Sziasztok!
Tényleg jó, hogy nyílt egy ilyen topic is.
Eddig azt hittem, hogy csak én vagyok béna és csak nekem nem sikerült hosszasan szoptatni. Sajnos kb. 1 hete kénytelen voltam abbahagyni, mert a majdnem 5 hónapos fiam nem volt hajlandó szopni, azaz ami még könnyen jött neki a ciciből kihörpintette, aztán jött az ordítás + harapás. Miután sorozatban harapott, már féltem a cicimet a szájába adni. Pedig én annyira akartam szoptatni!!!
Már a kórházban sem indult jól a dolog szoptatásügyileg. A szülőszobán próbáltam mellre tenni Balázs babát, de nem sikerült, mert amikor a szájába akartuk tenni a mellemet, elkezdett ordítani. Ezért szóltam a szülésznőnek, hogy segítsen. Hát ő csak annyit tett, hogy erőszakosan próbálta Balázs fejét rányomni a mellemre. Hát ez is ordítással végződött. Gondoltam majd lesz még idő mellretenni Balázs fiút. Sajnos a későbbiek során sem boldogultam, mindig a csecsemős növérek segítségét kellett kérnem. A nővérek nem mondtak semmit sem, hogy mit hogyan tegyek, mire ügyeljek, hanem jól megcimbálva a mellemet, jól rányomták Balázs fejét. Így sikerült szoptatni a kórházban. Előre féltem, hogy mi lesz otthon, hogyan tudom megetetni, ha nem tudom bekapatni vele a cicimet. Amikor hazaértünk, kirendeltem a védőnőt, gondoltam, majd ő biztosan segít. Hát csak annyit mondott próbálkozzunk. Hát próbálkoztunk is, az is előfordult, hogy kb. fél óráig küzdöttem a fiammal, hogy mellre tegyem. Már csurgott rólam az izzadtság és bőgtem a tehetlenségtől. Szerencsére a férjem sokat segített. Hála égnek azért Balázs tanulékony volt, kb. 1-2 hét alatt belejött, már nem volt probléma a cicire tétel.
A kezdeti nehézségek után minden rendben volt, szépen szopott Balázs, és tejem is volt bőven. A problémák karácsonykor kezdődtek, amikor elutaztunk férjem szüleihez, bár már azt megelőzően is előfordult 1-2 szer az, hogy nem akart szopni. Ha csak a cicihez közelítettük, ordított mint a sakál. Alig bírtuk ilyenkor megnyugtatni. Azt is megkaptam, hogy biztos keserű a tej, azért nem akar szopni a gyerek + miért nem adok neki gyümit, más kaját, mert a pl. gipsz juliska gyereke már 3 hónapos kora óta azt is eszik.
Azt gondoltuk, hogy biztos a környezetváltozás az oka és ha hazamegyünk akkor minden visszarázódik a régi kerékvágásba. De sajnos az ellenkezője történt, egyre többször nem akart szopni, minden szoptatás ordításba torkollott. Én persze egyre idegesebb lettem, ha a szoptatásra gondoltam, már görcsbe rándult a gyomrom. Miután Balázs egyre kevesebbet gyarapodott, mindenki azt mondta, hogy biztos kevés a tej, azért csinálja ezt a műsort a gyerek. Próbáltam gyakrabban mellre tenni, ittam tejszaporító teát, mindkét mellemet kifejtem szoptatás után, ettem mindenféle kaját, hogy több tejem legyen. Mindhiába. Lett viszont 4-5 kg többletem súlyügyileg. Próbáltunk adni pótlást pohárból, kanálból. Próbáljon meg valaki egy éhes, ordító gyereket megetetni kanállal vagy pohárral!!! Végül kénytelenek voltunk cumisüveghez folyamodni. Már az egész család is kiborult a szoptatási mizéria miatt (kb. 1 hónapja ment a cirkusz).
Nagyon sokat idegeskedtem, sírtam, hogy miért nem tudok több tejet produkálni, miért nem tudom jóllakatani a fiamat. Ha néztem az újságban a kisbabákról szóló cikkeket, én az szerepelt benne, hogy pl. 6 hónapos és csak anyatejet kap, elsírtam magamat, hogy ez mindenkinek megy, akkor nekem meg miért nem????
Most ott tartunk, hogy kifejem a tejet hosszas küzdés, munka árán, és azt kapja a nagyfiú cumisüvegből. Amióta teli a pocija, sokkal nyugisabb lett + én is megnyugodtam, hogy tudom, hogy mennyit evett és biztosan nem éhezik. Ha nyügösködik kaja után, tudom, hogy nem az a probléma, hogy éhes. (Régebben mindig ott motoszkált a fejemben, biztos éhes szegény gyerek, azért ordít így. Most, hogy megkapja a maga kis adagját, nincsenek nagy ordítások. Hát arra a következtetésre kellett jutnom, hogy valóban éhes volt sokszor szegényke). Nem tudom meddig tudok neki fejéssel elegendő anyatejet biztosítani, de ameddig lehet csinálom. (lassan inhüvelygyulladást kapok a kézi mellszívótól). A számomra a legfontosabb az, hogy anyatejet kapjon Balázs ameddig csak lehet. Azon, hogy ez szopi révén, vagy cum. Üveg segítségével történik, már nem problémázom. (amikor először kapott cum. Üveget jó nagyot bőgtem)
Hát ennyi az én történetem, lehet, hogy kissé hosszadalmasra és zavarosra sikerült, de a lényeg benne van.
Üdv
Edit