2004.09.26 22:30
Szerző: rjuli
Kriszta,
megtisztelő ez a bizalom, de én "csak" egy konduktor vagyok, egy csomó dolognak nem tudom a miértjét, csak magát a tényt. Ahogy előfordul hydrocephalus( "vízfejűség") sokszor, úgy a korai záródás-microcephalus, azaz kisfejűség- is gyakori kísérőtünet. Ezek nem egymás ellentétei, mert az 1. esetben víz van ott, ahol nem kéne és az tágítja az agykamrákat, a 2. esetben pedig a csontosodás gyorsul fel, és, ha túl gyors, akkor nem engedi fejlődni az agyat. Nem tudom, hogyan függ össze, de valamiért felgyorsul a záródási folyamat egy csomó sérült gyereknél. Ilyenkor lehet arányos, kerek feje a gyereknek, csak épp kisebb a kelleténél-ezt pl. a mellkörfogathoz szokták viszonyítani, de képes a koponya mindenféle deformitásra is attól függően, hoyg az agyállomány mely része pusztult el pl. a sérülés következtében. Ill. az is előfordul, hogy épp azért nem bír az agy fejlődni, mert a koponya nem engedi növekedni.
Ezek viszont pár hónaposan már jól látható dolgok. Tehát ez nem úgy néz ki, hogy a fél éves gyereknek szép kerek feje van, és mire megnő, deformált lesz. Az már a kezdetektől látható tendencia. A záródás üteme viszont menet közben változhat, azt figyelni kell.
Közben utánanéztem, és a könyv szerint bő másfél éves korra illik zárulnia a nagykutacsnak. Ez is olyan, mint a többi, hogy 1-2 hónapot még biztos rá lehet húzni gond nélkül, de gondolom, hogy egy 2 éves gyereknél már zárulnia kell.
És annak ellére, hogy zárul, azért még évekig nő a koponya térfogata és vele együtt az agy is. Tehét nálatok is gondolom, hogy erre gondolhattak, hogy, ha szépen, arányosan fejlődik a feje és mondjuk CT-vel ellenőrzik, hogy benne az agyállomány is rendben van, akkor megengedőek. Nem tudom, D-vitamin adásról volt-e szó nálatok ilyen szempontból, de mivel nagyobb kutacsnál szokták 2 cseppre emelni a napi adagot, lehet, hogy iylen esetben meg csökkentendő. De ezt nem tudom, mert lehet, hogy akkor a csontfejlődésbe zavar be a dolog.
Ahhoz minden esetben ragaszkodnék (akár nagy, akár kicsi a feje, kutacsa), hogy CT-vel (nem csupán rtg-nel) időről időre kövesség a dolgot.
remélem, nem dob hátast egy erre tévedő igazi szakember azoktól, amiket írtam.