Új privát üzeneted érkezett!

Póci! Nem baj ám, hogy irsz kajáról, a férjemmel már úgyis megtárgyaltuk, hogy szülés után mindent megkapok, amit csak kérek! Addig irjom a listát!! :lol:

Kép
kislibus

Sziasztok!
Úgy döntöttünk nem indulunk, megvárjuk a következő ciklust. Addig futás, diéta stb..
Szép napot minden Maminak, Babinak!!!!

Sajo
sajo

Sziasztok!

Csak gyorsan bejelentkezem, hogy ne aggódjatok.
Nincs még jele annak, hogy Szonjus készülődne, bár reggel elég rendszeres jóslóim voltak, de elmúltak.
Nagyon nyűgös vagyok, ezért ma igyekszem elfoglalni magam, házimunka, főzés, alvás...Sajnos úgy tűnik nekem meg a cicám betegedett le, és nagyon aggódom érte is :(

Szép napot nektek!Puszi
vjulcsi

KicsiJulcsim! Figyi! Dolj hatra szepen es legyel boldog! Eld at,h milyen csoda,ahogy talalkoztak a kis sejtecskek es lett beloluk a szepseges kis Szonjus. Adj halat,h ilyen szep varandossagod volt es nem lett koraszulott a Gyermeked. Mondd Neki,h Te nyugodt vagy,megvarod,h felkeszuljon a nagy utazasra,ami szep lesz es boldog veget er,hiszen megolelhetitek vegre Egymast. Tegyel be kellemes zenet es csak ugy legyel. Mindent maskepp fogsz latni,ha elengeded a turelmetlenseget. Amugy miert is jonne korabban,jol erezte magat a Pocidban. ;-) Ezer puszika es oleles!!!!
Holnap...;-)

Kép
bodza2005

Sziasztok Csajszikáim és Sajo!

De jó sokat írtatok!
Chilike, jó, hogy jöttél, épp ma akartalak megzaklatni telefonon, hogy megkérdezzem, hogy vagytok.
Nem tudom, miért okoz nekem ekkora lelki válságot, hogy nem érzem elegendőnek a tejemet. Petim már befenyített, hogy orvoshoz visz, mert annyit sírok miatta.
Tényleg nem kellene pedig, mert voltunk ma az egy hónapos kontrollon és Nimóci 3990g volt, bőven túlteljesítette az elvárható gyarapodást. Úgy hogy tényleg nem nagyon kap tápot, így lehet, hogy el kellene hinnem , hogy elég a tejecske.
A doki letiltott a tápról teljesen, és az egész napos cicinlógásról is. Szerinte legalább 2-2,5 órákat kellene tartanom az evések között, mert azért fáj a gyerekem hasa és sajnos hasmenése is van két napja, mert nagyon túlterhelt a gyomra. No, akkor most mit csináljak? Mert ez már akkor nem igény szerinti szopi... Azt azért én is érzem, hogy nem normális,hogy reggel rácsatlakozik a gyerekem a cicimre és gyakorlatilag egész nap azon tornázik.

Megyek enni,amíg alszik ez a kis lurkó, majd később folytatom.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára moncsiga 2010.03.17 16:24-kor.

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Libuskám, a kórházban szülés után a záróval megkapod az igazolást is.

Julcsika, csak azt tedd, ami jólesik! Pihenj, lustizz, álmodozz Szonjusról...

Sajo, bízom benne, hogy jól döntöttetek! Hajrá Április!

Chilike, kérdezted, mennyit eszik Nimród. Nem nagyon tudom, mert kaja előtt úgy ordít, meg rúgkapál, hogy összevissza mutat a mérleg mindenfélét, így nem kifejezetten megbízhatóak a méréseink.

Ja,olyan aranyos! Most kezdett el élénken figyelni dolgokat. Valamelyik nap az IPM-et olvasta hosszú percekig (fekete alapon nagy fehér betűk), és ha tetszik neki valami, még kurjongat is!Nagyon szereti még a fényeket, a lámpákat.Nagyon jó látni, hogy fejlődik a kis értelme is.

Rencsikém, nagyon sajnálom a refluxot. Kinőhető?

Bodzinyuszi!
Peeersze, hogy üvegből elfogadja, sőt! Épp ez az aggodalmam, hogy az üveg miatt szokik le a ciciről!
http://portal.szuleteshete.hu/szoptatas ... ezdetek-2-
-innen vettem a cikket

Érdekes... doki után még elmentünk az oviba a kolléganőimnek bemutatni őfelségét. Egész idő alatt az orvosnál, az úton, az oviban meg se nyikkant. Vagy nézelődött, vagy jólnevelten aludt. Eltelt vagy 3 óra mire hazaértünk és felébredt és az előző etetés között. Az én gyerekem olyan lelkesen cicizett mint már rég (most bezzeg nem nyammogott a cicin, mint szokott), és a hasa sem fájt azóta... Lehet, hogy tényleg akkor is tuszkolom a cicim a szájába, ha nem is éhes, csak én gondolom, hogy az? Ő meg ugye, kis ösztönlény, ha enni kaphat -fő a túlélés alapon- megpróbál enni is valamennyit és ezért eszik olyan rövideket meg nyamnyogósan? Talán valamelyest igaza van a dokinak abban, hogy nem kell állandóan etetni a gyereket? Most már csak azt kellene tudnom, mikor éhes IGAZÁN.

Puszik!

