Egy része innen a babanetről van, egy másik része pedig a védőnőtől kapott lapról...
Babakelengye lista
Babaruhák:
4-6 db body
4-6 db rugdalózó
2-3 db póló
1-2 pulóver
1-2 kiskabát (kocsikabát)
1-2 db sapka (vastag + vékony)
4 pár zokni vagy kiscipő
2 db harisnyanadrág
1 db levegőztető zsák (overall)
Nekem 7-7 db 56-os és 62-es body illetve rugi volt, talán nem is kell sokkal több az elején, mert az 56-osat elég hamar kinövik a babák. Érdemes egyébként körülnézni a tesco-ban, ott is szoktak akciók lenni bodykyból, vagy vannak olyanok, h egy csomagban több body, rudalózó van, meg vannak a kifutó kollekciók. De múltkor az Auchanban is volt akció, valami 100-150 ft volt egy body. Meg volt Marcinak néhány kis mackó nadrág, kising, rékli, ezeket kaptuk.
Sapiból én a babára egy vékony pamutsapit adtam télen és rá a vastagabbat. Overallból 62-eset vettünk.
Felszerelés:
Bútorok és kiegészítők:
Babakocsi
Kiságy
Matrac (általában a kókusz matracot javasolják, mi szivacsmatracot vettünk pénzhíjján, de semmi baja nem lett Marcinak a szivacs matractól.)
Pelenkázó vagy kiságyra szerelhető merev pelenkázó lap
Puha pelenkázószivacs a pelenkázóra
1 db ágynemű garnitúra ( lehet kapni ezeket a bébi ágynemű garnitúrákat pici párna ami nem is igazán párna, plusz takaró.- nekünk a dédi megvarrta, varrt rá huzatot is, meg hozzá illő baldachint, tehát egy ügyes anyuka,barátnő, nagyi vagy dédi ebben tud segíteni
meg anyum vett egy kis sárga macis takarót Marcinak, és ő is varrt huzatot, nagyon édes babáknak való anyagokat lehet ám kapni
)
1 db vastag takaró (ezt én kipipáltam az előbb emlitettekkel)
1-2 db vékony takaró ( mi 2 babaplédet használtunk, egyet otthon, egyet a jövés-menéshez kocsiba, babakocsiba)
3 db lepedő (esetleg vízhatlan is)
1-2 db hálózsák (nekünk ebből volt 3 és nem azok a vastagok, hanem kis vékony anyagból, mert nálunk nagyon meleg volt. Marci imádott hálózsákban lenni
2-3 db fürdőlepedő
10 db anyagpelenka (nekünk ezen kívül volt kettő, amit csak akkor használtunk, ha a gyerekorvoshoz mentünk. Amikor megmérték Marcit én mindig tettem alá pelust a mérlegre, meg bent a vizsgálóasztalra is.)
Autósülés/hordozó stb. (igény szerint
)
Műanyagvödör (szennyesnek vagy persze más szennyes tartó
)
szemetes (jó ha van kéznél szemetes pelenkázáskor, babaápoláskor
)
kisszekrény v komód (ruháknak)
gyerekbiztos dugó (konnektorba)
napellenző (autóba)
Babaápolás:
Fürdető, tusfürdő
babasampon
babaolaj
hintőpor
testápoló
popsikrém
popsitörlőkendő
Szülés előtt kell választani gyerekorvost a babának. A mi gyerekorvosunk szülés előtt (36. héten) felírta a dolgokat receptre (persze a popsitörlő kivételével), plusz a köldökcsonk ápolásához hexaclorophen hintőport, 70%-os alkoholt. Ja és kamilla teát, lázcsillapító kúpokat, steril vattát, steril gézlapot. Nem írt dátumot a receptre, apa kiváltotta a cuccokat, mire mentünk haza a kórházból, (úgy tudom, hogy csak a baba születése után lehete kiváltani ezeket, mert rá kell írni a születési dátumot) De persze lehet használni mindenféle fürdetőt, stb, csak van olyan baba, akinek a bőre nem bírja, ezért szokták ajánlani, hogy 3-4 hónapos korig (érzékeny bőrű babáknál 6 hós korig) maradjunk a gyógyszertáriaknál. Viszont nekünk a gyógyszertári testápoló nagyon bejött
én is elkezdtem használni, és azóta is használom
Popsitörlő: na ebből is sokfajta van, általában ebből is a sensitive-t ajánlják. Nekünk a védőnő a niveát ajánlotta, de nekünk az drága volt, mi a dm-es popsitörlőt használjuk a kezdetek óta, a fehéret. De persze babája, mamája válogatja
Tisztitószerek (babaruhák mosásához)
mosópor
öblítő
Van pl. speckó mosópor (asszem Gabi márkájú) babarucikhoz, de szerintem sokfajta mosóport lehet használni. Nekünk a Tomi Kristályt ajánlotta a védőnő...
Öblitő: sokan nem használnak babarucihoz, én szeretem
a silan meg a lenor sensitiv változatát használtuk.
