Jaj, Gigi, ha ilyen szépen hízik, hogy lenne már éhes???
Amúgy ők még annyira ösztönlények, hogy ha alapban nem aluszékony, nem sárga (azért ilyen korban már ez nem szokott lenni), akkor nincs olyan, hogy éhes, és beletörődik, hogy neki aludni kell. Arra még nem gondoltál, hogy azért nyűgösködik, mert álmos?
Főleg a nap második felében, késő délután, estefelé még a vigasztalhatatlan sírás is jóformán tipikus, annyira elfáradhatnak a kölkök, hogy se fönt lenni, se elaludni nem tudnak. Amúgy meg a ringatás, kézben hordozás olyan neki, mintha a pocakban hurcolnád, ettől megnyugszik és el tud aludni. Sokan esküsznek a hordozókendőre, nekem nem volt, de azt mondják, nagyon beválhat, mert lehet hurcolni a kölköt, és közben van az embernek szabad keze.
Fejés: azért is szokták javasolni az első időkben, mert ha a bébi még nem jött rá a technikára, és nem szopizik ügyesen, akkor fejés nélkül bizony bent panghat a tejecske, és az okozhat gondot (csomó, gyulladás, stb.). A tej egyébként akkor apad el, ha a gyerek nem szopik, és ennek hiányában nem is fej az ember. És akkor kell hozzá legalább egy hónap, ismétlem, totál szopi és fejés nélkül. Fejni akkor ajánlatos, ha pl. egy ideig nem tud az ember szoptatni, pl. olyan gyógyszert szed, távol kell lenni a babától, vagy ha őbabasága éppen sztrájkol; ilyenkor jó szolgálatot tehet a fejés, mert segít fenntartani a mennyiséget (már akinek, mert van olyan, akinek fejésre semmilyen bűvöléssel nem jön a tej, már az elején se), ill. megakadályozza a túltelítődést. Vagy ha sok a tejecske a bébi igényeihez, és muszáj szopi után lefejni, hogy ne okozzon csomót, gyuszit stb. De ennél érdemes vigyázni, mert ördögi körhöz lehet jutni, ugyanis minél többet fe az ember, annál több lesz a tej, aztán a végén nem tudsz vele mit kezdeni (én így voltam, és mire túl sok lett, addigra már nem tudtam kifejni, aztán ott voltam, ahol a part szakad). Szóval ha muszáj ilyen okból fejni, akkor érdemes csak annyit, amennyit feltétlenül kell, hogy ne feszüljön.
Rendszertelen kajolás: ezt általában prímán követik a mellek, amúgy meg idővel egész szép rendszer lesz, aztán ezt őbabasága majd időről időre átvariálja
Szomjazás: én mondjuk amíg csak szoptattam, állandóan vedeltem volna, de én alapban is iszákos fajta vagyok
Ez teljesen egyénfüggő.
Hátsó tej fejhetősége: ezt nem tudom, csak tippelek arra, hogy ugye a tej összetétele folyamatosan alkalmazkodik az igényekhez, a baba korával változik, talán ezért van, hogy az eleinte kifejt másképp nézett ki, mint a mostani, mert ez ugye már "érettebb" tej. Amúgy meg a tejleadó reflex gyengül idővel, mármint ahogy nő a baba (a szervezet nem pazarol, minek csináljon akkora tejleadó reflexet, ha a bébi kisebbel is jól tud már szopizni), talán ezért nem jut el olyan mélyre a fejés. Nem tudom.
Most visszagondoltam arra, amikor Cicó volt ekkora...istenem
Lau,
még mindig gőzöm sincs, honnan veszik egyes dokik ezt az embertelen hízási követelményt
Az én csajom ugyan életében összesen kétszer hízott heti húsz deka körül, egyébként örültem, ha tizenöt, ill. az ötödik hónaptól ha tíz megvolt. Ehhez képest köszöni, jól van, sikerült makkegészségben megérnie másfél hét híján két évet
Hogyan, amikor már régen éhen kellett volna halnia?!
Üdv
Kriszi
Ja igaz: Cicó a múltkor komolyan közölte velem, hogy "kistesó kijön a pocakból, szopizik tejecskét ciciből...Katinka is, mindketten"
Gyerekdoki, ja,