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

ma sűrű lesz az este, mert domiapu először hagy itthon minket estére( tudjátok este=ördögfióka, így biztos nem tudok jönni,
szóval gyorsan,
Moncsikám, lehet benne valami, hogy akármikor nyekereg, sírdogál akkor azt hiszed hogy éhes, és akkor ő meg persze rácsap a cickóra, sírhat azért ert uncsizink, álmos, túl sok a játék (inger) stb
igen kinőhető szerencsére 1-2 éves korára.
megint hívnak...nem tudok két sornál többet leírni.... :cry:

Kép
rencsi79

még egy perc, én most már tudom a sírásából, hogy éppen hiszti, vagy éhes stb, de az elején nekem sem ment, a tuti recept az volt az éhség csekkolására, hogy karba vettem, és ha ruhá keresztül is kereste sőt bekapta a cicit akkor biztos volt, most már a fején is látom+teljesen másképp sír ha épp zabás

Kép
rencsi79

csáóka

rencsike
dejóó, hogy te már tudod a sirásból, én olyan hülye vayok tegnap is azt hittem fáj a hasa közben meg éhes volt :lol:

bodzika
igazad lehet a tejjel kapcsolatban, látod moncsinak is ezt mondta a dokija.
nekem is egyszerűbb lenne ha csak szoptatnék, dehát ez van...
olyan szépet irtál julcsinak :wink: , én is ezt csinálnám a helyébe.

julcsika
kitartás szivem, márcsak napok kérdése :wink:

moncsika
mi még nm voltunk sétálni, de ügyes vagy :wink:
és ilyen sokáig voltatok???
nekem azt mondta a védőnő., hogy kb 6 hetes korban mehetünk 40 percre a leveőre.

Na akkor minden rendben a tejjel, kár aggódnod :wink:

Nekem nagyon fáj a hátam, neked nem?
Ráadásul nagyon sok szénhidrátot eszem, igy nem tudom hoy fook lefogyni??? Ja és nem is birom a csokit, elvileg nem is ehetnék, mert migrénem lesz tőle, lett is tegnapelőtt eltelitődött a szervezetem szerintem, mert marhára fájt a fejem aztán kidobtam a taccsott... még szerencse hogy le tudtam feküdni.

megyek fürdetni
chilike1

Sziasztok!

Jó hírrel jöttem: Ma hajnalban 4 óra 10 perckor 3200gmal és 56cmrel megszületett Szonja :D :D :D
Julcsika nagyon ügyes volt és mindketten jól vannak!

jövő héten majd biztos jön és beszámol a részletekről.

puszi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára rencsi79 2010.03.18 10:19-kor.

Kép
rencsi79

Chilike! En ugy erzem mar nem napok,hanem konkretan ma,mint arra utaltam is tegnap /"holnap",azaz ma/, mert Szonja preciz kislany szerintem. ;-) ;-) :D Holnap mar atlepne a 40.hetet...
Kepek a Csajokrol? Pliiiz!
Moncsika! Na,latod? Ez szuuuuuuuper!!!!!!!!! :D
Rencsikem! Hogy telt az ejszakatok? Puszika!!!!!

Kép
bodza2005

Julcsi! Gratulálunk nektek a csodás Szonja babához! Jó egészséget, boldog babázást kivánok!

Most akkor még halak lett a leány ugye???

Ercsikati, Melania! Veletek mi újság?

Kép
kislibus

Sziasztok!

Isten hozott kicsi Szonjus erre a világra.Gratulálok!!!Julcsika nagyon nagyon sok boldogságot,sok,sok tejcsit egészséget és minden minden jót és szépet kivánok nektek!!!Sok Puszi!
Julcsika drága tegnap mikor irtad hogy nagyon nyügi vagy és nem találod a helyed mosolyogtam itt magamban mert tudtam hogy ez annak a jele hogy Szonjus készül a nagy találkozásra,és hamarosan a karjaidban tarthatod.És lám,lám... :D.

Kép
póci

Julcsi!
Hatalmas Gratula! Szonja Baba! Isten hozott! Jó egészséget és sok Boldogságot kívánunk Nektek! :D

Kép

KépKép
ercsikati

Rencsike! Koszi a hireket!!! 1xre irtunk. :D

Eljen eljen!!!! Isten hozott kicsi Szonja!!!!!!!!!!!!!!Jo egeszseget es sok boldogsagot a Csaladkanak!!! Ugyesek voltatok Lanyok /babi es mami/!!! Gratula!!!!!!

Kép
bodza2005

Isten hozott Szonja baba :))))
Nagyon ügyes anyukád van !!! Sok boldogságot kívánok Neked és Veled az egész kis családnak!!!

Julcsika ,
nem tudom fogod-e olvasni ezt, de megírom Szonja Halak Vízöntő aszendenssel (Bodzi:)) ,és a Holdja a kosban van, úgyhogy nem az a muja Halak tipus (bocs Libus -te sem) hanem akaratosabb nőci lesz.
miciona

Micike, megírtam neki smsben amit írtál :D nagyon köszöni az infót és puszil mindenkit!

Bodzuskám,
az este 11ig nem volt vészes, de akkor valami fájt neki, mert szopi közben kiköpte a cicit és felsírt, de olyan keservesen 1-2 percig aztán szopi megint aztán 5 perc múlva megint sírás...... :cry: :cry: :cry: lehet hogy megint a pocak.....most kint horpaszt a kertben, annyira szép idő van...
Szonjuska meghozta nekünk a tavaszt :wink:

Kép
rencsi79

Sziasztok!

Szívből gratulálunk Vjulcsinak és Apának a pici Szonja érkezéséhez! Sok-sok tejcit és jó egészséget kívánunk nekik!

Most még nem olvastam vissza,de majd pótolom!

Az láttam, hogy Póci kérdezte, hogy Kitti hogy viszonyul a pocakhoz. Egyenlőre nagyon szereti. Puszilgatja és tudja, hogy a hugi ott növekszik bent. Simogatja és mondja, hogy "Anya poci, Béka baba, Kitti szeret!" Meg tudom ilyenkor zabálni. (Egyébként egy rosszcsont!)

Remélem, ma is minden pocakos kismami és már boldog babás mami jól van! Ebben a gyönyörű időben mi már voltunk sétálni, a kertben játszani és délután is ez a terv. Úgyhogy bíztatok mindenkit, használja ki ezt a nagyon jó időt!

Puszi mindenkinek és majd még jövök, amint tudok!

Kép

Kép
csomee
Budapest X. kerület

sziasztok,

jaj de jó hírre jöttem :

ISTEN HOZOTT KICSI SZONJA!!! SOK BOLDOGSÁGOT ,EGÉSZSÉGET MINDHÁRMÓTOKNAK ÉS MIELŐBB SOK SOK TEJCIT!!!

