Móni!
Nyugodtan nekiállhatsz, nem nehéz
Keress kisebb mintákat elsőre, ha lehet. Tépkedd őket körbe. Tedd bele a kinyitott gömbbe, a gömböt ne kend le ragasztóval, csak a mintát fentről. Persze, itt-ott gyűrődni fog a szalvéta, próbáld meg a gyűrődést "nem fontos" helyre taszigálni, jobb, ha pl. egy mikulásnál az arcával kezded a ragasztást, így az nem lesz gyűrött, míg a testén nem gond egy ránc.
Jó, ha nem mész ki a motívumból, bár a ragacs csak közelről fog látszani... Jól tunkold át a szalvétát, akkor egyenletes lesz az eredmény.
Száradás után a mintát belülről kend le fehér festékkel. Ez kiemeli a mintát, élesebbek lesznek a színek. Ha lekened, aztán bármilyen színnel kitöltheted a gömböt, a szalvéta nem fog belemosódni a háttérbe.
http://kep.tar.hu/szuszetti/index.phtml?aid=27617240&pid=4042678 ennél a gömbnél biztosan elveszett volna a minta fehér festés nélkül, mikor a sötétkék festéket felvittem.
Mivel a gömböt bezárod, jó, ha az illesztési pontokat nem ragasztózod-festékezed össze, mert akkor nehezen záródnak.
Nyugodtan használhatsz temperát a háttérszínhez, olcsóbb, mint az akril, és itt nem baj, ha nem szárad vízállóvá.
Én nem tudtam ecsettel szépen felhordani a kitöltő színt, mindig csíkos lett, különösen a gyöngyházas festékeknél. Végül szivaccsal nyomkodtam fel, egy gömböt többször kellett áttunkolnom, hogy a szín egyenletesen takarjon.
Tavalyi Sabrina-tipp, hogy egy babszemnyi festéket teszünk a gömbbe, majd egy golyót, bezárjuk a gömböt, és a golyót forgatni kezdjük körbe-körbe. A golyó széthordja a festéket, érdekes, kukacos csíkot húzva. Nem találtam megfelelő golyót, így nem próbáltam ki, de a képen nagyon klassz volt
Repeszteni nehéz a gömböt, mert a repesztő megfolyik, egyenletesen meg nem lehet a fedőfestéket felhordani.
A műhó sem jó, mert a gömbbe simulva nem lesz rücskös
Persze, ezek a belső megmunkálásra vonatkoznak
Jó munkát!
Csi