Na mi ez a csend? Hát Zsora én sem szültem még ott, de az elkészült cikket bevágom ide, hátha abból megtudsz valamiket. Ahogy emléxem a gátmetszés az első szüléseknél rutin, a másodiknál nem feltétlenül. És úgy tudom, hogy a család sem foghatja meg a bébit. A limonádéra egyszer valaki írt valamit, hogy annak van valami funkciója is, nem csak tejpótlóként adják, de már nem emléxem rá. Szóval majd a Doki jön és válaszol
)
V.
Egy kórház Dél-Pest babáiért
A csepeli Weiss Manfréd Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának megszűnését követően feladatát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház vette át.
A Pesterzsébet és Soroksár határán található intézmény így most már a XVIII., XX., XXIII. kerületieken kívül a vecsésiek - valamint rövidesen a Gyáliak - és a csepeliek kórházává is vált.
Dr. Csákány M. Györgytől, a kórház szülészeti-nőgyógyásza ti osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy ennek a területi beosztásnak kevésbé van jelentősége, ugyanis jellemző, hogy a nők nagyobb része orvosi választ és nem kórházat. Mivel az intézmény a húsz budapesti kórházból az ötödik legnépszerűbb, ezért a jelek szerint jó orvosokból a Dél-pestiben nincsen hiány.
A főépület 8. emeletén valóban egymást érik a várandós kismamák, akik különböző méretű pocakjaikkal várják orvosaikat. Köztük várakozik a már lapos hasú Wolf Ivett is, aki június 14-én szülte meg első kisbabáját.
- Én a viszonylag közel lévő kórházak közül választottam – mondta el kérdésünkre a fiatalasszony. - Elkezdtem erről a néhány kórházról információkat gyűjteni, főleg az internet segítségével. Amiért végül a Dél- pesti Kórház mellett döntöttem, az a fontos szempont volt. hogy itt nem mehetnek be látogatók a kórterembe. Melyik kismama szeret úgy szoptatni, hogy a szomszéd ágyon látogatnak? Másrész! készítenek a kórházban hasi és koponyaultrahangot a babának, amelyet tudtommal csak két kórházban csinálnak Budapesten, emiatt tehát nem kell később külön máshová vinni a babát. A szülés nem volt fájdalommentes, de ezt az ember tényleg azonnal elfelejti akkor, amikor megpillantja a gyermekét. A férjem, Tamás nagyon jól helytállt, az ő segítsége nélkül biztosan sokkal nehezebb lett volna.
Az intézmény ellátottsága fővárosi szinten is valóban jónak számít. A meddőségi kezelés mellett évek óta sikerrel folyik a szülésre való felkészítés egy párok részére létrehozott kisma-maklub keretében. Az osztályon működnek továbbá gyermek-nőgyógyászati, endokrinológiai, klimax- és urológiai kezelések.
- Minden kedden szülésre felkészítő foglalkozásokat tartunk. Ezen a kismamák párjaikkal együtt részt vehetnek egy szülőszoba látogatáson, kérdéseket tehetnek fel, és többek között egy .film vetítés során szépen és informatívan tájékoztathatnak arról, hogyan is zajlik le ténylegesen egy szülés - magyarázta Juhacsek Ildikó szülésznő. -A szülőszoba-ellátás során a kórház folyamatosan gyermekgyógyász-felügyelettel lehetőséget biztosít alternatív szülési módokra is. Semmilyen ésszerű kezdeményezésnek nem vagyunk ellene.
A nagy nap eljövetelekor a kismamák rendelkezésére áll egy teljesen elkülönített -lila szoba" -egyágyas, valamint egy ágyanként leválasztott négyágyas szülőszoba. Mindegyikhez tartozik egy-egy speciálisan kialakított együtt szülésre alkalmas légkondicionált szülőszobai rendszer. Az összes szülőszobában megoldott a folyamatos monitorizálás. illetve nyáron komoly jelentőséggel bíró légkondicionáló berendezés is.
A szülésznő tapasztalatai szerint minden kismamának más jelent segítséget a vajúdás során. Az első babával többnyire 8-12 órát töltenek az anyukák a szülőszobában, amely felszerelése közé tartozik egy nagy ülő-labda, bordásfal, valamint a zuhanyzó is frissülést nyújthat. Megtudtuk, hogy a Csepeli Kórházból áthozott hidro-masszázskád beszerelése és beüzemelése a szülőszobában a tervek szerint még ebben az évben megtörténik.
Szülést követően a kismamák - négy napra - igény és hely szerint a három egyágyas, a kétágyas vagy a négy négyágyas szoba valamelyikébe kerülnek. Ahol 24órás rooming-in-az anya és az újszülött együtt - választható.
A kórház területén Neonatológía. Intenzív Centrum II. minősítésű koraszülött-újszülött osztály működik, ahol a nem súlyos állapotú koraszülöttek az édesanyjukkal együtt maradhatnak. Itt négy egyágyas, fürdőszobás szoba áll rendelkezésre a tartós ápolást igénylő újszülöttek anyukáinak számára.