Kép
hanyatka

Éljen! Éljen!

Jaj, de örülök Julcsikáéknak! Nagyon kíváncsi vagyok a részletekre. Hogy érezte a drágám, hogy készül valami! ...meg a cica is... :lol: :lol:

Csak félig örülök annak , amit a doki mondott. A 3 óránként etetés nem nagyon tetszik nekem. Megpróbáljuk húzni amíg lehet az időt, de sajnos be kellett hozzá vetni a játszócumit. :cry: Most már teljesen összezavarodtam. Ha nem szoptatok olyan gyakran mint eddig, akkor kevesebb lesz a tejem is. De ha állandóan cicin lóg a gyerekem, az sem jó. Jó volna már tudni, hogy hogyan is csináljam. Az a legszebb, hogy mindenki mást javasol, én meg hol ezt próbálom, hol azt és emiatt nem jutok sehová.
A gyereknek nagyon megy a hasa...(konkrétan zöld víz jön belőle néhány moszadékkal) kezdem azt hinni, hogy mégsem a túletetés lesz a hibás. Na, ez a másik! Most ritkítsam az étkezéseket, mikor amúgy is sok folyadékot veszít? :shock: Nem tudom, mit tegyek.
Rencsikém, az előbb mi is így ettünk. Nagy nehezen kihúztam vele a 3 órát, mikor cicire tettem, akkor meg vagy aludt, vagy sírt. Szopizott vagy 15 percet összesen és nem volt hajlandó tovább...most akkor jól lakott?! (a mérleg szerint 50 millit evett)

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Moncsikám,most nincs időm írni,de gyorsban ezt találtam neked:
Kis csecsemőkorban a zöld székleteknek jó étvágy és jó gyarapodás mellett semmi jelentősége nincs. Mint Önök is észlelték anyatejes és tápszeres babánál egyaránt előfordul. Ez az egész csecsemőkor alatt megjelenhet, de inkább az első hónapokra jellemző. Talán gyakrabban észleljük, ha a baba egyik napról a másikra jóval többet eszik, vagy esetleg új tápszert kap. Néha a zöldes széklet több nyákot is tartalmaz, a bélgáz képződés is fokozottabb lehet, amitől a csecsemő sírósabbá válhat. A székletek színe fűzöld, almazöld, spenót zöld lehet. Tehát az Önök jó étvágyú, jól gyarapodó, nyugodt kisfiánál a zöld színű székletnek semmi jelentősége nincs.

Kép
hanyatka

Kérdés:
8 hetes kisfiam széklete szinte mindig nyákos. Kizárólag anyatejet kap, szépen gyarapodik a súlya. A gyerekorvos szerint túl nagy adagokat eszik amit nem tud megemészteni, ezért a nyák, szerintem azonban a 100-160 ml közti adagja nem sok.

Válasz:
A 8 hetes babánál rendszeresen észlelt nyálkás széklet jó gyarapodás mellett nem jelent problémát. Egy anyatejes babának naponta akár 4-6 széklete is lehet, amely általában aranysárga, kenőcsös. Ez valóban változhat nyálkássá, sötétebb színűvé, benne lehetnek túrószerű darabok, lehet a széklet habos, akár zöldes is. Ez utóbbi általában nyálkásabb és több bélgázfejlődéssel járhat, tehát a tehát a csecsemőt nyugtalanná teheti. Én azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy mai szemléletünk szerint, ha a csecsemő az első 3 élethónapban hetente átlagosan 20 dkg-ot gyarapodik, ideálisan fejlődik. Ezután számunkra másodlagos szempont , hogy a baba hányszor és mennyit eszik, hány, esetleg nyálkás széklete van, hányszor bukik. Ha a baba hetente tehát átlagosan gyarapodik 20 dkg-ot, a laza, nyálkás székleteivel, a 100-160 ml-es adagjaival fejlődik jól. A fenti székleteltérés miatt eszünkbe sem jutna az anyatejbevitel csökkentését javasolni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kép
hanyatka

más:
Amúgy meg a szopás gyárilag úgy van kitalálva, hogy nem csak evésre jó, hanem a megfelelő adag nyugtatást, ölelgetést is innen szerzi be a baba. Kísérleti, és más kutatási körülmények között is kimutatták, hogy a ritkábban ölelt, ringatott babáknak bizonyos agyterületei nem úgy fejlődnek, mint azoké, akik megkapták az "adagjukat". (Az adag egyéni!)
Ha cumisüveggel és cumival kapcsoljuk ki ezt az igényét, akkor nem fog tovább kunyerálni érte. Ennek a hatását csak később látjuk (kamasz és felnőttkorban).
Az egészből a lényeg az, hogy a babakori "kényeztetés" teljesen jogos igénye a gyereknek. ha nem kapja meg, akkor fiziológiailag máshogy fog működni az agya, ami komoly viselkedésproblémákat, szenvedélybetegséget von maga után. Ez nem elméleti mélázgatások során pattant ki tudósok fejéből, hanem műszeres vizsgálatok adatai támasztják alá.
Hú, de dühös tudok lenni.
Sződy Judit

Kép
hanyatka

Az anyatej sokkal gyorsabban megemésztődik, mint a tápszer. A három négy órás evésszünetet mesterségesen táplált gyerekekre találták ki. Ha
nagyon hamar szeretne újra szopni, kínáld újra azt a melled, amit jobban kiürített. Lehet, hogy csak egy kis "komfort szopásra" van szüksége ahhoz, hogy megnyugodjon.

Kép
hanyatka

még ezeket találtam így szopizás közben :)
-A zold szin a levegovaltozastol is lehet, talan setaltok tobbet?
-Annak idején a védőnő nekem azt mondta, hogyha zöld színű a széklete, akkor valósíznű sokat evett. De akkor még csak szopott és néha kiegészítésként tápszert kapott. 1-2 napnál azonban nem tartott tovább. .

