Sziasztok!
Nagyon regen jartam erre, de mar kezdtetek hianyozni.
Annyit kellett visszaolvasnom, hogy most nem is lesz idom mindenhez hozzaszolni.
Meg regebben volt szo a vegyes csoportrol. En is ellen voltam regebben, csak aztan Lollinak az elozo ovi annyira nem jott be, hogy muszaj volt valtani. A baratnom lanya jart Montessori oviba es o ajanlotta, hogy probaljuk meg azt. Ez az elso perctol bejott Lollinak, imad odajarni. A vicces az, hogy itt nagyon vegyes a csoport (2 es fel evestol 5 evesig) es megis sokkal jobb, mint a masik ovi volt. Mondjuk ahogy ezt Zsuzsi is irta, kulon odafigyelnek a gyerekekre es azzal foglalkozhatnak leginkabb, ami igazan erdekli oket. Pl. az olyan gyerekekeket, akiket erdekelnek a betuk, tanitjak olvasni. Lolli is mar 3 betus szavakat olvas. Akit viszont nem erdekel, azt nem eroltetik. Tenyleg nagyon onallosagra probaljak nevelni oket, ezert kerik a szuloket, hogy probljunk meg inkabb tepozaras cipot adni a gyerekekre, gumis dereku nadragot (zipzar es ov nelkul), hogy egyedul tudjanak oltozkodni.
Nagyon sok kezmuves dolgot alkotnak, sutnek, kekszet diszitenek, stb. Beszelnek nekik allatokrol, novenyekrol, sot, gyakorlatba is ultetik, mert hoznak be az ovonenik nekik mutatoba halakat, teknosoket, bogarakat, stb. A multkor mazdagra akasztott madareledelt keszitettek.
Zsuzsi, nalatok is ugy veszik fel a kabatot, hogy leteritik a foldre, hogy konnyen megtalaljak a kabat ujjat?
Nalunk is minden nap kimennek az udvarra, de amiota hidegek vannak, csak azokat a gyerekeket engedik ki, akiknek van sapkajuk, saljuk es kesztyujuk is. Tudom, ez Magyarorszagon alapveto, de az angolok nem oltoztetik fel a gyerekeket a hidegben sem.
Amikor bekoszontott az elso hideg nap, megsugta nekunk az ovoneni, hogy a 40 gyerekbol csak 10-et tudtak kivinni, a tobbieknek igen hianyos volt az oltozekuk. Lolli pont tegnapelott meselte, hogy az egyik kis haverja sirt, mert nem volt salja es kesztyuje, ugyhogy nem mehetett ki. Pedig mar 2 hete ki van plakatolva az ovi ajtajan, hogy minden gyereknek legyen sapkaja, salja es kesztyuje. Furak ezek az angol szulok.
Tegnap szinhazban voltak az ovival. A Hofeherket neztek meg. Apa kiserte le Lollit es mondta, hogy nagyon elvezte a leanyzot. Allitolag le se ult, allandoan tancolt, enekelt, probalta utanozni a szineszeket.
Zsuzsi, en is meglepodtem, amikor irtad, hogy mit mondtak az ovonok Alidarol. Pedig Alida szerintem nagyon hasolni termeszetre Lollira. Lolli az oviban is igen hatarozott es mindig magyaraz, nevetteti a tobbieket. Mondtak az ovonok, hogy sose kell megkerdezni, hogy mit szeretne csinalni vagy unszolni, hogy valamit probaljon ki.
A mult heten volt nalunk a karacsonyi unnepseg. Jo koran tartottak meg. Nagyon aranyosak voltak. Betlehemes eloadas volt enekekkel tarkitva. Lolli angyal volt.
Aznap tortent valami vicces. Azota is ezen nevetunk, amikor eszunkbe jut. Ha wc-re kell menniuk, akkor mindig megkernek egy ovonot es o kikiseri oket, segit nekik. Valoszinuleg, hogy nagyon el voltak foglalva az ovonok, keszultek a karacsonyi musorra es Lolli nem akarta zavarni oket. Elkapott egy kishavert, Arthurt es ot vitte magaval segitsegnek. Allitolag Arthur torolte ki a popsijat.
