Böbe, a függönyök már vasalásra várnak.
Clostilbegyt és Prednisolon.
Hm, jó kis koktél.
Örülök neki, hogy nem kell többet várni.
Tina, te miket tudtál meg még róla?
Igen, tud róla a Dokim. A haematológus sem figyelmeztetett arra, hogy esetleg a koraterhességben bármi gond lenne belőle. Annyit mondott, hogy, ameddig teherbe nem esek, addig elég a folsav, utána majd folyamatosan vérellenőrzés, és kis moltömegű heparin-t kell szedni v. gyógyszer formájában v. szuriban. Ha máskor nem a szülés időszakában (előtte és utána) ez mindenképp szükséges. Ezt már szépen el is könyveltem magamban. No problem. Egyébként éppen a heamatológus volt, aki azt mondta, hogy nem kell azonnal menni, ha terhes leszek. Viccesen elmesélte, hogy volt egy hölgy, aki már aznap szaladt, hogy megtudta, na, ennyire nem kell rohanni. Talán ő tette jól?
Van néhány cikkem a Leiden-re vonatkozóan. Most nem tudom bemásolni a linkeket, mert a háttérben megy egy letöltés, és borzasztó lassú a gép. Később ezt pótolom. Nagyon orvos-szagúak. Fele sem érthető, de azért hátha kiderül számodra is belőle valami. Az egyik cikk - remélem, elérhető még, ha nem, akkor megvan kinyomtatva is, bescannelem, és elküldöm úgy - éppen azt vizsgálja, hogy a Leiden mutációnak milyen kockázati tényezői vannak az egyes trimeszterekben. Számora is megdöbbentő adatok. Először be is paráztam tőle. Aztán rájöttem, hogy felesleges még ezzel is terhelnem magam. Szóval, ne ijedj meg, bármit is olvasol. Nagyon jól kezelhető még a homozigóta formája is. Csak oda kell figyelni, össze kell dolgoznia a terhesség alatt nőgyógyásznak és a heamatológusnak. Ez már egy bevett gyakorlat.
Amit még így tudnék róla írni az tényleg csak annyi, hogy emiatt fokozottabban fordulhat elő trombózis. Nálunk a családban már több mindenkinek volt (a húgomnak 19 éves korában
), ezért még a baba-projekt előtt én is elvégeztettem ezt a vizsgálatot. Nekem ingyenes volt, tekintve az előzményeket. A Debreceni klinikán sem mondta azt a fő-fő professzor
, hogy bármilyen problémám lehetne belőle akár a teherbeeséskor, akár a koraterhességben. A későbbi vonatkozásairól annyit, hogy a méhlepényben is okozhat trombózisokat, ezért a baba vérellátásával lehet gond (nagyvonalakban). Tehát bármiféle probléma is van, az mind-mind a vérképzéssel függ össze, és ez jól kezelhető, ha mesterségesen "hígítják- kezelik" a vért. A babára nem ártalmas, sőt még jó is, mert tényleg szupi lesz tőle a vérellátás. Kb. ennyi, amit most így hirtelen tudnék írni, anélkül, hogy megrémisztenélek.
A mi mostani helyzetünkre vonatkozóan sajnos semmit nem tudok.
Majd a jövő hét elején nyakamba veszem kórházat, és körbejárom az illetékesket. Ha kell, akkor konzíliumot is kérek. Nem fogom annyiban hagyni a dolgokat. Igazad van abban, hogy, ha 2x megtörtént, az már nem biztos, hogy csak véletlen. Van gond a peteérés-sárgatest körül is, de az én mostani esetem nemcsak ezt támasztja alá. Hisz még javában fenntartotta akkor is a terhességet, amikor már nem volt embrió. Amíg volt HCG, addig volt progeszteron is, hiszen nem vált le a méhnyálkahártya. Ergo a sárgatest működött. Vagy nem jól spekulálok?
Dodo, több szem mindig többet lát.
V.