Sziasztok szopiguruk!
Az egyik barátnomnek két hónapja született a kisfia, egészségesen, 3650gr-al. A kórházban már elkezdodtek a problémák a szoptatással, mert a gyereket nem tudták rávenni, hogy szopizzon, nem kapta be a bimbót, ha bekapta, akkor csak nyammogott, de nem szívott egyáltalán. Végülis bimbóvédovel valamennyire sikerült. Hazamentek, de otthon semigen ment/megy a szoptatás, a gyerek súlya szinte nem nő. A 4 kilót ugyan már elhagyta, de 2 hónap alatt az azért elég kevés. Pillanatnyilag ott tartanak, hogy délelott van szopi, (most már bimbóvédo nélkül) délután pedig SNS-el tápszer kiegészítést kap.
A gond az, hogy a baba egy-egy szopi alkalmával nem szopizik eleget, sokszor alig 20 gramm után elengedi a mellet, és elalszik, és amikor szopizik, akkor sem igazán hatékonyan teszi. És nem is igazán jelzi, hogy szopizni akarna. Kezdetben még 8-szor is volt szopi, most már csak 6x. A hajnali, reggeli szopiknál, amikor jobban dől a tej, akkor szív akár 100 grammot is, de később, amikor már jobban meg kellene dolgoznia érte, az már nem megy neki, ezért délelott, kora délután jóval kevesebbet, és este már nulla mennyiség az anyatej, (este félóra-óra szopizás után a gyerek súlya grammra ugyanannyi volt, mint szopi előtt
)és így persze a baba sem gyarapszik. Igy aztán a lánynak az elmúlt két hónap alatt erősen megcsappant a teje.
Én a következoket javasoltam nekik: ágybavonulni a picivel 2-3 napra, sok pihenés, sok folyadék, (napi 3 liter), elmondtam a helyes mellretételt, (baba szája legyen óriásira nyitva, bimbóudvart is kapja be, teste szembe az anyával, orra, álla érjen a mellhez), napi sok-sok szopi, (legalább 10) ha belealszik a szopiba, akkor ébressze fel, nyugodtan kínálhatja szopival olyankor is amikor a gyerek nem látszik éhesnek, hogy minél több inger érje a mellet. Ja, és javasoltam, hogy nézesse meg a geyrekorvossal, nincs-e lenőve a nyelve.
Szóval a kérdés, hogy milyen ötletetek van még ezeken kívül, kihagytam-e valamit, amit lehetne javasolni nekik ezeken kívül, amitol a baba megtanulna hatékonyabban szopizni, és növekedne a tejmennyiség. (Laktoherbet iszik a lány, és homeopátiás bogyót is szed.)
Yoan