Azt meselte, hogy ketszer is megtorolte, mert meg nedvesnek talalta. Megkerdeztem, hogy utana mostatok kezet? Azt mondta, hogy igen, Arthur is, mert pisis lett a keze.
A mai napig nem ertjuk, hogy miert nem a baratnojet kerte meg, hogy segitsen.
Nalunk is mostanaban volt baranyhimlojarvany. Sot, tetuinvazio is. Szerencsere mind a kettot megusztuk. Mondjuk baranyhimlo ellen en is beoltattam Magyarorszagon. Nagyon agyaltam rajta, mert ugye mi nem vagyunk nagy baratsagban az oltasokkal, de Lolli, ha talal magan egy kis pici pottyot, maris napokig annyira kaparassza, hogy bele se mertem gondolni, hogy nezne ki, ha tele lenne a teste himlovel. Raadasul tavaly a szomszed kisfiun nagyon durvan kijott es elfertozodott neki, ugyhogy a vegen csak ugy dontottem, hogy beadatom.
A fenykepeknek nagyon megorultem, mert regen lattam a gyerkocokrol kepeket. Majd en is probalok mutatni nehanyat, csak kicsinyitenem kell.
Az iskolakezdes pedig szerintem nagyon egyentol fuggo. A keresztlanyomat visszatartotta az anyja es szerintem oreg hiba volt, mert vegigunatkozta az elso 2 osztalyt. A tanitonenik nem gyoztek neki + feladatokat kitalalni. Feljebb akartak kuldeni egy osztallyal, de a szulei nem mentek bele, mondvan, hogy ott o lenne a legkisebb es biztosan csufolnak.
Viszont tenyleg vannak olyan gyerekek, akiknek meg nagyon nem valo 6 evesen az iskola.
Nalunk meg 4 es fel - 5 evesen kezdik. Bar szerintem itt az elso osztaly nem annyira komoly, mint otthon. Inkabb, ahogy Zsuzsi is irta, felkeszito. En Lollit semmikeppen nem tartanam vissza, mert latom, hogy sok mindenben fejlettebb korosztalyanal es ha kesobb menne suliba, akkor unatkozna, mint keresztlanyom annak idejen.
Zsuzsi, ha ez megnyugtat, nalunk is 1 ora alatt keszul el reggelente Lolli. Nalunk mar kelesnel bukik az egesz, mivel nagyon nehez ravenni, hogy masszon ki az agybol. Ebben az egyben sajnos az anyjara utott, mivel nekem se megy a reggeli keles.
Aztan a reggellivel megy a kinlodas, a fesulkodessel, stb. Legtobbszor szaladok utana a hajkefevel es ugy fesulkodunk. Mar hajcsattot is megtanultam a hajaba tenni, ugy, hogy pl. tancol.
Ma extra keson ertunk oda az oviba, ugyanis be volt jegesedve a kocsi, pedig a ferjem mar koran reggel, amikor o indult, letakaritotta nekem. Mire mi elindultunk, mar ujra befagyott.
Egyebkent mar majdnem 13 eve elek itt, de ilyen hidegek meg sose voltak. Jo, azert Zsuzsiek telet meg nem kozelitettuk meg, de itt nagyon ritkan szokott ejjel 0 fok ala menni a homerseklet, most meg hetek ota meg nappal is fagy. Azert a kanadai telet nem tudom, hogyan birnam.
Sudi, eszmeletlen nagy mar a fiad, de leanyzo is nagyon igyekszik utolerni!
Zsuzsi, Alida tenyleg egy mini Zsuzsi.
Nagyon szep kislany, meg se ismertem volna, annyit valtozott, amiota utoljara lattam. Tabita is hogy megnott?! Na, mostantol meg nehezebb lesz a dolgod, ha mar igy neki is iramodott!
Etterke, a te gyerkoid is mar milyen nagyok! Pedig Zalan nem reg meg a forum egyik pici babaja volt.
Rekus milyen szep nagylany lett?!
Remelem ez a hosszu regeny, amit irtam, nem fog eltunni, mert agybajt kapok! Most aztan bepotoltam a lemaradasomat.
Puszi mindenkinek:
Olive