Kép
hanyatka

Moncsikám az én véleményem az,hogy próbálj megnyugodni és úgy etetni,ahogy Nimóci kéri.Olvashattad előbb,hogy a 3-4 órás etetés a tápszeres babáknak van kitalálva.
Azt később emészti a kis gyomruk.
Ha 2 órán belül kéri,akkor u.arra a mellre rakd vissza.h a hátsó tejet is kiszívja,az a tápláló.
Szépen fejlődik Nimóci,nincs semmi gond e tejeddel,és ezek szerint eszik is szépen.

Ééés elég volt a mérlegelésből,rakd fel a padlásra,mert behülyülsz,ha folyamatosan méred és stresszelsz.
Az elején mi is napi 12-14-15 x ettünk,adtam neki ahányszor kérte.Volt,hogy óránként.
Most napközben általában 2 óránként éhes és adom is neki rögtön.Éjszaka me már 5-6 órákat bír,de volt már 7 is.
Sztem. 15-20 percnél tovább ne lógjon a cicin,ha szépen eszik,annyi idő alatt szopik annyit,hogy elég legyen.Ha egy óra múlva újra kéri,adj neki.De lehet h néha,csak anyára vágyik és pár korty elég.

remélem segítettem,ez az én véleményem,eddigi tapasztalatom
pusza

Kép
hanyatka

NAGYON SOK BOLDOGSÁGOT JULCSIÉKNAK!!! SOK SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK SZONJÁCSKÁT EBBEN A VILÁGBAN!!!!!
KÜLÖN GRATULÁLUNK AZ ÖSSZEHNAGOLT SZÜLÉSHEZ!!! MINDEN ÍGY SIKERÜLJÖN NEKTEK AZ ÉLETBEN!!!
sajo

Valóban előfordul, hogy egy baba csak az első tejet szopja ki mindkét mellből, és hasfájóssá válik. Ilyen esetben azonban más tünet is van: a baba széklete többnyire zöld színű, esetleg habos, nyákos lehet. A zöld széklet ebben az esetben nem kóros, csak figyelmeztető jel az édesanyának: figyeljen oda jobban, hogy a baba a hátsó tejet is megkapja. A legegyszerűbb ellenőrzési mód, ha kissé megnyomja a mellét: a hátsótej szinte tejszínszerű, sűrű, fehér, az elsőtej inkább vízszerűen átlátszó. Ha a baba elengedi a mellét, emelje fel, büfiztesse meg, utána nyugodtan visszateheti arra a mellére, amelyikből már szopizott (esetleg egy másik szoptatási helyzetben). Így biztosabban jut hozzá a hátsótejhez. Ha ezek után még mindig elégedetlen, átteheti a másik mellére. Sok baba - amennyiben legalább 8-12 alkalommal mellre kerül 24 óra alatt - megelégszik az egyik mellel is egyszerre.

Kép
hanyatka

Mennyit szoptassunk?
Az afrikai kung anyák óránként többször is megszoptatják testükön hordott, önkiszolgáló kisbabájukat. Félreértés ne essék, nem akarjuk, hogy visszatérjen a kőkorszaki kultúra. De nagyon fontos, hogy minden érintett tudja: az embercsecsemő természetes életritmusa nem köthető órához, azt pedig végképp nem várhatjuk el tőle, hogy „rendesen”, három- vagy négyóránként jelentkezzen újabb adag anyatejért.
– A szopás gyakoriságát bízzuk a babára! – javasolja Kós doktor. – Az egészséges csecsemő megbízhatóan jelzi, ha éhes, csak oda kell rá figyelni – vagyis édesanyjának a közelében kell lennie. Előfordul, hogy egy baba rendszeresen átalszik három-négy órát is két szoptatás között, de ez a ritkább. A többség gyakrabban szopik, ők egyes napszakokban akár óránként is mellre kéredzkednek. Ezt általában nehezen fogadják el a szülők és a egészségügyi dolgozók. Ha egy anya azzal fordul hozzám, hogy a babája „egész nap a mellén lóg”, meg szoktam kérni, hogy egy napon át írja föl a szoptatás időpontjait. Ilyenkor többnyire kiderül, hogy kevesebb mint tizenkét alkalom kerül a papírra, vagyis minden két órára jut egy szoptatás – és ez teljesen normális.
Kós doktor azt tapasztalja, hogy a ritkább szoptatásra többnyire nem szoktak panaszkodni, hiszen ez kényelmes a családnak. Nincs is baj vele, ha a baba saját maga alakítja ki ezt a ritmust, és így is szépen fejlődik.

Kép
hanyatka

Még enni sincs időm!
Az első otthon töltött hetek, hónapok során gyakran elhangzik ez a mondat, pedig fontos volna, hogy napjában többször értékes táplálékhoz jussunk. Alapelv, hogy a szoptatás normális, természetes folyamat, ezért nem teremthet olyan helyzetet, amikor nem jut idő táplálkozásra, fürdésre és hasonlókra. Nagyon jó útmutató a szervezet tápanyag- és folyadékigényére az éhség és a szomjúság. Nem kell kettő helyett enni, és nem kell többet inni, mint amennyit tényleg megkívánunk. Bizonyos bonyolult hormonális folyamatok miatt a túl kevés és a túl sok folyadék fogyasztása egyaránt csökkentheti a tejtermelést. Jobb a szervezet jelzéseire hallgatni. Ez természetesen nem vonatkozik azokra a kismamákra, akik különleges állapotuk (cukorbetegség, felszívódási zavar, anyagcsere-betegség, anorexia, illetve bulímia) miatt dietetikus vagy más szakorvos segítségére szorulnak napi étrendjük és étkezési szokásaik kialakításában. Jó megoldás, ha minden szoptatás előtt magunk mellé készítünk egy tálcát, rajta egy-két pohár gyümölcslével, teával, ásványvízzel, kis szendvicsekkel, egészséges falatokkal. Miközben a baba szopik, édesanyja se maradjon éhes!

