Sziasztok!
Na, a mai éjszakánk nekünk is érdekes volt. Bori felébredt és egy órán keresztül azzal próbálkozott, hogy a fejemen aludjon el. Aztán reggel persze meg halál rosszkedvû volt. Megint szegényke próbálta megakadályozni, hogy elmenjek dolgozni, de sajna muszáj, ugye...
Aztán hazajöttem, örült nekem nagyon, hagyott aludni is, sõt, õ is mellém feküdt és aludt velem együtt. Aztán arra ébredtünk, hogy a nagymamiék kopognak az ablakon. Itt voltak egy kicsit, elmentek, jött haza apa.
Aztán apa elvonult fürdeni, én meg megint becsempésztem mellé Borit. Most is érdekesnek találta a himbilimbit, sõt, fizikai kísérleteknek vetette alá, miszerint, hogyan viselkedik, ha samponos flakonnal püföljük, hogyan hat rá a víz hullámzása, stb, stb, stb.
Most már remélem alszik...
Új szavak: süsü, így.
És akkor most a reakciók:
Barika! A szoptatás elvileg fogamzásgátló hatású, bár ha azt figyelembe veszed, hogy a legtöbbünknek már a szoptatás alatt is megjön, akkor nem teljesen.. Nekem pl. szülés után 4 hónappal megjött, amikor még aktívan szoptattam úgy 2-3 óránként.
A hozzátok kéredzkedés kérdése rajtatok múlik. Ha még pindurka, én inkább magamhoz venném, ha kéri, de ha már nagyobbacska (mondjuk 6 hónap után), akkor már csak valódi vészhelyzetben (betegség, láz, rémálom, fogzás miatti fájdalmak, stb.).
A víz forralását minimum 6 hónapos korig javasolják, de nekem pl. a legtöbb helyen 1 éves kort mondtak. Amúgy 6 hónapos korig, ha van elég tej, nincs szükség melléitatásra..
(Szép magyaros lett...
)
Cory! Általában sajna nem olyan a napirendjük, mint a miénk... Majd úgy iskoláskorukra kinövik a koránkelést, stb., akkor majd az lesz a legnagyobb gondunk, hogy hogyan cibáld ki az ágyból. Az éjszaka és sötétség finom kis összefüggéseire vagy nem összefüggéseire max. 1 hónapon belül azért rá fog jönni, ne aggódj, max. juszt se fogja figyelembe venni...
Cili! Anyatejet fagyasztani bébiételes üvegben is lehet, vagy apró gyógyszeres üvegben, a lényeg, hogy tiszta legyen. Ezeket ki is kell fõzni használat elõtt, és figyelni kell arra, hogy ne töltsd teljesen tele, mert szétrobban a fagyasztóban. Amikor meg fel akarod használni, langyos vizes tálba teszed, aztán melegítheted. Késõbbre (a fõzelékes korra) meg lehet, jégkocka-készítõ zacsiban is fagyasztani, aztán a megfelelõ mennyiséget csak kinyomod belõle.
Lara!DE, RÁ FOG SZOKNI!!! SÕT, lehet, hogy a szoptatást is megzavarja. És az alvást is bezavarja. Minden tekintetben NEM JÓ! Szerintem inkább tedd õket valami alsó polc legbelsejére... Ha tudod, álld meg és ne add oda neki, magatokat kímélitek meg egy csomó rossz élménytõl és a gyereknek is jobb lenne úgy.
Amúgy, igen, megismerik az anyjukat. A szagukról, a tejük illatáról. Pl. más szoptató anya tejét nem is fogadják el szívesen általában. Az más tészta, hogy másnál ugyanúgy el van, lehet, hogyha sír, rajtad érzi, hogy idegesebb vagy, és másnál viszont nem érzi így a feszültséget.
Majd csak figyelj, azért az elsõ mosoly a tied lesz, és jó ideig leginkább rád fog mosolyogni. Késõbb pedig ha baja lesz, hozzád fut, te tudod majd a legjobban megnyugtatni, de mondjuk akkora már rutinod lesz a sírásokra való reagálásban...De ezt most is megfigyelheted, ha sír, tedd a hasadra, úgy, hogy hallja a szívverésed, sokkal könnyebben meg fog nyugodni.
Fejés miatt ne aggódj.. Azért ha estére kevesebbnek érzed, az esti lefekvés elõtt és esetleg reggel, ébredés után fejjél egy kicsit... Nekem egy-két hét alatt totál elég let így a tejem. Ja és pihenj, aludj, egyél rendesen, ne idegeskedj a tej miatt, mi majd segítünk...
Ezek a legjobb tejszaporító módszerek.
Evey! Örülök, hogy tetszik Bori...
Nekem is...
Prü! Hát, bármilyen bili megteszi, de nem valószínû ám, hogy az elkövetkezõ egy évben még magától használná...
Állítólag úgy 2-2,5 év körül érik meg az idegrendszerük arra, hogy tudják irányítani ezeket a dolgokat... Tudják késleltetni, stb. Azért az az elsõ lépés, ha már mutatja, Bori még csak mostanában kezdte... Aszondják, az is jó módszer, ha a bilit beteszed a játékok közé, így legalább megszokja, és babákkal, állatokkal el lehet játszani, mire való. Sõt, állítólag, ha néha elkísérhet benneteket a WC-re, az is áldásos lehet ok-okozat összefüggés felfogásában...
Iboly! Minuszok itt is vannak, fagy még nem nagyon. De már nem kell sok hozzá.
Zsóka! Fel a fejjel!!! Az viszont tuti, hogy az ausztráliai túra majd késõbb ezerszeresen megtérül, akkor majd nem is tûnik olyan nagyon rossznak...
És igenis, jól kifogtad a pároddal, olyan dolgot csinál, amit szeret, és gondolom, hogy ez nagyon kihat a kedvére, arra, ahogy veletek bánik, stb... NA, NEM SZOMORKODNI!!! ÉS KÜLÖNBEN IS, AKINEK MA NÉVNAPJA VAN, AZ NEM SZOMORKODHAT ÁM, CSAKIS VIGYOROGHAT!!!
Most puszi mindenkinek, megyek a csetre:
Dia