Manguszta!
Már megint csak egyet tudok érteni veled.
Ugyanakkor szerintem természetes, hogy az ember elvárásokkal indul egy szülésnek, a terhesség alatt mindenki álmodozik arról, hogy majd milyen lesz a baba, milyen lesz ő anyaként. Más kérdés, hogy az álom csak álom, a vágy csak vágy és ritkán vág egybe a valósággal.
Főleg az első gyereknél van ez így, amikor az embernek még tényleg halvány lila gőze sincs arról, mivel jár egy kisbaba, mivel jár egy szülés, mivel jár a gyereknevelés. A második esetében szerintem már sokkal kevesebb az ember illúziója.
Én pl. kifogtam egy elég nehéz természetű gyereket, állandó figyelmet követelt magának, állandó testkontaktusra volt szüksége, erős akaratú, gyors gondolkodású, elképesztő energiával és nagyon sokáig nulla félelemérzettel. Az első négy hónapot teljesen átitatta a rettenetes hasfájása, minden etetés után fél órával rákezdett az üvöltésre, és egy-másfél óráig abba se hagyta. Bármit is csináltam. Szerintem normális, hogy erre nincs senki felkészülve, hogy tehetetlennek érzi magát emiatt, netán átmenetileg alkalmatlannak is az anyaságra.
Sőt, bizony én is ültem anyámmal szemben - aki kezében fogta a bőgő gyereket, aki bezzeg nála megnyugodott -, zokogtam, hogy nem tudom megnyugtatni, és biztos rosszul csinálom, biztos nem szeret. Anyám akkor annyira normálisan és jól reagált, hogy át tudott lendíteni ezen, és ezért örökre hálás leszek neki - pedig amúgy egyáltalán nem jó a viszonyunk.
Saját tapasztalataim alapján mindig azt szoktam mondani, hogy nem a szüléstől kell félni, az kismiska az első hat héthez képest. Mert az valóban embert próbáló. Kizsigerel, kicsavar, kikészít, és nincs idő arra, hogy rendezd a soraidat. De energiád sem. Mázlista az, akinél ez könnyen megy, nálam nem így volt. Sokáig nem is tudtam úgy gondolni magamra, mint anyára. De aztán szerencsére szépen egymásra hangolódtunk, és már nemcsak a testi igényeit kellett kielégítenem, hanem elkezdett reagálni is rám-ránk. Na, onnantól már nincs érzelmi válság - illetve persze, átmeneti időszakokban van, hogy szaranyának érzem magam, de istenkém, fáradtság, túlhajszoltság, stb. mellett nem is csoda, hogy nem mindig sikerül száz százalékon teljesíteni.
Az elvárásokról csak annyit, hogy engem mindig meglep, hányszor, hányféle helyzetben képesek anyák a másikat kiosztani arról, hogy minek az ilyennek gyerek. Gyakran cseppnyi toleranciát sem bírnak mutatni a másik iránt, képtelen belehelyezkedni a helyzetébe, nulla empátiával ítélkeznek egy pár soros írás alapján. Volt itt például egy topik, amiben egy egygyermekes anya fogalmazta meg a kétségeit és a félelmeit arról, hogy nem akart másodikat még, de becsúszott. És hogy ez egyáltalán nem vág egybe a következő évekre megálmodott terveivel.
Nyilván azért írta meg, hogy segítséget kapjon abban, hogyan birkózzon meg ezekkel az érzésekkel. Ehelyett nagyon sokan és nagyon csúnyán támadtak neki - köztük sok olyan nő, aki évek óta vágyik gyerekre, és még nem jött össze, nyilván az ő szempontjaik ilyenkor egészen szélsőségesek tudnak lenni -, hogy hogyan gondolhat ilyesmit, nem is anya az ilyen, hogy sajnálják szegény gyerekeit. (Én ezen mindig annyira meglepődöm, olyan szintű rosszindulat süt olykor ezekből a hozzászólásokból, hogy szó szerint felfordul a gyomrom.)
A rossz anya szerintem ugyanolyan nehezen definiálható, mint az, hogy ki a jó anya. A következetlenül nevelő szerintem nem egyértelműen rossz, ahogy az sem, aki olykor bármi okból elveszti a kontrollt és üvölt a gyerekkel. Szerintem sokkal rosszabb ennél a szeretetmegvonással büntető, a nem megbocsátó, a rideg és érzelmeit kimutatni nem tudó, a túlzott elvárásokat támasztó, a gyereket mindig kritizáló - és még folytathatnám a sort egy darabig - szülő.