Tipp
Gyorsan elkészíthető, tartalékolható
- Süssünk félkészre néhány durumlisztből készült pizzalapot, majd fagyasszuk be. Bármelyik évszakban pillanatok alatt tápláló, ízletes ételt készíthetünk belőle. Friss paradicsommal, olívaolajjal, fokhagymával, friss kerti fűszerekkel, mirelit vagy friss zöldséggel, hallal, sajtkockákkal megrakva tizenöt perc alatt készre süthetjük. Az előkészületek éppen tíz percig tartanak!
- Az olasz konyha másik remeke, a spagetti is ideális étel elfoglalt, fáradt anyáknak. A durumtészta tíz perc alatt kész, a paradicsomos, változatos önteteket nagy mennyiségben készítsük – ne sajnáljuk belőle az illatos rozmaringot, bazsalikomot, fokhagymát és vöröshagymát sem –, majd kis adagokra osztva fagyasszuk le. Már csak egy kis reszelt sajt kell a tetejére!

Mi megy át a tejbe?
A szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban legtöbbször az a kérdés merül föl, hogy mi okoz a babának hasfájást. Számtalan egészséges és finom alapanyag (kelkáposzta, bab, borsó, karfiol, hagyma) kerül feketelistára anélkül, hogy valaha is bizonyították volna hasfájást okozó hatását. A puffasztó és fűszeres ételek többségét kerülik a szoptató anyák, pedig a hüvelyesek nagyon fontos, teljes értékű fehérjeforrásaink. A tapasztalatok szerint azonban nincs értelme valamit eleve kihagyni az étrendből. Csak akkor tartózkodjunk bizonyos ételektől, ha úgy tűnik, valóban nyugtalan lett tőle a kisbaba. Ebben az esetben tartsunk két hét szünetet, majd újra próbálkozhatunk a „gyanúsított” ételféleség fogyasztásával. Ha ekkor is visszatér a probléma, néhány hónapig ne együnk abból az alapanyagból. A tapasztalatok szerint hat hónapos kor tájékán csökken a kisbabák érzékenysége, s lassan valamennyi ételt visszavehetjük étrendünkbe. Régi tévhit, hogy a tehéntej fokozza a tejelválasztást. Ma inkább azt mondjuk: csínján bánjunk a tehéntejjel, mert a tejfehérje-allergiára hajlamos gyerekeknél kólika-szerű tüneteket okozhat, ha az anya túl sok tejet iszik. Ezért nem javasoljuk például a madártej rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztását.
Gyakori kérdés az is, hogy van-e túl híg, gyenge anyatej. A fő tápanyagok szintje állandó az anyatejben. Ha a kismama hiánybetegségben szenved (A- vagy B-vitamin hiánya van), az anyatej is szegény lesz ezekben az anyagokban. Ebben az esetben nem a gyereknek van szüksége kiegészítésre, hanem az ő szervezetét kell „feltölteni” a szükséges anyagokkal. A táplálék összetétele befolyásolja ugyan az anyatejben található zsírok összetételét, de nem a mennyiségét. Csak szélsőséges alultápláltság esetén fordul elő, hogy zsírszegény lesz a tej, de igény szerinti szoptatás esetén még így is magához veszi a baba a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

Az elégtelen tejmennyiséget az esetek túlnyomó többségében a nem megfelelő szoptatási gyakorlat, vagy a kisbaba rossz szopási technikája okozza. Nem köménymaglevessel és különböző gyógyteák fogyasztásával érhetjük el a tejmennyiség növekedését, hanem elsősorban igény szerinti szoptatással, a cumi használat, teáztatás következetes mellőzésével.

A baba egészségére!
Napi egy-két pohár kávé, vagy ünnepélyes alkalmakkor elfogyasztott pohár bor nem árt meg a kisbabának. Az alkoholról azonban jó tudni, hogy korlátlanul átjut az anyatejbe: a tej alkoholszintje azonos a véralkohol szinttel. Nem ajánlatos tehát szoptatás mellett rendszeresen iszogatni. Nagyon csalóka lehet, ha az anya a veszélyesnek tartott gyógyszeres terápia helyett gyógynövényteák fogyasztását választja. A gyógynövények közt is van néhány, ami károsan hathat a kisbabára, viszont a gyógyszerek többsége nem ártalmas. Betegség esetén szoptatáspárti orvoshoz forduljunk, így elkerülhetjük, hogy indokolatlanul elválasszuk a babát, vagy értelmetlenül szenvedjünk bizonyos tünetektől, amelyek a szoptatás mellett is kezelhetőek lennének.

A szoptatás alatti evés-ivás nem tilos, sőt, kifejezetten kényelmes megoldás!

éés szoptatási testhelyzetek:
http://www.kismama.hu/baba/szoptatasi_t ... etek/3183/

bocsi,ha sok voltam,de vannak jó kis infók talán másoknak is.
puszii

Kép
hanyatka

Moncsicsim! Egyetertek Hanyival!!! Amugy Ibolyre kellene hallgatnod. En is igy tettem anno es nem a doki,vedono,okoskodok. Bevalt. Eszti meg most is orommel es sokat szopizik.
A kakit is kerdezd meg Tols. Miert nem hivod,akar naponta?
A zold szin nem gond,a higsagot en megkerdeznem Tole. Orommel segit,Te pedig ne legyel ez esetben szemermes,h nem nyaggatod!!!!
Libus! Aranyos vagy! :D
Csomee! Elolvastam,amit irtal es azonnal levagtattam mei tajban Esztilivel setizni,szuper volt!

Kép
bodza2005

Lányok,annyira aranyosak vagytok, hogy azonnal a segítségemre siettetek! Köszönöm!
Hanyika, egy komplett továbbképzést kaptunk.Ilyet a Bodzink szokott... :lol: Köszi Drága.
Rencsikém, neked is puszik!

Tudom én, mit kéne...de most is már egy órája szopákolunk...nincs szívem levenni a ciciről, pedig csak néha szív egyet-kettőt, de mi van, ha neki még erre a 2 cseppre nagy szüksége van? :shock: Így is volt...már be is aludt.

