Sziasztok! Akkor én most hozok egy másik példát: 40 vagyok, első terhesség, az orvosom is inkább féltett az amniocentézistől, így már jó előre tájékozódtam a nem invazív lehetőségekről. Mivel a Prenát végzik itt a klinikán (és a genetikai tanácsadáson is javasolták - pontosabban: megemlítették), befizettünk rá. Az optimum teszt (ami a 3 triszómiát vizsgálja, és 10 nap alatt megvan), most 195.000,- Ft, de úgy gondoltuk, ezt az összeget simán rákölthettük volna lombikra is, ha nem lettünk volna ilyen szerencsések, hogy az első inszem rögtön sikerül. Dec. 10-én volt a 12. heti UH, és rögtön le is vetettük a vért - ha már úgyis ott jártunk... 12+5 hetes voltam. Ilyen idős korban a genetikai UH jó eredményétől függetlenül is mindenképpen javasolják a további szűrővizsgálatokat. 6 nap alatt a németországi labor visszajelzett, hogy sajnos nincs elég szabad magzati DNS a véremben, felajánlják a vizsgálat ismétlését - ingyen. Jöttek az ünnepek, ezért 29-én vették le másodszorra a vért, 15+3 hetesen. És akkor jött újabb 2 hét pokol - ugyanis a 10 nap 10 munkanapot jelent, és Németországban a jan. 6. is ünnep -, végül január 14-re lett eredmény: negatív mindháromra, és kislány. A sikertelen teszt után a várakozási idő alatt szétstresszeltem magam, végigfuttattam magamban minden verziót, hiába győzködött a férjem, hogy szép nagy orra van a kicsinek, és a nyaki redő is normál, hát nem tudtam megnyugodni. Egy újabb sikertelen eredmény esetén ugyanis már nem marad más hátra csak az amnio, és már a 18. héten jártam...
Szóval, összességében: aki túlsúlyos (és én rendesen az vagyok: +30 kg), számítson rá, hogy esetleg nem sikerül elsőre a teszt, de az ismétlésért nem kell újra fizetni. Szerintem az a szerencsésebb, ha ilyen esetben inkább a 15-16. héten végzik el a tesztet --a várakozástól nincs idegörlőbb.
Még valami: a második tesztnél is csak 4,36% volt a magzati DNS.