Hajni
Ti hogy álltok az óvival?Visszamentél a régi helyedre már dolgozni?
Óvi:
-nálunk kb 26- 30főre (passz pontosan hányan vannak, de min 26-an)van 2 óvónő és 1 dadus, óvónő egy reggel 7-13, óvónő másik 11-17, 17-től közös csoport más óvónővel, dadus délelőtt, akkor pakol, ez meg az.
Ami fontos, mi még abban a korban jártunk óviba, hogy kötelező foglalkozások vannak, most más a módi, sajnos.
Most gyerek dönt, egy hároméves pl.
Ő eldönti, hogy ha óvónő pl énekel, táncol, stb akar-e csatlakozni, ha nem akar, akkor 2 évig, azaz 5 éves korig semmit sem kell csinálnia, csak játszani, tehát bébiszittyó az óvi. Ha mázlid van, akkor a gyerek csatlakozik, fejlesztik, ha mázlid van, el tudod neki mondani, mikor mit tegyen, ha nem, akkor 5 évesen lesz kötelező minden foglalkozás, ott már hiányzások igazolatlannak minősülnek (mármint a napok), feltétel x hét óvi az iskola előtt.
Mivel a gyerek dönt már, minden más lett.Nekem nem tetszik, bár enyém mindig csatlakozik...
A verés, hát nehéz dolog, enyémet ütik-verik, eddig azt tanítottam, nem ütsz, most azt tanítom, hogy védekezz, üss, de szólj utána, hogy vertek, vagy szólj közbe, de ne tűrd.
Ha meg kint vannak, ott vannak egybeeresztve a nagyokkal....szép látvány
nem is akarom tudni, mi megy ott kint
és hát a nagyok közül többen még csak most kezdték az óvit, mert ugye 5 évesen kötelező...na az nem szocializálódott
ezért nem adnám vegyesbe...
3 éves kor, egyetértek, kell az óvi, mert a fentebb említett 5 évesek, akik fejenként 30 kg-osak, hatszor nagyobbak az enyémnél, némelyik nálam is (majdnem), na azok legalább már hamarabb megtanulnak dolgokat, és talán később előnyös lesz...remélem...mert akkor nem 5 évig látja a mintát, hanem muszáj szocializálódnia, a 3 évest könnyebb fegyelmezni mint egy 5 évest, aki sok mindent látott kis élete alatt, és talán más lesz a világ.
az 5 éves kort sztem emiatt találták ki...
legalábbis az én véleményem szt, így logikus most erre tart a köznevelés iránya....csak azt kéne eltörölni, hogy egy gyerek döntsön, de asszem ez csak álom marad, sajna erre halad a világ, nekem ez nem tetszik....jobb lenne, ha dolgok kötelezőek lennének...a nyelv...na ez is álom, meg a kaja....evvan, pláne ennyi pénzért.
így marad a magánfejlesztés, magán angol, aki megengedheti magának, mint mindig minden így van...