Kedves Tb-szakértő!
Köszönöm, hogy ide irányítottál!
Szóval a kérdésem:
Kisfiam 2007.dec.24-én született.Idén, dec.24-én megszűnik az utána járó GYED.Elvileg jön a GYES.
Kislányom elvileg 2010.január 24-én fog születni.
Az 1 hónap "szünet" kissé megkavarja az utánuk járó ellátások sorát.Ha jól tudom, van néhány megoldás, hogy anyagilag ne járjunk nagyon rosszul, de egyszerűen nem kapok normális felvilágosítást, melyik lenne célravezető. (Az alapproblémám, hogy nem tudom, a 2. gyerek után járó TGYÁS?GYED alapja mi lesz?)
1. A dokival megbeszélem, "előre hozza" papíron a szülés dátumát, így beleférek a 28 napba, így szülés előtt kérem a TGYÁS-t.Ebben az esetben a TGYÁS, majd a GYED alapja mi lesz?Ami a kisfiaménak?Tehát ugyanannyit fogok kapni a kislányomra is?
2. Kiveszek pár nap szabadságot+TGYÁS-t dec.28-tól.Szerintem ez a megoldás hülyeség, ezt elvetném.
3.Kiveszek egy hónap szabadságot, és a TGYÁS-t csak a szüléstől kérném.Gondolom így járok a legjobban.De ebben az esetben milyen fizetést, munkaidőt átlagolnak nekem?
Úgy tudom, ha a szabadság kivételével élek(azaz papíron újra munkába állok), akkor új szerződést kell írnom a munkáltatóval.Érdemes ekkor fizetésemelést kérni?
És még egy kérdés: mindemellett kérhetem egy hónapra a GYES-t?Érdemes?
Remélem nem bonyolítottam túl....
Válaszod előre is köszönöm!