Sziasztok!
Piki! Én nagyon örülök neked! Egy tapasztalt szakember sokat segíthet!
Nagyon édes Sára! Ahogy látom szépen fejlődik, méretre sem tűnik sokkal kisebbnek! Megkérdezhetem miért lett koraszülés?
Dumm/Mari! Hozzátáplálás: Attól függ, ha az a célod, hogy kb egy éves korára elválaszd és minden szopit kiválts kajával, akkor előtte kell megetetni, majd, ha a kóstolás után még igényli, akkor utána szopi. Így, ahogy nő az egyszerre megevett mennyiség, egyre kevésbé fogja alkalmanként még a szopit is kérni utána, vagyis előbb-utóbb kiváltod az adott szopit. A másik verzió, amit inkább az igény szerinti szopiztatás támogat, hogy nem veszel el szopit, továbbra is akkor szopik,amikor kér, de a fő étkezési időkben, amikor a család asztalhoz ül, ő is jön és kóstolgat. Nálunk az utóbbi vált be minkdkét fiúnál. Itt is előbb utóbb elhagyja majd a napközbeni szopikat, hiszen itt is természetesen nő majd az elfogyasztott étel mennyisége, tele lesz a pocak. Hogy darabos, vagy nem az a gyerektől függ, melyiket fogadja el, kedveli inkább. Nekem a két nagyfiam tűz és víz, mindenben ellentétek, testalkatban, lelki alkatban. Boti egy békés nagy mackó, Csongi pedig egy izgő-mozgó kismajom, egy percre nem áll meg. Boti szépen, nyugodtan elfogadott mindent, amit a szájába dugtam, üveges, nem üveges, pépes nem pépes, mindegy volt, csak kaja legyen! Na, Csongi meg szinte semmit. Ugyanígy februári születésű, így augusztus tájékán kezdtük a kóstolgatást, a pép és a kanál láttán szó szerint undorkodott, lökte ki a kezemből, grimaszolt stb.. Mit volt mit tenni kipróbáltam darabos formában. Az őszibarackból kb kis körömnyi darabokat törtem le és tettem az etetőtálcára. És bevált... a gyerekem elkezdett enni.... Úgyhogy mindennel ugyanígy tettünk, répadarabok, krumplidarabok, sütőtökdarabok és darabok és darabok és darabok midenből........Majd kapott a kezébe műanyag kisvillát (ikeás) és azzal szúrkálta fel magának. Nekem könnyebb volt egyébként ez a verzió, hamarabb ette ugyanazt, mint mi.
Az, hogy mennyit kell ennie, mennyivel éri be, szintén gyerekfüggő. Botinak egy éves korában kevés volt 1 banán, simán benyomott kettőt is egyszerre. Csongor pedig egy fél őszibarackkal megelégedett uzsira. Úgyis látni fogod milyen kedvvel eszik, nyitja-e a száját, tetszik-e neki, kér-e még. Ha nem ne erőltesd, úgysem fog többet enni!
Tárolás! Hát hol is lenne máshol, mint kézben!
Akárhanyadik gyerekem, ugyanúgy mindegyiket cipelem. Nagyon keveset van el a földön, 10-15 perceket nézeget max. Sokkal jobban szereti, ha nézheti a nagyokat, jár a keze-lába, kurjongat, amikor a nagyok bírkóznak, rohangálnak. Pedig ő is mozgékony, szépen forog oda-vissza, hason emelgeti a fenekét és löki magát előre, de ez nem elég érdekes, a függőleges helyzet jobban tetszik.
Oltások! Én a kötelezőkön kívül az agyhártyagyull. ellenit és a Prevenart adattam be. Se rota, se bárányhimlő. Utóbbi két betegségen egyébként Boti és Csongi is gond nélkül átesett. Nem vagyok szakértő, de azt gondolom, ha néha-néha megdolgoztatjuk az immunrendszerünket és találkozik egy-egy betegséggel, ami ellen saját maga állítja fel a védekező képességet, az hosszú távon csaj jót tehet, lehet nem jól gondolom.
Na, mennem kell, felébredt Marci!
Üdv: Meskete