Szia Kriszta!
Szerencsére én már túl vagyok a dolgon, november 1-jén hajnalban megszületett a kisfiam, Bánk.
Hányadik hétben vagy most, amikor kiderült ez a cukor-probléma? És milyen magas volt?
Elöször nagyon nehéz ráállni a diétára (és nekem csak 160 CH-ot lehetett enni).
A lényeg a cukor teljes elhagyása, ahelyett én Canderelt ettem (az ára húzós, viszont nincs mellékíze). Hús-féléket, sajt-féléket, paprika, paradicsomot lehet enni bátran, azt bele sem kell számolni. A tej-félével már csínján kell bánni, azt számolni kell (listát kaptál, hogy mi mennyi Ch-t - azaz szénhidrátot tartalmaz? ezt a kórházban mûködö dietetikus adja oda), és én a saját tapasztalatomból nem ajánlanám reggel tej fogyasztását mert nagyon megemeli a vércukor-szintet. Én általában pékáruból csak zsömlét ettem, mert azzal könnyû számolni (30 CH egy zsömle). A kenyér-evés is lehet, de azt méregetni kell, szóval cicós. Igaz ugyan, hogy pl. a kifli 25 CH csak, viszont nem vízzel csinálják mint a zsemlét, hanem tejjel. Ezért is nem ajánlanám. Gyümölcsök közül ami tilos: banán, szõlõ, aszalt gyümölcsök, lekvárok. Ami a legjobb az az alma, grapefruit (de ezeket sem árt méregetni), narancs, mandarin.
Tészta-félét csak nagyon korlátozottan lehet, rizst úgyszintén (a táblázat rögzíteni szokta az értékeket, hogy mennyi pl. 1 kanál rizs és ezalapján lehet kiszámolni mennyit lehet egy étkezésnél enni), a krumpliban szintén sok szénhidrát van, én általában zöldséget, pároltat, nyerset ettem köretnek, vagy ha az elõbb felsorolt dolgok közül valamelyiket, akkor kiszámoltam, hogy pl. három púpozott evõkanál rizs és kész, ennyi amit ehetek.
Tojás is mehet, azt sem kell számolni, viszont itt a koleszterinszintre kell ügyelni,nehogy megugorjon. Nekem pl. bevált az, hogy egy zsömlét négyfelé vágtam (négy szeletre) és bundás-zsömlének megcsináltam. Ez elég laktató és finom. Nagyon kevés a szénhidrát-tartalma pl. a túrónak, ezt bátran lehet enni, és a kefírrel egyenértékû CH-tartalma van pl. a tejfölnek. Tejfölt is bátran lehet enni. A felvágottak is mehetnek (de ezt már írtam). Innivalókkal voltam bajban, mert az ásványvíz, limonádé, tea egy idõ után már nagyon unalmas volt. Ráálltam a Coca cola light-ra (ezt számolni sem kell), persze nem állandóan ezt vedeltem, de változatosabb lett így a dolog, meg találtam egy szörpöt (TESCO-ban, de lehet, hogy máshol is van, és 0% a CH-tartalma) Fizzi szörp és legalább 6-féle ízben van. A lányaim pl. nagyon megszerették, volt hogy majnem az egészet õk itták meg.
nagyjából ennyi ami hirtelenjében az eszembe jut. Ha van még kérdésed, nyugodtan írjál a következõ emil-címre:
norcsievi@freemail.hu Szia, és kitartást: Norcsi!