2005.02.05 00:55
Szerző: yazmin
Sziasztok!
Elolvastam sok hozzászólást, de sajnos még mindig nagyon bizonytalan vagyok abban, hogy mit várhatok a fiam fejlődésétől. Ha valaki esetleg megnyugtató és biztató választ tud adni, legyen szíves írjon mielőbb.
A fiam 2004. január 20-án született 30. hétre 1,470 grammal. A II. női klinikán 1 hónapot inkubátorban, a kistarcsai kórházban pedig 2 hetet töltöttünk hízlaldában. 2,300 grammal vittem haza, most 1 évesen már majdnem 10 kiló. Egyáltalán nem látszik rajta, hogy koraszülött volt, nagyon értelmes, helyes gyerek, a mozgásban azonban egy kicsit el van maradva. Sajnos egyik kórházban egyetlen orvos sem vette észre, hogy a gyereknek feszes izomtónusa van, s a klinikai gyógytornásznak sem szóltak, hozzáteszem, elkerülhető lett volna az az időveszteség, amivel végül ugyanahhoz a gyógytornászhoz jutottunk vissza, csak 4 hónappal később, mint aki kezelhette volna már születésétől fogva. Ezúton is köszönöm Némethné Gregor Judit védőnőnek, az Aranytíz Ifjúsági Centrumban működő Aktív Szülés program csecsemőmasszázs oktatójának, aki felfedezte ezt a problémát és a Dévény alapítványhoz irányított minket. Sajnos a bejelentkezéstől számítva 1 hónapra rá kaptunk csak időpontot és akkor kezdődött az első kezelés. Előtte még azonban a fiammal befeküdtünk egy hétre a Sváb-hegyi klinika fejlődésneurológia osztályára, mert szerettem volna mindent megtudni amit lehetett. Ott a Doktor úr a vizsgálatok befejeztével közölte, hogy a Katona módszerrel 2-3 hónap alatt el kell múlnia a feszességnek. Egyszer mentünk vissza kontrollra, úgy döntöttem, soha többet, olyan hangnemben lettem kiosztva az ottani gyógytornász által. Továbbá nem tartottam normálisnak a naponta 6-szor fél órás tornáztatást egy 4 hónapos gyereknél, amikor a nap nagy részét még átaludja. Ültetést-ami ilyenkor még rendkívül megterhelő a gyenge gerincnek, másztatást-amit ebben a korban még bőven nem kell tudnia, ráadásul én mint nem szakértő, nem vagyok képes helyesen megtanítani ezeket a mozdulatokat egy ennyi idős csecsemőnek. Végül pedig az ember egy idegroncs lesz hónapokon keresztül napi 6-szor tornáztatni egy csecsemőt. Elkezdtük tehát a Dévény-módszert, ahol 8-9 hónapos koráig nagyon halvány változást észleltünk. Attól a ponttól, hogy képes volt megfordulni, nagyon gyorsan fejlődött. Most már ügyesen kúszik, mászik, feláll, tesz egy-két lépést, azonban sajnos ülni nem tud és ez nagyon aggaszt. A gyógytornász azt mondta, hogy mivel a feszesség fokozottabban van jelen a nyaki részen, azon kívül főleg a bal oldalon, inkább a karon és kézen, de a törzsben és lábon is észlelhető szakmai szemmel,nem képes a testét egyensúlyban tartani, ezért eldől mint egy zsák, s még a karjait is elég mereven használja. A mostani neurológusunk azt mondja, szerinte rendbe fog jönni, de szeretném, ha valaki, aki esetleg volt már hasonló helyzetben és a gyermeke néhány éves, megosztaná velem, hogy milyen eredményre sikerült jutniuk és vajon teljesen eltüntethető e ez a probléma vagy számíthatunk valamilyen maradványra?
Előre is köszönettel.