Remélem, van valaki, akit szintén Mirena-t használ és megoszthatnánk a tapasztalatokat. Másfél éve szültem, utána 2 hónappal helyezte fel a nőgyógyászom a Mirena nevű IUD-t. Ez olyan mint egy spirál, csak hormont is bocsát ki magából. Pár hónapja fájdogál a petefészkem. Elmentem a nőgyógyászomhoz, kézzel megvizsgált és azt mondta, hogy minden rendben. Megkérdeztem, hogy akkor mi lehet a fájdalom oka, de csak kitérő választ adott. De csak zavart a dolog (egyébként nem nagy fájdalmat érzek) és elmentem a háziorvosomhoz, hogy adjon beutalót ultrahangra. Ott egy másik nőgyógyász megállapította, hogy 6,3-szor 3 cm(!)-es cisztám van. Azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni, ezen kívül semmit nem mondott, pedig még próbáltam volna kérdezgetni (ez Kiskunfélegyházán történt). Visszamentem a háziorvoshoz az eredménnyel, ő is azt mondta, hogy nincs vele teendő, de ő legalább javasolta, hogy pár hónap múlva ismét nézessem meg. Azt vetette fel (bár hozzátette, hogy ő nem nőgyógyász és nem akar beleszólni), hogy esetleg a Mirena-tól is lehet, mivel nem menstruálok tőle, ennek a spirálnak van egy ilyen hatása a nők többségénél. A ciszta pedig úgy alakul ki, ha jól értettem, hogy a petefészekből nem bír kilökődni a petesejt és ezáltal jön létre a ciszta. Azt is mondta, hogy magától is elmúlhat. Én viszont úgy tudom, hogy ha magától felszívódik, akkor a menstruációval együtt távozik. Viszont mivel én nem menstruálok, ezért a saját logikám szerint nem múlik el magától.
Szerintetek érdemes lenne kivetetnem a Mirena-t? Másnak volt vele panasza? Mivel másfél éve szültem, a terhességem alatt többször jártam ultrahangon, ezért gondolom észrevették volna a cisztát, tehát ez azóta alakult ki.
Köszike előre is a válaszokat!