2001.11.30 20:16
Szerző: Anonymous
Sziasztok Lányok!
Nagyon jó ez a téma, érdeklodve várom én is az ötleteket, amikbol, szerintem, sose elég.
Hadd tegyek hozzá pár gondolatot, amit kiindulási alapnak lehet használni az egyéven aluli babák táplálásánál.
Körülbelül 6 hónapos korig a babák kizárólag anyatejes (vagy tápszeres) táplálása javasolt.
Almával, oszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. Legújabb tapasztalatok szerint a banán allergizál.
Eloszor kínáld meg a babádat egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha izlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma is megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belole!)
Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következovel. A kicsik általában imádják az oszibarackot, ha van rá idod, le is fagyaszthatsz belole, akkor télre is lesz. Bevezetoként még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekbol is jó most felkészülni a télre. A körte is kedvelt gyümölcs, a szolo is, de ezektol fájhat a babák pocakja, óvatosan kell kísérletezni velük.
Én úgy tanultam valamikor, hogy a gyümölcsök szoktatása 2 hónapig tartson, majd újabb két hónapig a zölségeké, utána következzék a hús.
Ezt a gyümis dolgot én nem mindig tartanám be, különösen nyáridoben, amikor minden zöldség friss, zsenge, jóízu.
Zöldségek közül a krumpli jöhet elsoként szóba, a csicsóka, répa, sütotök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab, cékla. Késobb káposztafélékkel, karfiollal, karalábéval bovítheto a lista. Ha egy-egy ételrol megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Fott krumplival szoktunk suríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban eloforduló cöliákia, vagyis lisztérzékenység miatt.
10 hónapos kor körül már meg lehet próbálni a kukoricalisztet, bár a kukorica is allergén. A rizs viszont mehet. Újabban lehet kapni barna rizslisztet, aminek a segítségével pl. tej, tojás nélküli lepényt, palacsintát lehet sütni.
Nem muszáj külön pepecselni a gyerkocnek a fozéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben fott zöldséget, husit, de még lehetoleg a berántás, habarás elott vedd ki belole, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell fozni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fuszerezhetok is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fuszerekkel, hanem egyszeruen tégy a fozovízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízu, aszerint, hogy mit fogyasztott elozoleg.
<FONT COLOR="ff0000">Egyéves kor elott nem javasoltak a tejtermékek, a tojás (eloször a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínu, hogy érzékeny), liszt, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.
Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt.
A mogyoró nagyon erosen allergizáló hatású étel, fogyasztása hároméves korig nem javasolt.</FONT>
Ha a kicsi nem fogadja el 6 hónaposan a kínált ennivalót, próbálkozz meg vele újra, 2-3 naponta, vagy hetente. Ha szépen fejlodik, és elég neki az anyatej, akár egyéves koráig is élhet kizárólag azon.
Gondolj mindig arra, hogy az elso életévben az anyatej a fo táplálék, ezért a szoptatást lehetoség szerint fenn kell tartani ebben az idoszakban. Biztos lehetsz benne, hogy a szilárd táplálék bevezetésével nem fog számottevoen csökkeni az anyatej mennyisége, ha mindig szoptatással kezded az étkezést és csak szopi után kínálod meg a babádat egyéb ennivalóval.
Üdv. Iboly