Ezeket a recepteket mindenkinek jószívvel ajánlom:
Csirkenyársak sült banánnal
HOZZÁVALÓK:
A nyársakhoz
80 dkg csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
1-1 csipetnyi reszelt szerecsendió, őrölt kardamommag és fahéj
4 evőkanál olaj
A körethez
20 dkg rizs
4 evőkanál apróra vágott korianderlevél
2 evőkanál olaj
A sült banánhoz
1 kiskanál jázmintea
4 banán
2,5 dkg vaj
3 evőkanál méz
őrölt fahéj és bors
só
1. A zúzott fokhagymát, a fűszereket, az olajat, kevés sót és borsot összekeverünk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és jól összedolgozzuk. Folpackkal lefedjük, 3 órára hűtőbe tesszük, közben kétszer megforgatjuk a húst a szószban.
2. A fűszeres húskockákat nyársakra (fapálcákra) húzzuk, és sütőben minden oldalukon 5-5 percig sütjük, közben a páclével locsolgatjuk. Végül 1 percig grillezzük, míg ropogós lesz.
3. A rizst sós vízben megfőzzük, hozzáadjuk a koriandert, és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle, és a forró olajban pirosra sütjük. A teát 2 dl forró vízben lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.
4. A banánokat meghámozzuk, majd ferdén nagy szeletekre vágjuk. A vajban megpirítjuk, majd a mézzel meglocsoljuk, és 2 percig karamellizáljuk. A leszűrt teát ráöntjük, hozzátesszük a fahéjat, felforraljuk, és sűrűre főzzük.
Csokis-mogyorós sütemény
8 személyre
HOZZÁVALÓK:
10-10 dkg vaj, étcsokoládé és liszt
17,5-17,5 dkg cukor és mogyoró
4 tojás
1 dl tejszín
1 kávéskanál szárított élesztő
A díszítéshez
12 szem mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojássárgákat is hozzáadjuk, és ezzel is habosra keverjük. A csokoládét kis darabokra törjük, a tejszínben megolvasztjuk, és fényesre keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A mogyorót megpirítjuk, megdaráljuk, a tojásfehérjével együtt óvatosan a masszába dolgozzuk, végül apránként beleforgatjuk az élesztővel összekevert lisztet. A tésztát alufóliával kibélelt, vajjal kikent, hosszúkás vagy őzgerinc formába simítjuk, és nem túl meleg sütőben megsütjük. A sütés félidejében a mogyorót óvatosan a tetejére nyomkodjuk. Amikor kész, rácsra borítjuk, és kihűtjük.
Sajtos brokkoli krémleves
Hozzávalók:
• 50 dkg brokkoli
• 30 dkg burgonya
• 1 fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál napraforgóolaj
• 1 húsleveskocka
• 2 dl tejszín
• só
• őrölt bors
• 15 dkg gouda sajt (trappista is jó)
Elkészítés: Brokkolit rózsáira szedve megmossuk, a pici szárakat felszeljük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük. Annyi vízzel felöntjük, ami ellepi, majd a leveskockát is hozzádobjuk. 15 percig főzzük, míg meg nem puhul a burgonya és a brokkoli, majd hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk az egészet. A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, borsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük, a maradék sajttal megszórjuk. Friss kenyeret vagy bagettet adunk hozzá.
Legényfogó leves
20 dkg zöldborsó
20 dkg erdei gomba (jó a piaci is
)
20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
1 teáskanál citromlé
2 nagyobb fej vöröshagyma
olaj, só, fehér bors, tárkony
esetleg egy húsleveskocka vagy előzőleg félretett húsleves leve
Elkészítés:
Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket (ha mirelit vegyes zöldségből készítjük, akkor nincs vele gond) : a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel (1,5 -2L) és húslével (esetleg kockát teszünk bele).
Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb. azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele.
Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt (előtte érdemes simára kikeverni). Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges).
Újra felforralás után levesszük a tűzről a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet. (Így nem rántja össze a tejtermékeket a levesben).
Ízletes, laktató, pikáns leves a végeredmény, amellyel nem csak a legényeket lehet megfogni!
)
Elkészítési idő: 120 perc