Kinga, Katica!
Fúú, jó sok kérdést kaptam, megpróbálok válaszolni rájuk:
Elöször is: egy igazán gyönyörü fiunk született, Ádám (2800gr, 53cm), aki a kezdettöl fogva nagyon jo baba.
Anyagiak
Én elöre megbeszéltem a Petövel, hogy a vizsgálatokért (amikor nem csak a laboreredményeket vagy a receptet adta oda, hanem "csinált" is valamit) 3 ezret, a szülésért pedig 40 ezret kap. Utólag ezt egy kicsit soknak tartom ugyan, de az összeg elöre megbeszélése szerintem azért jó, mert nem kell a kórházban görcsölnöd, hogy amit kigondoltál az nem túl kevés vagy sok-e. Egyébként akkor adta oda neki a férjem, amikor a hazamenetelkor jött értünk, mivel nem akartam ennyi pénzt folyamatosan magamnál tartani. Másnak nem adtunk pénzt. A szülésznönek szerettem volna, de éppen akkor nem volt nálunk, utólag meg nem mentünk vissza ezért. A növéreknek pedig a korábban említett okok miatt nem volt kedvem.
Vizsgálatok
A 39. hét végén született Ádám, addig a 35. héttől kéthetente jártam vizsgálatra, előtte havonta. Egyébként pont a szülés elötti napi vizsgálaton Petö azt mondta, hogy egy hét múlva menjek be hozzá, megvizsgál, de készüljek arra, hogy rögtön ott is kell maradnom, ha olyan a helyzet.
A szülés előtt
A Petövel előre megbeszéltük, hogy csak akkor hívom ha baj van, ha csak szimplán úgy érzem, hogy szülni fogok, akkor menjek be az ügyeleteshez, mert ő telefonon keresztül úgy sem tudja eldönteni, hogy valóban beindult-e a szülés, ha pedig igen, a kollégái automatikusan hívják őt, így sem ér be sokkal késöbb. Amikor beérkeztem (10:45 felé), egy szülésznö felvette az adataimat, majd CTG és vizeletvizsgálat következett, illetve megvizsgált az ügyeletes orvos (Herczeg). Mivel már négy ujjnyira nyitva volt a méhszáj, azonnal hívták a Petöt, aki rögtön indult is a kórházba, söt útközben többször betelefonált és üzent a szülésznökkel. A Vajúdás alatt azt csináltam, amit akartam, senki nem szólt bele semmibe. Mászkálni is lehetett, csak azt kérték, hogy arra ne menjek, ahol a másik két lány szült. Kezdetben a társalgóban voltam, amikor már nem esett jól az ülés kértünk egy szülöszobát(11:30 körül). A szülésznök nagyon segítökészek voltak, bár sok kérésünk nem volt az idö rövidsége miatt, de amikor a férjem hívta öket, rögtön jöttek. Szegényeknek nagy rohanás volt az egész, mert ketten voltak három szülésre, ami kb. ugyanakkor végzödött.
Szülés
Petö (nem az ö hibájából) az utolsó pillanatban érkezett (12:00), már a tolófájások jöttek. Még ekkor is azt csináltam, amit akartam, amikor feltérdeltem a szülöágyon és a férjembe kapaszkodtam csak megkérdezték: Na akkor függőlegesen szülünk? Aztán én magamtól választottam inkább a fekvést, aminek ök is jobban örültek, mert könnyebben tudtak segíteni.
A fekvés csak a gátvarrásnál volt kötelező. A gátmetszést egyébként a Petö megbeszélte velem, mivel elöre szóltam neki, hogy szeretném elkerülni ha lehet. Aztán 12:20-kor megszületett Ádám, a doki mindenbe bevonta a férjemet is, így neki is nagy élmény volt a szülés. Egyébként Petö "megdicsért", hogy szinte az utolsó pillanatban mentem be, így sokkal jobb volt, mert otthon kényelmesebb és gyorsabban telik az idő.
Szülés után
A szülészeten Ádám végig velem volt, csak fürdetni vittem be, de bármikor betolhattam volna a csecsemösnövérekhez. Voltak mamák, akik éjszakára bevitték a kicsit, a növérek akkor éjszaka tisztábatéve hozták öket enni.
Pelenkát 5 darabot adtak (plusz a mindenféle reklám-csomagokban is volt még kb. 5-10db) , a többit vinni kellett. Egyébként a babának más minden van ott. Összesen négy napot voltunk benn (szombaton szültem, szerdán mentünk haza). Elvileg két órával a szülés után már el lehet menni, de csinálnak egy vizsgálatot a babán, amit órára pontosan a negyedik napon kell elvégezni, addig szoktak bennmaradni.
Na, ezt akár a kismamába is írhattam volna olyan hosszú lett, bocsi mindenkitől!
Egyébként a magán címem:
artis1@axelero.hu ha még valamiről írjak nektek.
Sok sikert előre is:
Kriszta