Ami nem feltétlenül szükséges, de jól jöhet:
éjjeli lámpa/ éjjeli fény
szobahőmérő
párásítókészülék
cumi (1-es méret)
cumisüveg (mi ebből 1-et vettünk kezdetnek, egyszer kapott belőle tejcit Marci, amikor mentem a 6 hetes kontrollra. Vizet próbáltunk neki belőle adni, de nem kellett, nem szerette a cumisüveget, inkább pohárból ivott)
cumisüvegmosó kefe
cumisüveg/bébiétel melegítő
cumisüveg sterilizáló
fertőtlenitő folyadék ( én a chicco fertőtlenítő folyadékot használtam)
pelenkázó táska
fejvédő a kiságyba (ezt is a dédi varrta)
baldachin
szoptatós párna (ez még kismamiként is jól tud jönni, amikor már nő a pocak, és kényelmetlen az alvás, a szopis párna csodákat tud tenni
aztán a szoptatáshoz is jól jött és Marci is szeretett heverészni rajta. Mi ezt is házilag oldottuk meg, a netről szedtünk szabásmintát, megvettük hozzá az anyagot és igy fele annyiba került)
egyéb hordozó eszközök (kenguru, hordozó kendő - A hordozó kendő tök szupi amúgy, sokat olvastam róla. Mi mégis a kenguru mellett döntöttünk, mert én paráztam, h mi van, ha nem jól kötöm meg a kendőt és kiesik belőle a gyerekem...)
csecsemőmérleg
bébiőr
légzésfigyelő
Utóbbi 3: nekünk egyik sem volt, de nem kell feltétlenül megvenni, ezeket lehet kölcsönözni bababoltokból.
Műanyag kád (ebből is van mindenféle, mindenféle árban. Nekünk a legolcsóbb volt, Marci 3 hós koráig fürdött benne, utána már a nagy kádban pancsolt. Lehet kapni ilyen biztonsági fürdetőt (asszem igy hivják ) tapadókorongok vannak rajta és bele lehet fektetni a babót, Marci imádta.)
Biztonsági körömolló ( mi szettet vettünk, kisolló- körömcsipesz- reszelő. Én a csipeszt használtam/használom, mert én az ollóval nem tudtam vágni a gyerek körmét, de ez az én bénaságom
)
vízhőmérő
lázmérő
orrszívó ( nekünk van sima és porszívós is. Én az elején nem mertem használni a porszívósat. Nasivin sóoldatot és a sima orrszívót használtam. de ha nagyon taknyos a baba akkor a poszívós mindenképpen jobb szerintem)
bébi fültisztító pálcika
bébi hajkefe
műanyag kiskanál (gyógyszerek, vitaminok beadásához)
eldobható pelus (babafüggő, h kinek milyen pelus jön be. Nekünk az elején a libero meg a huggies jött be, a pampersből nekünk folyt minden, most viszont már pamperst használunk)
Amire otthon szüksége lehet a mamának:
Mellszívó
Tej tároló zacsi vagy edény
Melltartó betét (nekem már a szülés előtt is kellett...)
Szoptatós tea (én laktoherbet ittam, sokak szerint szörnyű az íze, én szerettem
, de van más fajta szopis tea is, és vannak tejserkentő homeós bogyók is)
Mellápoló krém ( ha kisebesedik a mell szopitól vagy a baba feláztatja... van több fajta, pl. aventes, én a Garmastant használtam. Ez is egyénfüggő. )
Mit tegyek be a kórházi táskába?
2 db hálóing (szoptatós vagy ami elől hosszan gombos, én kettőt vittem, de egyet még később hozattam be apával, mert baromi meleg volt a kórházban)
Neccbugyi (eldobhatós, én 2 db vittem, meg 3 db sima pamutbugyit olyan mamabugyikat
)
Melltartóbetét
Melltartó (én 2 szoptatós melltartót vittem)
1 csomag nagy nedvszívóképességű betét (én a Tena Ladyt vettem, ez elég volt szülés után egy- másfél hétig, utána jó volt már a mensis betét is későbbre)
tányér, bögre, evőeszköz
konyharuha
2-3 db törölköző
2-3 pár zokni
wc papír
szalvéta
wc papir ülőke
köntös
2 papucs (ebből 1 zuhanyzáshoz)
tisztálkodószerek
IRATOK: személyi igazolvány, lakcímkártya, taj kártya, házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat, kiskönyv, leletek (én ezeket a vajúdó csomagba tettem be)
Mehet még a táskába : könyv, rejtvény, toll, mp3 lejátszó, mobiltelefontöltő
Nekem vinni kellett Marcinak pelust (mi liberót vettünk, ebből elég az a pici csomag), és popsitörlőkendőt, de kórházfüggő, hogy mit kell bevinni a babának.
A vajúdó kismama csomagja:
frissítő kendő
labelló
hajgumi vagy csatt, akinek hosszabb a haja
rágcsálni való (partere számára
)
szőlőcukor
Én ide tettem be egy hálóinget, meg 1 pár zoknit, papucsot, h ne a nagy táskát kelljen túrni, hanem ezek kéznél legyek, tettem be még bugyit és betétet is, az iratokat is ide tettem be. Nálunk lehetett enni-inni vajúdás alatt, én rengeteg csokit megettem, és volt nálam szénsavmentes ásványviz is.
Távozás a korházból (babarucik)
56-os body
rudalózó
sapik
kardigán/pulcsi
overall
textilpelus a feje alá
hordozó vagy mózes