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Nagyon szívesen,hisz ezért vagyunk,nem? ;-)
naa,milyen a vonalzónk???

Kép
hanyatka

Julcsikáéknak sok szeretettel gratulálok . Kicsi Szonja Isten hozott!

Lányok!
Most mindenkihez fordulok:
Van valakinek feleslegessé vált progeszteron injekciója? Ha igen és eladná légyszi jelezze nekem. Előre is köszönöm!

Hanyika szép a vonalzód :)

Bodza!
Írtam privit!!!!

szurikáta
szurikáta56

Sziasztok!

Hanyatka nagyon profi anyagokat találtál!

Gyönyörűek a vonalzók! Öröm nézni ezeket az édes csöpségeket! Így nem is bánom, hogy megszüntek a régiek!

Sajo
sajo

JULCSI CSALÁDNAK GRATULÁLOK ÉS SOK BOLDOGSÁGOT EGÉSZSÉGET KIVÁNOK

moncsika
látom szoptatásból ki lettél képezve :lol: :wink:

képzeljétek
ma voltunk először levegőzni a teraszon, nagyon élvezték, be is a.ludtak 8)

ja és ma voltam kozmetikusnál is :lol: , csuda céép lettem :lol: :lol:

na puszi mindenkinek
chilike1

Moncsiga! Csináld úgy, ahogy jónak látod. Húszezer féle tanácsot hallassz mindenkitől, olvasol mellé még húszezret, de az igazság, hogy a te babádat, csak te ismered! Igy csak te tudod eldönteni, hogy neki éppen mikor-mennyi evésre van szüksége, illetve, hogy mennyiszer mennyi ideig tudod szoptatni őt anélkül, hogy teljesen kimerülj. A súlya miatt bizti nem ell aggódnod, mint azt Nimród szép súlya is mutatja.
Hig zöldes széklet rengeteg dologtól lehet, leggyakrabban nem jelent semmit. De nekem volt olyan babám, akinél pl. a hasfájásra adott cucc váltotta ki, ami ugye elméletben kizárt, de érdekes mód, mikor abba hagyták az adását, a babának visszatért a normál széklete.
Ez csak egy példa, hogy mennyire nem egyformák a gyerkőcök, mennyi gond lehet. És a megoldásra sokszor csak próbálkozás útján jövünk rá, máshogy nem. Más lehetőségünk nincs is, mint kipróbálni ezt-is azt is és ami beválik, azt alkalmazni.
A igény szerinti szopi is ilyen. Csak te tudod eldönteni, hogy a baba valóban éhes-e, vagy épp anya közelségére vágyik, vagy más baja van, azért sir. (Unatkozhat is, fáradt is lehet, bánthatja a hasa, vagy a ruháján egy pattent, vagy egy zipp-zár, lábujjára rátekeredhet egy cérnaszál stb. ) Kérdés az is, hogy ha elmentek egy hosszú sétára, akkor mennyi idő után kezdd el sirni Nimród. Ugyanis, ha egy gyerek tényleg éhes, még a levegő sem nyomja el, felkel és enni kér (kérdés, hogy ez mennyi idő után következik be). Amíg egy olyan baba aki nem éhes, és szemmel láthatóan egyéb komoly baja sincsen, 5-10 perc után szépen elalszik (vagy csak megnyugszik) a babakocsiban, ha sétálni viszik.
Személy szerint kezdem azt érezni, hogy nincs semmi gond nálatok a szopival, csak már túlzottan aggódsz emiatt! Jó kis napi séta erre is jó ám, hogy kicsit te is kikapcsolj, feltöltődj! :wink:

Hanyi! Úgy látom jó sokat aludt Patricia! Vagy apukáal volt ami minezt összevadásztad??? :D

Miciona! Nyugi, nem veszem magamra. Szerintem a mulyaság amúgy sem tipikus halak-jegy tulajdonság. :lol: Legfeljebb másoknak tűnik úgy-ezt már tapasztaltam.

Ma ültettem árvácskát, szellőrózsát és jácintot. Kinyiltak a krókuszok is, nagyon szépek.
Neki kéne ugranom a rózsáknak is a mettszőollóval, meg a veteményest fel kellene kapálni... A szomszéd már elvetette a borsót... Le vagyok maradva... :lol:
De holnap tortát sütök, meg labor.

Kép
kislibus

Moncsikám! Imádlak!!!! :D :D :D

Szurika! Válasz ment!!! Cuppp

Kép
bodza2005

Bodzikám!

Úgy látom velünk szórakozik ez a privi mert nem kaptam meg a választ :twisted:
Esetleg próbáld meg e-mailben. Köszi
Pusssszzzzzz!!!!!!!

szurikáta
szurikáta56

Hanyika nagyon szupi a vonalzód :D !

Rencsike szegény Domcsi ezzel a refluxal,reméljük minél előbb kinővi.
És nem lehet hogy a fogacskájátol sirt fel olyan fájdalmasan,mert ugye azt mondják elég sokat dolgozik az odabent amig kibujik.Aztán lehet hogy butaságot beszélekLibus te mit szolsz ehez?Robcsinak is nagyon korán jöttek a fogai.

Moncsiga drága szerintem nyugi szopiztast ugy a Nimócit ahogy te érzed ha oránként akkor oránként,és ha egy orát van a cicin akkor annyit van csak időnként váltsatok poziciót hogy minden honnan jól kitudja szivni és ne mindig egyféle pozicióban szopiztasd.(na ez jó viccesre sikerült
:lol:)

nemtudom megtudjátok e nézni Robcsi van rajta egy évvel ezelőtt készült a video:
http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp? ... tab=videos

Puszika mindenkinek

Kép
póci

Póci! Nem butaság, a fogcsirák tényleg jóval előbb mozgolódni kezdenek, mint ahogy valóságosan áttörik a foginyt. Amikor ez elkezdődik, fokozódik a nyálelválasztás is, a baba folyton nyálzik. És van akinél ez a folyamat hónapokba telik.
De lehet az is, amit Rencsi irt-hogy feszit a pocak. Érdemes megpróbálni büfiztetni ilyenkor a szopi alatt is, hogy az esetleg közben nyelt levegő távozni tudjon. És nagyon gyakori, hogy szpoás alatt kakilnak a babák-mert ha esznek beindul a bélműködés-ez sem könnyű feladat egy kisbabának.

