Sziasztok!
Beszti!
Szöszi!
Érdekes, hogy nekem a szülés után a kórházban pont a hideg vizes borogatást mondták! Tudom, hogy a hideg vizes apasztja a tejcsit, de annyit azért nem alkalmazza az ember, hogy teljesen el is apadjon. Amikor belövellt a tejcsi és Dana mindig bealudt szopizás közben, ezért alig szopott valamennyit, akkor nekem lázam is volt, meg fájt és csomós volt. Akkor mondták, hogy zuhanyozzak le hideg vízzel (a lázra), fejjek ki tejcsit, hogy ne feszüljön, csak annyit, és tegyek a mellemre hideg vizes borogatást. Még mielőtt szültem volna beszéltem agy 4 gyerekes anyukával, ő előre mondta, hogy ezt fogják tanácsolni, akkor kérjek gumikesztyűt, és abba tegyem a borogatást, mert ha vizes lesz a hálóingem/melltartóm, akkor meg is fázhatok, erre vigyázzak, mert ő megfázott. Sőt, azt tanácsolta, hogy ezt nem jvasolják, de ha nagyon fáj, akkor ne borogatást, hanem jeget tegyek rá, de csak nagyon rövid időre, ő mind a 4 gyereknél ezt csinálta. Szóval odafigyelve alkalmazva nem apasztja el az összes tejcsit, csak csökkenti a termelést. És a mellgyulladás a túltermeléstől van.
Én nem jegeltem, de hideg vizes borogatást tettem rá, meg hideg vízzel zuhanyoztam is, pár óra múlva semmi bajom sem volt, sem láz, sem fájdalom.
Orsi!
Dana mindig elaludt újszülött korában szopizás közben, csak 5-6 kortyot ivott. Én meg negyon féltem, hogy besárgul és nem engednek ki. Több csecsemősnővér próbált segíteni, ébresztgetni szopi közben, több módszer létezik rá: dörzsölték a vállát, a lábát, a kezét, a fejbőrét (pirosra), én meg csak néztem, hogy szegény gyerek. De rájöttem, hogy nem olyan rossz neki mint amilyennek látszik: fel sem ébredt!
Semmilyen ébresztési technika nem jött be, a csecsemősök sorra adták fel, pedig próbáltuk mindenfajta pozícióban. Aztán az egyik megmutatta, hogy hogy tudom függőlegesen tartva a babát szoptatni, hogy közben a nyakát tartom az egyik kezemmel és ingatom finoman a fejét jobbra-balra. Elég mókás látvány volt, de csakis így tudott szopizni, ekkor is csak 1-2 szippantással jutottunk előrébb, és újra mozgatni kellett a buksiját. 40 percen keresztül szoptattam így, hogy 30g bemenjen. De nem sárgult be, kijöhettünk.
Azóta volt pár olyan éjszaka, amikor óránként ébredt, mert keveset evett és hamar visszaaludt. Ekkor vetettem be ezt újra, de nem függőlegesen szoptatva, csak simán, a karomban, picit, finoman macerálom ilyenkor: egy pici puszi, egy kis pofi-simi, hajborzolás, egy kis lábujjpendergetés.
Ami eszembe jut. Nekem beválik, és nem is ébred fel közben.
De inkább nem tanácsolok semmit
, csak leírtam, hogy nálunk így működik.
Puszi, Leone
(Magunkról megint nincs időm írni, de talán majd a hétvégén. De mindig bekukkantok megnézni a gyönyörű babákat!
)