Szülésem elött nagon kerestem István kórházos élménybeszámolót, nem sok sikerrel. Most leírom a saját tapasztalataimat, hátha más is hasonló cipőben jár!
A terhesgondozásra én az Istenhegyi klinkára jártam dr. Gasztonyi Zoltánhoz, mert ő csinálta a meddőségi kezelést is. A Kaális lombik után visszamentünk hozzá, ő pedig az Istvánban vezeti a szüléseket. Több orvost onnan nem ismerek nagyon, csak a Vajda Róbertet, korábban ő volt a nődokim, de a meddőségi miatt váltottam.
Tanfolyam
Szerdánként 15-től van tanfolyam a szülés elött, folyamatosan. Odamész, a portán megkérded melyik épület és beülsz. Hasznos, mert elmondják mit vigyél a babának (ruhák stb), magadnak, milyen a szüléssegítés, meg lehet nézni a szülőszobát is. Apuka is mehet, legalább felfogja, mi vár rátok
Szülőszoba
Nem volt fogadott szülésznőnk, úgy gondoltuk, a ügyeletes is lelkiismeretes lesz. Mikor délután bementünk, az ügyeletes elég "gonosz" volt, mert bár már 5 perces fájásaim voltak, de nem tágultam, így haza akart küldeni. fél3kor vettek fel, 6ig semmi plusz tágulat (1 cm). csak azért nem küldtek el, h majd az éjszakásnak kelljen. Aztán az éjszakás megvizsgált és elfolyt a magzatvíz (ami zöld volt), így maradtam. A szülésznőt BÖSZÖRMÉNYI BEÁnak hívták, és iszonyú szerencsénk volt vele, mindenkinek csak ajánlhatom, legközelebb már lesz választott szülésznőnk, és ő lesz az! Nagyon ért az emberekhez, nagyon korrekt és profi volt.
Hagyományos szülőszobát kaptunk, de be kell valljam, halál mindegy volt, hogy milyen, akár egy pinceluk is lehetett volna, ott is ugyanúgy fáj. Tiltakoztam az oxitocin ellen, a dokim is egyetértett, úgyhogy nem kaptam. Edát nem kértem, mert mire oda jutottam, h adjanak, akkor már a kitolási szakaszban voltunk és ott már nem lehet. Utólag jobb így.
A picit azonnal rádteszik, majd pár perc múlva elviszik és visszahozzák. Amíg varnak addig is rajtad van, ami sztem a legjobb fájdalomcsillapító. Én azt hittem 5 perc alatt összestoppoltak, férjem szerint 25 percig tartott. Szaffi 0:23-kor született, kb 1 körül fejezték be az ellátásunkat, akkor a doki elköszönt és hazament, a szülésznő meg becsukta az ajtót, és 3-ig ott voltunk hármasban. Az egész időszak alatt csak egy olvasólámpa égett a háttérben, csak addig volt reflektor, amíg varrtak de a pici akkor rajtam volt és letakartak minket, szóval őt nem bántotta a fény.
Csak reggel fél6-6 körül vittek le szobára, szóval lett volna lehetőségem egy picit pihenni még a szülőágyon, de annyira fel voltam spannolva, hogy nem is akartam aludni.
Nagyon rendesek voltak a levitelnél is, megpisiltettek, nyugtattak, h milyen érzés lesz, ne ijedjek meg stb. Szóval tényleg figyelmesek voltak.
Szoba
Room-in rendszerűek a szobák. Mi alapítványi 1 ágyast akartunk, de arra várni kellett, így 2 éjjelt 3ágyasban, 2t alapítványiban töltöttünk.
3 ágyas szoba
A szobához wc-fürdő tartozik. Elég szűk a hely, alig van hová pakolni és a picik kocsija sem nagyon fér el.
Nagyon szobatárs függő. Én tartottam a leírtak alapján meg a szentIstván vonzáskörzete miatt (8ker) h nagyon más szokásvilágú emberekkel leszek összezárva. Hát, a számításaim pont fordítva jöttek be. A 20 éves cigánylány iszonyú aranyos volt, csak két látogató jött be hozzá egyszerre, a rokonokat a folyósón fogadta, és olyan praktikái voltak, hogy csak néztem. A másik teljesen konszolidált nő folyamatosan elégedetlen volt mindennel, a fél családja órákat töltött a szobában (pl együtt ebédeltek a szüleivel meg a férjével teljes 3 órán át).
