Brius,
közben megjöttek a nagyok
is, úgyhogy már nem roskadok össze egyedül a segítés felelőssége alatt
Na szóval amit Zita leírt, az betű szerint úgy van szerintem is. Most csak inkább arra felelek, hogy velünk mi volt. Én nem vagyok kávézós, kólázós, viszont a reggeli kakaómat mindig lehajtottam, nekem az volt a koffein. Most visszagondolva nem tudom, mennyit ártottam ezzel a lánykának, de nem panaszkodott miatta.
Meg tudom neked mondani, ő nagyjából egy hónapig volt álmoskás, ami azt jelentette, hogy 24 órából 20-at vagy többet is átaludt. Ő sosem ébredt fel enni, egyetlenegyszer hagytam, négy és fél órát simán átaludt, akkor beijedtem és felébresztettem. Nem jelzett éhséget, most visszaemlékezve keresőreflexet sem láttam nála, a cicibe folyton belealudt pillanatok alatt, etetés közben is többször fel kellett ébresztgetnem, illetve próbálkoznom finoman ébren tartani. Nem fogadott el másféle táplálási módot, a cumisüvegből oldalt folyatta ki a tejet félálomban. Elég nehéz hetek voltak... Egy hónapos kora körül hirtelen felébredt, és onnantól kezdve alapállapotban ébren van. Elég hirtelen volt a váltás, így meglehetősen szemléletes a különbség a kezdeti "álomkór" és a későbbi, mint megtudtam nála normál állapot között.
Egyik napról a másikra csaknem felezte a napi alvásidejét, hat órákat fent volt egyhuzamban, azaz megmutatta a valódi fajtáját
Azóta is iszony nehezen alszik el, és nagyon keveset alszik. Három hónaposan összesen három órát aludt napközben, éjszaka pedig kétszer felkelt a maga tíz óráján belül. Jelenleg húsz hónapos, 24 óra alatt 10-11 óra (!) alvással működik.
Az eleget eszik-e témával én rengeteget kínlódtam a magam idejében (igaz, Borcsa?
). Nekem volt mérlegem, de senkinek nem ajánlom, kész idegroncs voltam tőle. A pelusok csakugyan pontosan informálnak, bár az ember nem gondolná elsőre, pedig logikus
. Az 5-6 pelus, amiről Borcsa írt, eldobható pelus, abból kell ennyinek lennie. Később, ha nagyobb lesz (6 hetes után), akkor nem kell kakisnak lennie mindennap (ez alkati kérdés, nekünk mindig napi több volt, van, akinek egy hétig sincs).
Két cici: hát ha jó sokáig (min. 20 perc) van az egyik mellen, és aztán megkínálod a másikkal, és nem fogadja már el (böfi után sem), akkor vsz., hogy jóllakott az elsővel. De mindig érdemes megpróbálni, mert nem mindig egyforma sem az étvágy, sem a mennyiség (pl. este mindenkinek kevesebb a teje, viszont ilyenkor több hátsó tej, a zsíros, laktató, termelődik). A két mellből szoptatás növeli a tejmennyiséget, serkenti a tejtermelést (ugye, dupla inger), de ez nyilván attól függ, hogy hosszú távon hogy látod, a fiatalúr mennyire elégedett eggyel.
Böfi, bukás: nem feltétlen bizonyítéka a telekajálásnak, a pelusok inkább mérvadók, illetve az egyéb viselkedés (ugye az éhes gyerek enni akar, a jóllakott nem). Kapcsolódva: ebben a korban elég gyakori, főleg este, hogy a kölkec állandóan cicizne, akkor is, ha nem éhes, hanem fáradt, nyűgös stb., mert ez megnyugtatja. Ez jó, mert egyrészt növeli a tejmennyiséget, másrészt nálatok azt jelzi, hogy újra rákapott a dolog ízére. Remek, hogy sikerül szoptatnod, főleg hogy bimbóvédő nélkül!!!!!
Ja, nekem lapos a mellbimbóm, nálunk ez semmi gondot nem csinált. Nézd meg a képet a pozíciós topikban, amit Zita ajánlott, abból tudni fogod, hogy a tied befelé forduló-e. Ha az, ezt írd meg Ibolynak, ő mondani fogja, mit csinálj vele. Én úgy tudom, létezik bimbókiemelő, amit szoptatás előtt egy idővel fel lehet tenni, és kiemeli, de úgy rémlik, vannak erre természetesebb technikák is. Idővel meg, ahogy a fiacskád nagyobb lesz, ő maga is ki tudja szopni formára, hogy kiemelkedjen. Egyelőre, amikor úgy feltelt, hogy a babád nem tudja bekapni, egy picit fejj ki belőle előre, hogy puhább legyen. Ettől nem lesz kevesebb a babának, mert a tej nagy része szopás közben, annak hatására termelődik.
Na abbahagyom az észosztást, a többit azokra bízom, akik nálam jobban értenek hozzá,
üdv
Kriszi