 éve minden érdekesnek ígérkező topikba beleolvasok, habár manapság nem annyira mint régen. Valamikor nem történhetet a bneten úgy valami, hogy ne tudjak róla! Ez van.
Szerintem valahol magától értetődő is ez a dolog, régen volt 10 gyereke az anyáknak (terhessége és szülése gyakran több is) se ideje, se energiája nem volt rá, hogy túlmisztifikálja a témát. Ez azért olyna, hogy ha én mindennap járok Budapesten, akkor egy idő után természetes, ha meg életemben egyszer, akkor tuti jól körülnézek és minden fontos(híres) részét meg szeretném ismerni. Nem csak az anyaságban vannak ilyen pontok.
Másrészt annnyi minden más a 100 évvel ezelőttihez képest, akkoriban teszem azt a külsőnk sem volt ennyire fontos, mint most és még ezer példát lehetne találni.
98% és 2%. Ma Magyarországon ha jól tudom, évi kb 90.000 gyerek születik, illetve talán valamivel több, de az ikreket úgyis le kell vonjam, szóval évi 90.000 anya kezd bele a szoptatásba. Ennek a 2 %-a 1800. Nem is olyan kevés. Mintahogy valaki már kiszámolta, a 8000 felhasználóra jut 160. Az sem kevés. Ehhez képest ebbe a topikba sem írt még ennyi, szóval igenis benne lehetnek páran a 2%ba.
Ildi