Alapítványi
Nagyon kellemes kicsi szoba, a legfőbb előnye, h apa is bent aludhat, amire nekünk nagy igényünk volt. Ha apa nem alszik bent, sztem jobb, a háromágyas, mert van kihez szólni. Van benne hűtő, ez praktikus, két szobához 1 fürdő.
Nővérek
Többségében nagyon segítőkészek, de persze itt is akad egy-egy undokabb. Sokat számít, te hogy állsz hozzájuk. Ha lekezeled a munkájukat, ne várj jót tőlük. Nekem sokmindent 3-4szer is újra elmondtak, mert kérdeztem, és nem kezdtek hisztizni, h de hát anyuka, már tudni kéne! Rengeteget segítenek a szopizásban, technikai és elméleti infókkal is. Ha nem megy, megtanítanak fejni kézzel és van egy gépük is, de ha viszel saját gépet, azt is megmutatják. Ha nem indul be a tej, ebben is segítenek, addig anyatejjel pohárból pótolnak. Nekem nincs elég tejem, és mikor már egy napja semmi trükk nem vált be, a főorvosnő megvizsgált, és azt mondta, nincs elég tejmirigyem
Nagyon kedvesen vigasztaltak, h tápszerrel is van élet. Tehát bár látszólag elvakult anyatej-párti a kórház, ha tényleg nincs tej, azt korrektül megmondják. Ha pedig csak várni kell, akkor segítenek.
Orvosok
Csecsemős orvosok - én főleg a főorvosnővel találkoztam - korrektek. Nem azok a babusgatós tipusúak, inkább szakmaiak, én ezt szeretem.
Az anyákkal foglalkozó nőgyógyászok... hát az 5 nap alatt az ügyeletesek közül csak egy ért hozzánk, mindenki más csak megkérdezte, hogy vagyunk. A saját dokim is bejött, ő rendesen kifaggatott azért. Ha szülés utáni napokban fáj a hasad/varratok, lehet kérni fájdalomcsillapítót! Ezt nem nagyon reklámozzák, de van nekik, és adnak.
Általában elmondható, ha bármi kéréssel, kérdéssel fordulsz feléjük, mindenben segítenek, de ha csak várod, h történjen valami, akkor csak a csecsemősök fognak neked infót átadni. Nincs buta kérdés! És ha nem a főorvosnő elött kérdezel a nővértől, akkor praktikusabban válaszol, mert nem akar megfelelni a főnökének (pl a főorvosnő azt mondta, csak pohárból adjuk a tápszert, a nővér meg mondta, h nem fogjuk bírni ahogy nő a mennyiség, nyugodtan szokjunk át pár hét múlva a cumisüvegre, addigra már elég stabil lesz a szopás)
amit a kórház ad:
- napi 5 pelus, ehhez nekem még kb 2-3 kellett naponta
- gézlap, alkohol, hintőpor, popsikrém a babaápoláshoz
- napi 3 nagy (35 cm) betét az anyának (ez kevés, és nem autómatikusan adják, hanem kérni kell, ha elfogy. néhány nővér közben húzza a száját, h már milyen kevés van nekik is, ne törődj vele
)
ami kelleni fog:
- wcpapír, nedves wc papír (a sok folyás kicsípi az ember popsiját)
- innivaló (csak napi 1 bögre tea jár)
- reggeli/vacsora (az ebéd korrekt, a másik kettő botrányos)
- textilpelenka
- egyszer használatos pelenkázó lap (ehelyett elvileg jó a textil is, de akkor ha kipisil, az azért átfolyik az alatta levő lapra...)
- popsitörlő kendő (20 db-os csomag kb 3 napra elég)
Most ennyi jutott eszembe, én kb ezekre voltam kiváncsi elötte. Ja, engem nem érintett, de:
Császárosok kapnak 1. éjszakára "kimenőt", a baba a csecsemősöknél van. Segítenek az első fürdésben, felállásban, első nap hozzák/viszik nekik a kicsiket.