Csapolás megvolt, megyek tortát sütni! Venni akartunk rétest a rétesboltban (Póci nagyon elültette a bogarat a fülemben) de nem volt nyitva, pedig már nyitva kellett volna lennie... :evil:
Node valahol nem is baj, még a diéta ellenére is hiztam fél kilót. Dévai nem fog örülni, én meg pláne ki vagyok, mert úgy érzem ez a diéta tök felesleges, ha még igy is hizok... :(

Kép
kislibus

Póci! Kölcsön adhatnátok ezt a gyereket! Kőműves munkát is vállal??? :lol:

Kép
kislibus

sziasztok, ma vendégjárás lesz nálunk jön anyum, majd a nagyim+ após is délután.
Libuskám,
te milyen kis háziás vagy, sütés kertészkedés stb. :D annyira megértelek ezzel a diétával, velem ugyanígy volt, alig ettem valamit, akkor is mindent só nélkül :? és csak híztam....akkor borultam ki amikor Apánk zugevőnek titulált. most kb. 3x annyit eszem (bár most sem eszem sokat csak ami kell a tejnek) és folyamatosan fogyok....most terhesség előtt -3,5kg vagyok. Szerintem az lehet ilyenkor, legalábbis nálam az volt, hogy tartalékolt a szervezetem, lelassult a emésztés stb. én pl a 8. hónapban már nem tartottam ennyire szigorúan, persze akkor is ment a diéta és még sem híztam már mint az őrült, kellett kb 1-1,5 hónap mire megállt a súlynövekedés...
A doknéni is mondta hogy elindult a foga, mert folyamatosan folyik a nyála és a kezecskéjével próbálja vakargatni.
a hasfájásnál hirtelet összegörnyed majd kifeszíti magát így azt már simán beazonosítom.

Pócika,
én megnéztem!!! :D meg kell zabálni! hát az én fiam nem lesz ilyen kis ezermester tipus, mert az apja életében nem fúrt barkácsolt még....rólam meg nem is beszélve, de az biztos hogy már az ovodában mindent fog tudni a fociról.... :wink:

Hanyatkám,
annyira kis szép az új vonalzód!

puszika futok, mert még rengeteg dolgom van és 11től érkeznek a látogatók....

Kép
rencsi79

sziasztok,

Hogy vagytok ma Moncsikám?kaki?
Chilike,de irigyellek,fodrász,kozmetikus...már nekem is nagyon hiányzik,hiányoznak a jól bevált fodrászom,kozmetikusom,műkörmösöm,pedikürösöm.
Olyan rossz,hogy ezeket most magamnak kell csinálni.
Épp most szervezem a hajfestést itt egy magyar fodrász lánnyal,lassan egy éve volt festve a hajam :)
Alig várom a májust,otthon Patrikát magamra csatolom és egész nap csak szépülünk majd.
Hogy vannak a csajok?dobsz még fotókat?

Libuska,hogy te milyen ügyike vagy.
Nem apával volt Patrika,hanem a cicimen,majd a vállamon bealudt,így fél kézzel ollóztam az anyagokat :)

Sajó drukkolok a köv. havi induláshoz.

Póci,Robcsi egy cukorság,ahogy ügyeskedik és apáját is bevonja,kész voltam teljesen.Gratulálok a fiatokhoz!

Én is Halak vagyok és egyáltalán nem muja :)

köszi a vonalzó dicséreteket :)
pusz

Kép
hanyatka

Sziasztok!

Beszéltem Ibollyal. Szerinte túl gyakran váltok cicit és sok elsőtejet eszik Nimród, amiatt fáj a pocakja és fosizik. Természetesen azt szorgalmazta, hogy tegyem annyit cicire, amennyit igényli de csak 4 óránként váltsak mellet. Kivi vagyok, mi lesz az eredmény.

Voltunk ma sétálni. Nem autóval, mint a múltkor, hanem igazából babakocsival. Nagy élmény volt! :D

Hanyikám, szuper a vonalzód! Teljesen profi.
Én pár napja festetem e a hajam, addig apája ügyelt a babára. Végre nem a gyerek nagyanyjának néznek!:)

Libuska, ne aggódj a hízás miatt! Az a fontos, hogy tanúsíts megbánást és ne ellenkezz Apánkkal, bármit is mond. Akkor nem harapja le a fejed...

Póci,nagyon édespofa Robcsi! Épp így képzelem nálunk is a fiúkat. Már többször írtam, mennyire várom, hogy lássam őket így bandázni.
A pozícióváltsokkal bajban vagyok. Olyan béna vagyok, hogy fekve pl.nem tudok szoptatni, valahogy nem kerül egy vonalba a cicim meg a gyerek szája, bárhogy erőlködöm. A föléhajolós-szájbalógatós megy, meg néha megoldom a hónaljasat is, de az sem mindig sikerül. Szerintem a párnáim a hibásak...

Libuskám, köszi a tanácsot! Jó a szakember a háznál! :lol: Szerintem is a legnagyobb hibám az volt,hogy félreértettem a gyerek jelzéseit és mindig éhesnek hittem szegényemet. :? Most már többszörösen letesztelem mielőtt cicire rakom és nem dőlök be annak, hogy leharapja a szája elé tartott kezemet, mert úgy látszik az gyárilag beépített funkció benne.
Olyan ügyes kis tevékeny vagy! Olyan ügyesen fogod te is venni az akadályokat, mint Julcsika. Ilyen szempontból nagyon hasonlítotok egymásra. Mint mi Rencsikével-az örök aggódók. :lol: :lol: Ugye Rencsimami?

