Na akkor most jovok en is
Apasagi: hat messze nem hulyeseg az egesz, es nem arra talaltak ki, hogy a kismamikkal szivozzanak, csak bele kell asodni, hogy mi ennek az oka. Az oka pedig a szuletendo gyerek szemlyisegjoga, az apjanak a kilete, ezt rendezik ilyen modon jogilag. Hazasok eseten Geoo nem kell apasagi nyilatkozat, az egy masik tortenet amirol te beszelsz, neked azt kell igazolnod, hogy hazasok vagytok (anno 3 honapnal nem regebbi hazassagi anyakonyvi kellett, ezek szerint ahogy irod ele az egy ev most). Fenallo hazassag eseten nem is lehet apasagi nyiolatkozatot tenni, hiszen ilyenkor a torveny alapesetkent a ferjet tekinti az apanak. (ha nem o az, azt csak szuletes utan lehet rendezni). Szoval a gyerek szemelyisegjogait vedi ez a rendszer, lehet, hogy macera meg nyug meg ilyenek, de nem szivozas es felesleges papirozas hanem a gyerek erdeke, hogy rendezve legyen ki fia borja
A masik amihez meg szolni akartam a bolcsi dolog: teljesseggel oke szerintem ha valaki ellene van, nem szereti, megteheti, hogy ne is hasznalja...
de ettol meg masoknak szukseges. Es nem szukseges rossz feltetlenul es nem ordogtol valo talalmany
Ne mossuk ossze az ovodaval, egy bolcsode az egeszsegugyi intezmeny es sokkal szigorubb felugyelete van mint egy ovinak (ami meg oktatasi tema). En reszemrol teljeseggel kizartnak tartom azokat az infokat (tevedes jogat fenntartva magamnak) amik elhagzottak, hogy egy maganbolcsiben harmincakarhany gyerekre lenne egy gondozono. Fizikailag keptelensegnek tartom, de szerintem ilyen torvenyleg sem letezhet. Az meg, hogy az oviban ez van, ekkorak a letszamok (bar ugye valtas van odahaza tan a legtobb oviban, mas van delelott es delutan is, ebed es lefekves idoben fedesben ketten) az tenyleg nem idealis... de annak az anyukanak akinek a gyereket mar letszamon felul sokadiknak joindulatbol tettek a csoportba annak eletmento, mert ugye ha nincs hely hogy megy vissza melozni.
Teljesen ledobbentem anno, mikor az enyim jart bolcsibe, hogy a jatszoteri pletykakban micsoda hirek szoltak arrol a bolcsirol, amibe mi minden gond nelkul jartunk, es persze mindig olyanoktol hallottam, hogy milyen iszonyu es borzalmas hely is az, akik szinten csak hallottak ettol meg attol. Nem kell szeretni, persze nem, es ha ember lanyanak nem kell igenybe vennie akkor az tok jo. De felulni az ilyen remhireknek es tovabb meselni... nos sajnalom azokat az anyukakat akiknek az elso gyerekuk erkezik es tudjak, hogy nekik szukseg lesz ra, mert iszonyu kettos erzeseket lehet bennuk igy elultetni. (magamrol most nem beszelek, mert en orommel viszem oda a gyereket amikor majd kell)
Egesz biztos vagyok benne, hogy egyik bolcsi sem szakositott gyereknyuzo intezmeny. A gondozonoknek sem az az almuk es letelemuk, hogy az ev tulnyomo reszet a nap sok-sok orajat, ordito, bombolo, egymast pufolo... teli pelenkatol szaglo gyerekek kozott a sarokban ulve eltoltsek. Sot elek a gyanuperrel, hogy meg csak a koszban, mocsokban retekben valo egesznapos dolgozasuk sem vagyalmuk, ugyhogy en nem tartom valoszinunek, hogy a tarsadalom legalja menne bolcsodebe dolgozni es ott ilyen allapotok uralkodnanak altalanossagban. (oke, elofordulhat, hogy vannak kevesbbe topon levo intezmenyek, de ebbol en nem altalanositanek).
Nah, ezt csak a bolcsik, es foleg a majd bolcsire hagyatkozo anyukak vedelmere