Alíz,
Részben egyetértek veled, részben nem
De hát mindenkinek megvan a maga véleménye, és azt tiszteletben kell tartani!
Az tény, hogyha valakinek van tejcsije, több mint minimális (mint pl nálam), akkor érdemes szopiztatni minden tápizás előtt, ha szükséges a tápi egyáltalán minden alkalommal. Mint ahogy Manojoe is teszi. Mert az a babának lényeges, szükséges anyagokat tartalmaz. És az is tény, hogy azért jobb, mint bármi más, mert "emberi" anyagokból áll, míg a tápi már állati, a gyümik is más enzimeket tartalmaznak. És ugyebár a babók bélrendszere még nem teljesen kialakult, mire megszületik (a védelemhez szükséges enzimek születés után indulnak be, ezért kell a hozzátáplálást később kezdeni állítólag). Én a magam példájából tudom - szintén tápin és feles tejeken nőttem fel és felnőtt fejjel lettem tejfehérje-allergiás, vszleg azért, mert így jártam és annyira leromlott az immunrendszerem, hogy kijött az allergia -, hogy szükséges az anyatej. A szerencse az, hogy már a tápik is korszerűbbek
És nekünk szerencsénk volt abban, hogy egy Indexes kismamától és a sétálós társamtól, barátnőmtől, kaptam fagyitejet, illetve friss tejcsit Marcus 6 hós koráig
Az is valószínű, hogy ha lesz még egy babám és gond lesz a szoptatással, fogok hívni tanácsadót. Annyit megér számomra. Meg az én lelki világomat is helyre rakja, hogy nem én voltam béna stb. De az is tény, hogy nem fogok felőrlődni, ha nem úgy sikerül és a másik baba is tápszeres lesz. Mert nem éri meg!
Azt te tudtad, hogy miért ragaszkodik most a WHO is a 2 éves korig tartó szoptatáshoz? Én most tudtam meg. Egyrészt azért, amit írtam, másrészt a mostani vegyszerezett világunkban egyre több az allergiás. És kimutatták, hogy a gyerkőcöknél jelentkező allergiák általában azoknál jöttek inkább elő, ahol hamarabb volt elválasztás (jóval 1 éves kor alatt) vagy hozzátáplálás. És a gyerekkori allergiák 2 éves korig kinőhetőek. Tehát, ha 2 éves korig szopiztatsz, akkor kisebb az esély az allergiára. Én csak azért aggódom, mert tudom, hogy milyen rossz táplálékallergiában szenvedni
De abban teljesen igazad van, hogy nem attól függ, hogy ki jó vagy rossz anya, hogy szoptatott-e vagy sem és hogy meddig!!!
És az is igaz, hogy mindenki úgy cselekedjen, ahogy neki helyes, ahogy ő gondolja. Ezt kellene másoknak is elfogadni, hogy nem vagyunk egyformák
H.