2005.11.09 22:11
Szerző: maci_2
Szia Indianyo,
Van pár mikrós recept, amit innen-onnan mentettem el.
Mű tiramisu (nem kell sütni) (talán Zsuzsitól).
Kell hozzá némi babapiskóta, egy csomag tejszín ízű pudingpor, kevés tej, cukor, meg egy csomag túró (plusz a malátakávé meg kakaópor a tetejére). Kb. 10 perc összerakni, aztán egy kis pihi a hűtőben, és kész.
Mikróban kb. 2 deci tejet megmelegítek, ugyanennyiben meg hidegen elkeverem a tejszín ízű pudingport (Oetker), kb. 3 ek. cukrot, és az egészet felforralom (mikróban), sűrű puding lesz belőle. Beledobom a túrót, jól elkeverem.
Jénaiba, vagy valami cuki magasfalú kerámiatálba leteszek egy sor babapiskótát, meglocsolom kávéval (nescafé, malátakávé, eszpresszo, bármilyen, kb. egy bögrényi kell, mehet bele egy korty rum is, ha van otthon), hogy jó szaftos legyen. Befedem egy réteg túrós pudinggal. Aztán megint egy sor babapiskóta, megint krém. Nekem általában három réteg babapiskóta jön ki. A tetején megint egy adag krém elsimítva. Megszórva kakaóporral. Kb. 10-15 perc, utána állhat pár órát a hűtőben, és akkor szépen lehet szeletelni.
"Start piskóta" (Jaminától) -azaz: 5, 4, 2, 3, 1, 1/2! Hozzávalók: 5 evőkanál liszt, 4 e. kanál cukor, 3 egész tojás, 2 e. kanál olaj, 1 e. kanál ecet (1o%-os), 1/2 csom. sütőpor. A tojásokat keverd össze a cukorral (lehet fakanállal is, nem kell elővenni a robotgépet), add hozzá az olajat, az ecetet, és a sütőporral összekevert lisztet. Keverd simára, tedd mikrózható edénybe, és rakd a mikróba, fedő NÉLKÜL, nagy fokozatra, kb. 3 percre. Ha langyosra hűlt, töltheted lekvárral, pudinggal, krémmel, stb. Vagy csak bevonod kívülről valamivel. Ha kakaósat akarsz, 1 e. kanál kakaót adj a sütőporos liszthez, de akkor 1 e. kanállal kevesebb lisztet vegyél! Tehetsz bármelyik változatba mazsolát, vagy aszalt gyümit, diót, lecsepegtetett meggyet. Sütheted diós változatban is, akkor tudod 1 e. kanál darált dió, és így tovább! Én így készítek gyors somlóit. Sütök 3-féle piskótát, addig rumban ázik a mazsola, veszek hidegen készíthető krémport, ( van rumos. -diós is !) kicsit kevesebb tejjel összerázom, és rétegezve lerakom. Tetejére krém, és kakaópor. Jó étvágyat!
Egyszerű *mikrós* süti (a mindmegettéről) (Nellitől)
Hozzávalók:
10-15 dkg zsírszegény túró
1-2 tojás
édesítő (tetszés szerint)
2-4 evőkanál zabpehely vagy teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál sütőpor
fahéj (tetszés szerint)
cukrozatlan kakaó (tetszés szerint)
vanília aroma (tetszés szerint)
bármilyen gyümölcs, mazsola, magok, stb. (Én tettem bele almát, körtét, diót, mogyorót)
Elkészítés: Az elkészítése elég egyszerű. Minden hozzávalót összekeverünk egy jénai tálban, vagy olyan edényben, ami mikróba tehető. Ha jól összedolgoztuk az alapanyagokat, jöhet a darabokra vágott gyümölcs. Ha túl sűrű lenne a massza, vízzel vagy tejjel, esetleg gyümölcslével hígítható. 5-6 percig sütjük a mikróban. Hidegen, melegen egyaránt finom, egészséges és kalóriában szegény. Persze attól függ, hogy mit teszel bele.
Mikrós kaják: (Urszilától)
Ha mikróban főzöd a rizst, akkor egységnyi adaghoz két egység víz kell. Pudingot szoktam még főzni, nem ég oda.
Angolos zöldséget, azaz pl. mélyhűtött vegyes zöldség 2 kanál vízzel és kis vajjal.
Császármorzsa maradékból (Clarissától)
Ha van belőle valaha is maradékod, keverd össze vágott dióval, darabos meggylekvárral,
és csokiöntettel (kevés). Ezt a "masszát" szaggasd ki alufólialapra kávéskanállal, és tedd be kicsit a mélyhűtőbe. Isteni nasi.
Most ennyi, majd még keresgélek...
Maci