Sziasztok Lányok!
Napocska!
Micsoda véletlen, ezt eddig nem is tudtam rólad, hogy erre felé lakták. De jó! Gyere máskor is!
Én is a szülõotthonban szültem mind a kétszer 1997 és 2000. Dr. Kovács Attila volt az orvosom, sajnos már nem dolgozik ott.
Én egy kicsit más, hogy látom a helyzetet mint Kriszta, nagy változáson ment keresztül a kórház, de még mindig nem elég.
1997-ben három szoba volt baba-mama, "normál", császáros. A baba-mamába egész nap ott volt a baba csak a szokásos hercehurcára vitték el és éjszakára. A normál és császáros szobába háromóránként hozták szopizni. Mindegyik szoba kb. 7 ágyas volt és erre jutott 3 wc 3 zuhanyzó.
Ez volt az elsõ emeleten. A másodikon voltak a nõgyógyászati betegek + azok akik vártak a szülésre vagy valami miatt befektették õket.
A babákat Liberó betétpelenkával + textilpelenkával pelenkázták, angolpolyába voltak felöltöztetve. Én arra emlékszem, hogy egyetlen egyszer tettem akkor tisztába, mert számomra olyan borzalmasnak tünt az a pelenkázási módszer, hogy képtelen voltam a gyereket rendesen megcsinálni. A többi szobába meg nem is engedték. Az angolpolya meg a kising persze 62-es volt az én babám meg 47 cm, úgyhogy az állandóan a nyakába volt szegénynek a cucc. Alig vártam, hogy hazamehessek és normális pelust, ruhát adhassak rá.
Ablakon keresztül mutatták meg a babákat, egyszer.
Ehhez képest 2000-re a második emelet helyet cserélt az elsõvel. A marha nagy kórteremeket átépítették és kialakítottak négy darab négyágyas szobát saját wc-vel és zuhanyzóval, + szines tv-vel (ami nekem egyáltalán nem hiányzott).
A babák még mindig angol pólyába vannak, de a csecsemõsök kikönyörögték az igazgatótõl a nadrágpelenkát. Igaz, hogy rettenetesen sporolnak vele, de már ez is haladás. A babák egész nap veled vannak akárhogy szültél is. (normál, császár) Te pelenkázhatód ha megengedik. A kórterembe látogató nem mehet fel, a babákat tv-n lehet megnézni.
Amit furcsának tartottam az az, hogy mindennap elõrõl kezdték. Véletlenül se úgy hogy egyik nap elõlrõl a másiknap hátulról. Ha valaki hozzátartozója nem ért oda idõben az lemaradt a vetitésrõl. Csak egyszer mutatták meg õket.
A nõvérek nagyon rendesek és hozzáértõek valamikor õk is szülésznõk voltak. (ezt az ö elmondásukból tudom) A gátsebekre sokkal több gondot fordítanak mint régebben. Rendszeresen van "kezelés". A hajnali lázmérõzés viszont õrületes.
A kaja az pocsék, mint ált. a kórházakban. Nem kismamának és fõleg nem szoptatni akaró mamának való. Megengedik és hozaathatsz ebédet magadnak ha azt szeretnéd. Van mikro melegíteni.
A csecsemõsök nem valami csúcsok, legalábbis amikor én voltam bent tisztelet a kivételnek.
A szülöszoba is változott.
Lett egy tök csúcs szülõágy. Nekem sajnos nem állt modomban kipróbálni. (Mind a kétszer ugyan azon a régi hagyományoson szültem) Van bordásfal, kötél, labda. Lehet sétálni. Veled lehet a párod vagy akit választasz. Valóban van borotválás és beöntés. Sajnos nincs zuhanyzó csak wc. Nincs Pic. Nincs örzõ sem ahol a babával együtt lehetsz. A szülõágyon kell letölteni a két órát baba nélkül.
Ezek jutotak hirtelen eszembe. Biztos Ti is tudtok még hozzátenni.
sziasztok
bigacsiga Kata