[quote="limun"]
írta:limunLáttam hogy a ti gyerkőceiteknél nem nagyon vették észre a TOF-ot az ultrahangok során de van mégis valami tapasztalatotok arról hogy mi az ami nagy valószínűséggel utalhat erre a rendellenességre?
limun
Szia limun, először is gratula a pocaklakóhoz
Talán azok jobb támpontot tudnak adni, akiknél már terhesség alatt biztosra mondták hogy TOF-os a bébi, mert nálunk, akiknél mintha láttak volna valamit de nem biztos vagy észre se vettek semmit nincs konkrét egybeesés a gyomortelítődés kérdésen és az esetleges sok magzatvizen kívül.
Én csak a saját példámat tudom mondani: Nálam egyszer mintha láttak volna problémát a gyomortelítődésnél de aztán a következő vizsgálatnál nem volt gond és a 4d-s uh-n se láttak semmit. Hatalmas volt a pocakom a sok magzatvíztől de gondolom határeset lehetett mert senkinek nem tűnt fel hogy nagyon sok. Viszont szülésnél mint egy gejzír tört fel
Én azt figyeltem, hogy csuklik-e mert mindenkinek csuklott a gyereke, az enyém nem. Ezért mikor a második se csuklott sosem, jól megijedtem- de a második nem TOF-os úgyhogy ez nem jó alap. Még ami amivel összehoznám, hogy a terhesség elején 6-7 hétnél sokat véreztem (ami ugye a vérellátás akadozásával és az OA kifejlődésével függ össze) de itt vannak olyanok akiknek semmi panaszuk nem volt a terhesség elején.
Ha visszaolvasol láthatod hogy mekkora a szórás, van ahol látszott de általában nem, szerintem az uh arra való hogy a durva rendellenességeket meglássák, és még az se 100%. Viszont nagyon poén bekuksizni a pocakba látni hogy ott van meg mozog meg minden. Úgyhogy szerintem nyugodj meg, hogy semmi nagy gáz nem látszik, szólj a dokiknak minden alkalommal hogy nézzék a gyomortelítődést* biztos ami biztos alapon, de próbáld meg kiélvezni a terhességed minden percét. Mikor kibukkan, a statisztikai adatok alapján nagyon kicsi az esélye hogy találnak valamit de mindenképpen szólj, hogy valamikor felmerült a gyanú úgyhogy körültekintően vizsgálják meg születés után.
*gyomortelítődés: a második terhességkor már eleve irányítottam az uh-s dokit hogy mit nézzen
és egszer rám hozta a frászt, hogy vizet látott a nyelőcsőben. Ami ugye azt jelenti elvileg, hogy nem megy keresztül a nyelőcsövön, mert a kis vakvégben megáll a víz. Na, akkor volt 5 percem hogy lerendezzem magamba hogy b### meg az univerzum, ez is OA!TOF-os. Mikor a következő uh-n semmi eltérőt nem láttak már nem hittem senkinek, azt mondtam magamban hogy úgy készülök mintha az lenne és legfeljebb kellemesen csalódok. Így is lett, nem paráztam a terhességet hanem végigmentem a praktikus dolgokon és mivel nem tehettem ellne/érte semmit azt mondtam, majd ha ott a probléma majd akkor foglalkozok vele. Szerencsére nem volt semmi probléma és tanultam egy hatalmas dolgot:
az uh adott pillanatnyi képet mutat, mint egy fénykép, pont nyelés közben kapta le a dokinéni de persze mivel mozognak bent már nem tudta ugyanazt a szöget még egyszer behozni ahol látszott volna az üres nyelőcső. Az üres gyomor teljesen egyszerűen azt is jelentheti, hogy kipisilte magát, teli gyomra meg akkor is lehet ha OA-s a TOF miatt (szóval hogy van elzáródása - OA, de a tüdején keresztül befolyik a víz a gyomrába - TOF) szóval semmi konkrétumot nem ad.
Igazi tudományos infot (angolul) lehet itt találni:
http://www.tofs.org.uk/
Amíg ki nem bukkan a béjb, addig semmi sem biztos sajnos, de mivel az ember addig változtatni nem tud semmin, addig érdemes nem foglalkozni vele (úgy értem ne rágd magad hogy mi lesz meg mi nem lesz, a lényegen már túl vagy, tudod mi ez és beleolvastál ebbe az oldalba is hogy lásd, hogy persze nehéz, de attól még szuperkölykök lesznek belőlük!) meg különben is az esély 1:3500-hoz ha ez jelent valamit.
Sok boldogságot a terhességhez!!!
Katy