Chilikém, nálam a kiképzéssel nincs hiba. Sőt azt hiszem a túl sok elmélet az agyamra megy. Kicsit ösztönösebbnek kellene lennem.
Céép voltál te mindig is lyányom!

Tanácsot kérek! Qva jó a babakocsi, de iszonyat nehéz. Petim nélkül nem bírom levinni az emeletről. Szerintetek milyen cuccot vegyek, amiben magamra bírom akasztani a gyerekemet, hogy önállóan, apa nélkül is mobilizálhatóak legyünk? Bodzikám?

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Sziasztok Drága Kismamik, Kisanyukák! :D

Julcsikám itt is Gratulálok! Isten hozott Sonja!

Olyan jó benneteket olvasni!
Moncsigám szerintem mostmár ne hallgass senkire, csak a szívedre. Ezt szokták tanácsolni leginkább az anyukáknak, hogy a szívükre hallgassanak. Te is szerintem a hozzád forduló szülőknek ezt tanácsoltad. Csak saját magunknak nem tudunk tanácsot adni.
Hanyatka nagyon kis ügyi vagy! Jegyzeteltem rendesen, ha majd szükségem lesz rá, emlékezzek. Patrícia nagyon szép kislány, édes a vonalzó.
Chillike, Te nagyon klassz vagy két gyerek és még kozmetikushoz is eltudtál menni! Nagyon helyes, jó példát kell mutatni a lányoknak!

Micióna, bocs de miért is mulyák a Halak? Ezt egyáltalán nem értem. Én azért imádkoztam, hogy Halak jegyű legyen a gyerekem, szerintem a legkedvesebb, érzelmi intelligenciájuk magasan felette áll más jegyűeknek, szeretik a természetet stb. Persze mostmár nem szeretném, hogy Halak legyen, mert akkor sokat kellene várnom. :wink: Mint ahogy mondtam már a legjobb barátaim Halak jegyűek, sikeres boldog emberek. Nincs velük semmi baj. Sonja is milyen ügyes, hogy tudta mire van szüksége anyukájának, na , ezt csak egy Halak tudja! És ha jobban megnézzük, Libuskánk is igen aktív. Nem akarok bele bonyolodni, mert nem értek hozzá és nem is nagyon híszek benne, csak nem szabad szerintem ennyire beskatulyázni a jegyük alapján az embereket. Azonkivül veszélyes is lehet. Bocs, hogy olyasmibe ütöttem bele az orom amihez nem értek. Két barátnőm is tanulja az asztrot, főiskolán. Elképesztő, gondolhatod velük mennyit vitázok. :lol: :lol:
emerenc

Sziaaa Emerenc!

Képzeld, még Neked is igazat adok! Ez a legjobb, hogy mindenkinek igaza van, csak én nem tudom, a sok igazság közül melyiket válasszam. :lol:

Még egy tök hülye kérdés: Honnan számoljuk a két etetés közti időt? Etetés kezdetétől a másik kezdetéig, vagy etetés végétől a másik kezdetéig? Na, ki tud ostoba kérdésekben felülmúlni?

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Rencsi! Úgy vagok, vele, ahogy leirtad. Amit kell, megteszem, a többi nem rajtam múlik. Zugevőség nálam is előjött, csak engem megvédett a férjem, mire mondta neki Dévai, hogy honnan tudja, nincs velem egész nap. Én erre vigyorogva közöltem, hogy nem vagyok olyan, még a sütiket is bevallom, ha megettem. Akkor jött a sóval, am igaz volt, hogy addig sósan ettem. De mostmár azt sem, legalábbis ha itthon vagyunk.
Akkor tényleg a fogacska lehet, ha a doki is azt mondja.
3 ,5 kilóval kevesebb vagy, mint a terhessség előtt?? Az igen! Már mikor a szülés utáni pocak képet mutattad, akkor hanyatt dobtam magam, de ez. Nagyon csini mami lehetsz!

Chili! Jó, hogy eljutsz kényeztetni magad a lányok mellett is! Ti már voltatok sétálni?

Hanyatka! Majd mész te is, legkésőbb májusban szépitkezni! De Patrikának, meg a férjednek tuti igy is tetszel! Mondjuk én könnyen vagyok, sose voltam egy fodrászos-pedikűrös, szolis tipus.. :D Ügyivagy, én fél kézzel nem tudnék elbánni ezzel a géppel..

Moncsi! Örülök, hogy jól esett a séta! Tetszett Nimródnak is? Hú, jó hogy emlited a babakocsit. Milyen házban laktok? Nem tuod megoldani, hogy ne kelljen fel-le cipelni? (Babakocsi-kerékpár tároló, vagy egy fedett rész, ahol fóliával letakarva ott lehet hagyni és nem tudják elvinni)
Szerintem az jó hordozó amit Bodza korábban ajánlott. Mondjuk 3 hónaposnál fiatalabb babát függőleges helyzetben fél óránál tovább nem tanácsos hordozni a gerinc gyengesége miatt. Legalábbis az ortopédusok ezt mondják. Emiatt én is erőssen gondolkodom, hogy mitévő legyek. (Valószinűleg az első hónapokra a hordozókendő lesz a megoldás nálunk)
[quote]O írta:lyan ügyesen fogod te is venni az akadályokat, mint Julcsika.

Hát ezzel a kijelentéssel azért várjuk meg, amig Anna megszületik, de majd igyekszem. :wink:

Emerenc! Te is ikerk vagy ugye? Asszem egyszer erről beszéltünk már, hogy nekem is ikrek a legjobb barátnőm. :D
Szerintem már mindegy lesz nektek, hogy milyen jegyű babátok lesz, csak legyen! :)

Kép
kislibus

Moncsiga! Etetés kezdetétől-etetés kezdetéig, feltéve, hogy standard, max. 30 perces szopival számolunk. Ez nem ostoba kérdés. (Ha tudnád, hogy hány éven keresztül számoltam rosszul a ciklusomat, megpukkadnál a nevetéstől! :lol: )

Kép
kislibus

Köszi Libuci! És mi a helyzet, ha maratoni a történet?

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?