Dehát vannak praktikák, olyan "bábapraktikák", amiket orvosok nem ismernek, vagy ha hallottak is róla, sose alkalmazták, így ne mis igazán hiszik el. Pont az Ina May könyvben van szó a csípőcsontra gyakorolt bizonyos nyomásról (oldalról, kismama áll), aminek köszönhetően a nagy fejecske is könnyebben átnyomul. Vagy ugye Ina May a "mestere" a váll-elakadások megoldásának, ez is le van írva, sőt modellen demonstrációt is láttam!
Többet nem sorolok fel, mert nem vagyok hozzáértő. Csak azt mondanám, hogy nem CSAK az orvostudomány fejlődöttaz idők során...
Család megnyugtatása: el lehet mondani olyan "érveket", amelyek igazak bár, de jelentéktelenek: hogy nem "sima" bábával fogsz szülni, hanem egy orvossal, akinek több évtizedes klinikai (nem is csak sima kórházi) tapasztalata és több mint 12 éves otthonszülési tapasztalata van. Hogy tudnak csecsemőt újraéleszteni, hogy közel van a kórház, hogy tud varrni, oxitocint adni (nem kell mondani, hogy gyorsításra nem ad, csak vérzésre), nem akarok hülyeséget mondani, de kérdezd meg Ágit, milyen arányban van zsinór a babák nyakán születéskor (rokonok ezen nagyon tudnak parázni), meglepően sok baba születik úgy!!!!! És köszönik, jól vannak.
(Ha olyanok a rokonaid, akikre érzelmi dolgok hatnak, meséltesd el az ő (valószínűleg) nem túl kellemes szülésélményüket, rámutatva, hogy te EZT nem szeretnéd.)
A párod mennyire támogat ebben téged? Ha teljes mértékben, akkor már ketten egy erős frontot tudtok alkotni, akár magára vállalhatja, hogy kiáll helyetted, na nem érvelni, hanem, hogy "hagyjátok békén szegény kismamát, tudjuk, hogy mit csinálunk, punktum."
A riogatás, terror, stb. nem egyedi, az általam emlegetett Ina May könyv születéstörténetei között is több ilyen van.
Én is sok telefont, látogatást kaptam anno egyes rokonoktól, akik megpróbáltak "hatni rám" kilenc évvel ezelőtt. Aztán megszokták, már a harmadik gyereknél büszkék voltak, és mesélték fűnek-fának, hogy milyen stramm rokonuk van... De megérteni szerintem a mai napig nem értik.
De nem is baj, ezzel te sem törődj, ez nem az ő babájuk, nem ők fognak szülni.