sziasztok!
nálunk is volt némi gond/baj a családban, de megoldódott mostnara. nagytakarítást csináltam, orvoshoz, vérvételre járkáltam - a 4-es tesztünk eredménye szép lett!
külön AFP-s eredményem nem tudom, de a 4-esben is volt, úgyhogy baj nem lehet. aztán készültem vissza a munkába - hétfő óta dolgozom. nagyon nehéz reggel 5:15-kor eljönni tőle!
megsimogatom a kis hátát, haját és kisurannok az ajtón.
most apa van otthon Ágostonnal, aztán szept. 1-től én. én is fogom a beszoktatást csinálni vele 6-tól.
tegnap volt szülői a bölcsiben. rossz szülő vagyok.
a vezetőnő szipmatikus, a környezet is ok, de a gondozónőnk... minden 5.percben éreztette velem, hogy rossz anya vagyok, amiért ilyen kicsi gyereket bölcsibe adok. legalább lenne már 1 éves. na, persze, mert így neki az evésnél többet kell vele foglalkoznia. megértem, hogy van még másik 4 kisgyerek az enyém mellett, de ha mondom neki, hogy nem jószántamból, akkor ne b˝son tovább. különben sem én találtam ki, hogy 6 hónapos kortól vegyenek fel gyereket a bölibe. a lactase tablettát nem hajlandó beadni neki evés előtt (ez napi 3 alkalom mindössze!), hanem azt akarja, hogy vigyek tápszert a konyhára és majd azzal készítenek neki kaját. na de az én gyerekem ezzel a gyógyszerrel megeszi a túrót, a baba joghurtot stb! a tápszert meg úgy útálja, hogy a szagát se bírja. az allergológusunk szerint sem jó, ha elvonjuk tőle a normál tejes dolgokat, mert sosem derül ki, hogy kinőné e a laktóz érzékenységet?! és akkor én otthon hogy etessem normálisan?! úgyhogy még lesz egy köröm a doktornőnél is - úgyis kell igazolás - meg a vezetőnőnél is.
lesz családlátogatás is, majd puhítom a gondozónőt és a váltótársát., hogy ne a gyereken csattanjon, ha rám haragszik a plusz munka miatt (ami amúgy a munkaköri kötelessége).
na, de a konkrétumok:
a rendszer az, hogy egy gondozónő van a 12 gyerekkel váltásban a társával, ebédnél, fekvésnél vannak ketten. akkor mindenki a saját 6-6 gyerekével van elfoglalva. reggel 6-tól este 18-ig vannak ott, reggel korán és este 17 után ügyelet van csak, összevontan. a gyerek 10 óránál nem lehet többet a böliben.
reggeli 8-kor (kenyér valamivel megkenve + valami tejes ital) 10-kor tízórai (ivólé), 12-kor ebéd (főzelék + husi, gyümölcs), aztán alvás kb 15-ig, akkor uzsonna (megint valami kenyér + tea). a térítési díj napi 322 Ft/nap. ezen felül csak alkalmanként a közös töröközőre, ágyneműre kellhet. de természetesen minden segítséget szívesen vesznek és van alapítványuk.
délelőtt vannak udvaron, uzsonna után változó, inkább bent játszanak. mindenki viszi a maga kölykének a pelenkát, popsikrémet, popsitörlőt nem engednek, mert állítólag a wc-be dobják (ki az a hülye?!), ezért popsimosás van és kell saját textilpelus a törléshez. vinni kell egy doboz, orig lázcsillapítót is.
kell bentre váltóruha, nem szeretik a kantáros holmikat, inkább rövidujjú body + melegítő nadrág. ha szobatiszta, akkor kispóló, hogy ne lógjon bele a sloziba a body alja.
ebből kell a szekrénybe 2 tiszta tartalék, ha defektes lenne ami rajta van. udvarra is kell váltó ruci, ha nem akarod, hogy abban homokozzon, csúszkáljon, amiben reggel bevitted. bentre kell kérges szandál, hogy fogja a bokáját a gyereknek és egy tépőzáras mamusz. utóbbi szerintem hülység, de kell. ha akarod, a kinti játékohoz is vihetsz váltócipőt, szintén a szebbik óvása miatt.
kell havonta vinni egy csomag 100-as zsepit, egy csomag szalvettát, két csomag kukazsákot, folyékony babaszappant.
betegen ne menjen a gyerek (evidens), ha beteg, akkor telefonálni kell és a második naptól tudják levonni a napi térítési díjat, amit mindig a következő hónapban írnak jóvá. az orvosi igazolás nem lehet régebbi 3 napnál, amikor újból megy a bölibe a gyerek.
az első nap vinni kell a TAJ kártya fénymásolatát, orvosi igazolást, hogy egészséges és mehet közösségbe (ez sem lehet 3 napnál régebbi), ha ételallergiája van akkor gazstroenterológustól kell igazolás (ez fél évig jó), kell igazolás, hogy fertőzésmentes környezetből érkezik a gyerek, kell az oltási könyve, eü. kiskönyve, és egy füzet, amiben majd üzengetünk egymásnak. ugyanis a gondozónő nem tud mindig kiszaladgálni hozzánk, ha visszük a gyereket, mert neki ott a többi - logikus. ennek az lesz a címe, hogy Bölcsödei életem.
minden csoportnak külön kapucsengős bejárata van és külön udvarrésze. gyereket nem fogadnak kaja- és alvásidőben - logikus okokból.
a kicsiket nagy előszerettel tartják rácsos kiságyban az udvaron (ez logikus) de a játszószobaban is! na, ezt meg ne rpóbálják a gyerekemmel! egész nap szabadon jön-megy a lakásban! teljesen kiborulna, ha becsuknák. ezt még kell velük értetnem, hogy attól még, hogy csak bútorok mellett jár, vagy kézenfogva, ő nagyon szeret és villámgyorsan tud is kúszni, mászni, felállni, stb. és alig van olyan, hogy elesne.
most így ennyi. Ágoston a Mazsola bölcsöde Maci csoportjába került (jele még nincs) és mivel ő a legfiatalabb, így 10 hónapostól 22 hónaposig vannak gyerekek a csoportban. az utána következő 12 hónpos, aztán 18, 19 stb.
nagyon remélem, hogy amit szlogenként hagoztatnak, hogy a gyerek az első, az úgy is van/lesz, mert akkor meg fogjuk egymást érteni és nem lesz semmi gond.
azt hiszem ez elég olvasni való a gyér közönségenk.