Viki
élettanilag magas prolaktinszin okai: terhesség, szoptatás, hypoglykaemia(=alacsony vércukor), fizikai terhelés, szexuális aktivitás, stressz
patológiás okai: különböző daganatok okozhatják, 100-200ng/ml érték felett valószínű az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, de gyakrabban csak egy 10mm alatti mikrodaganat okozza, amely még CT-vel sem látható, főleg 20-40 év között fordul elő; gyógyszerek esetén (pl. fogamzásgátlók, stb.), endokrin betegségek (pl. pajzsmirigyalulműködés, policisztás ovarium szindróma=sok ciszta a petefészekben)
Tünetei:
meddőség, menstruáció hiánya, rövid luteális fázis(=tüszőrepi után a ciklus 2.fele lerövidül), anovulációs ciklus, libidocsökkenés
Diagnózis:
50ng/ml alatt: funkcionális okok
100ng/ml fölött: agyalapi mirigy daganat
250ng/ml: mikrodaganat
efölött: makrodaganat
Terápia:
gyógyszeres: pl. Bromocriptin: ha csak funkcionális oka volt, akkor 2-4 hét után helyreáll a normális menstruációs ciklus, és az esetleges kisebb daganatok is megkisebbednek.
műtéti: daganat estén, vagy ha nem hat a gyógyszer
Milyen rövidre sikerültem, legalábbis a 4.oldalhoz képest. Ügyi vagyok!
Remélem érthető lett, próbáltam magyarosítani a sok latin meg orvosi kifejezést.
Ettől a sok daganat dumától meg ki ne akadj, ezek az orvosi könyvek csak a problémás esetekről írnak inkább, pedig hány meg hány embernek volt már magas prolaktinszintje és egy egyszerű kis gyógyszeres kezeléstől helyrejött és kutya baja se volt.
Móni