Sziasztok!
Régebben is írogattam ide, de azután eléggé kihalt a topik és nem is nézegettem. Örömmel látom, hogy most újra tele van élettel.
Én a kórház védelmében szeretnék szólni.
Lassan pont egy éve, 2004. január 27-én szültem ott a lányomat. Semmilyen tudatos választás nem volt benne, oda menetem, ahol az orvosom volt, akihez 12 éve járok. Nála szültem másik kórházban a nagy gyerekeimet is 11 és 9 évvel ezelőtt.
Nekem csodálatos élmény volt a szülés és ehhez a körülmények is adottak voltak:
A párom minden előzetes macera nélkül bent lehetett. Három szülésznőt próbáltam ki, mivel a szülés előtt másfél napig voltam bent és mindegyik nagyon rendes és kedves volt. Az orvosom szerint szakmailag is nagyon felkészültek. Ezt nem tudtam megítélni, hiszen nem nálam volt semmilyen komplikáció. Minden esetre a szülésznő ügyességének köszönhetően gátmetszésre nem volt szükség.
A szülés után két órahosszáig együtt lehettem a babával és az apukával és annyiszor szoptattam, ahányszor akartam.
A csecsemősök szakmailag valóban nem álltak a helyzet magaslatán, de mindent meglehetett velük beszélni. Mondták ugyan, hogy mérjem, hogy mennyit szopik a baba, de soha nem kérték számon rajtam az eredményt. A teát (amire mindenképpen szükség volt, mert Lili sárga volt) pohárból adták. Miután nekem sem volt tejem még a harmadik napon sem, akkor már javasolták, hogy adjak neki tápszert. (De ha azt mondom, hogy nem adok, elfogadták volna.) Cumisüvegben hozták, de én áttöltöttem a teás pohárba.
Nem szóltak érte. Szerencsére ez volt az egyetlen alkalom, hogy Lili tápszert kapott, mert ezután már lett tejem és azóta is túlnyomórészt szopik.
Az EDA-kérdéshez nem tudok hozzászólni, bennem fel sem merült, hogy fájdalomcsillapítást kérjek. És én azt sem bántam, hogy éjszakára elvitték Lilit. Ha kértem volna, biztosan kihozták volna szoptatni. De mivel csak az utolsó napon lett tejem, ez nem is nagyon merült fel. Napközben, amikor úgyis végig velem volt, senki nem szólt bele, hogy hányszor teszem mellre.
A nagy gyerekeimet az Uzsokiban szültem, szerintem ég és föld a különbség (a Nyírő javára), de lehet, hogy 9 év alatt minden kórházban sokat változott a szemlélet.
Mindenkinek könnyű és szép szülést kívánok!
Anna