Sziasztok lányok!
Annyiféle téma felmerült, hogy nem győzők reagálni a dolgokra, de ez jó
Panda:hát a sulikezdés az nálunk is gáz, mert ma megyek cselló beiratkozásra (már két éve jár rá) 6000.- forint és a Rock and Rollt is most kell a héten fizetni. Tankönyvei és egyéb dolgai meg vannak, de színes lap, origami lap lemaradt még azt pótolni kell. Ezen felül szeptemberben a terhesség miatt is sok kiadás volt,van,lesz.
Múlthéten voltam a dokinál 11.000.- forint, ma voltam genetikai tanácsadáson 8000.- forint és két hét múlva megyek a Down szűrésre az 10.000.- forint, mert az UH elintéztem beutalóval így az ingyenes csak a vérvizsgálatért kell fizetni. Most azon gondolkodom, hogy hogy jövünk ki a hónap végére. Igaz ezek nem kötelezőek, de mi így nyugodtabbak vagyunk, hogy mindent megtettünk.
A mai tanácsadás pedig mindkettőnket megnyugtatott.
Férjemnek van egy csont és porc fejlődési rendellenessége ami fizikailag is sajnos megkeseríti az életét (terpeszben jár, nem tud guggolni...., szóval vannak nehézségei, de én így szeretem
)
Tehát azt mondták, hogy szinte 0 az esélye annak, hogy a baba beteg lesz. Hordozó sajnos lehet, így azt majd a nagylányunknál is később érdemes vizsgáltatni, de mivel speckó genetikáról van szó több százezer forint és több hónap az eredmény, tehát akkor érdemes Rebusnál ezzel foglalkozni amikor majd családot akar. Akkor viszont meg fogjuk tenni, mert nem akarom az életbe bizonytalanságokkal elindítani. Nekünk is könnyebb lenne, ha Gabinak csináltak volna akkoriban, mert akkor most tudnánk mivel állunk szembe.
A lényeg az, hogy lehet nem is genetikai betegsége van csak valamilyen szerzett ártalom miatt lett ilyen. Ha genetikai akkor pedig biztos, hogy recesszív, mert a családban senki nem beteg. Mivel ő recesszív én pedig egészséges géneket hordok, így a babánk nem örökölheti a betegséget maximum hordozni fogja a génjeiben. Hát azért az sem jó, de a jövőben ha tudja az ember kivédhető a probléma.
A genetikus szerint egyébként nagyobb valószínűségét látja annak, hogy nem genetikai betegségről van szó csak egyszeri hibáról, mert ahhoz, hogy Gabinak így kijöjjön a betegsége ahhoz az ő szüleinek mindkettőnek ezt a hibás gént kellene hordozniuk, de Gabi testvére nem beteg és más sem, szóval kicsit homály, de megnyugtattak.
Szűrni lehetne a magzatnál is a betegséget. Gabinak és Rebinek vérből kimutatják ha szeretnék, de több százezer forint és több hónap. Ha ők megvannak, de legalább Gabi meg van akkor szűrhető a magzat is, de az is sok pénz és idő. Tehát addigra kb. megszületne mire megjönne, hogy hordozza-e egyáltalán. A genetikus szerint kizárt az, hogy megjelenjen a betegség nála.
Egyébként még nem találkozott olyan beteggel, mint a férjem. Tud a betegségről, de Magyarországon ő még nem látott. Tehát nem egy sűrű betegség. Ez kipipálva, többet ezzel nem foglalkozunk.
2 hét múlva Down kor szűrésre megyek, de csak vérből, mert kockáztatni nem szeretném a terhességemet.
Egyébként ezt is mondta a genetikus, hogy a mi esetünkben az esély a betegségre 0,00009% , hogy esetleg látható is lenne a betegsége a vizsgálatnak a babánál viszont 1-2% az esély a vetélésre, tehát abszolút nem javasolta.
beu:igen valóban fura, bár nekem a melleim mensi előtt szokott fájni és most is volt idő amikor jobban fájt, de már nem igazán, inkább érzékeny a mellbimbóm, de semmi extra. Nekem is fura, hogy ennyire tünet nélkül vagyok, de ezen már nem idegeskedem, mert eddig is így volt és az UH minden rendben, úgyhogy én egy szerencsés kismaminak tartom magam. Na azért már várom a 12 heti UH, hogy ott is minden rendben legyen
A leányzód igazán tudja mit akar, ha már így eldönti, hova merre megy ez igen, talpraesettségből nem lesz hiány később az bizti.
noci:ti hogy álltok a genetikával, mintha emlékeznék, hogy írtad régebben, hogy 8-9 hónap az eredmény, mert külföldre küldik a mintát, el is kezdtétek? Mennyibe kerül?