Új privát üzeneted érkezett!

Mucska!
A számolás durva túlzást ilyen sokáig mérni.Max. 6-10-ig kellene.
A többi inkább az átlag felettiek miatt lehet érdekes,de nem szabad,hogy elvárás legyen!! :roll:

A méretarányos másolás meg asszem nekem is némi fejtörést okozna.
A főiskolán volt ez a feladatunk vizuális nevelésen...
Szóval max. azt szabad nézni,hogy jól becsüli-e meg a távolságokat,méreteket,arányokat...

Szerintem semmi gond az égvilágon Annával, csak vannak átlag alatti,meg feletti képességű gyerekek is időnként.Őket is kiszűrik ezzel.Minden Ok,nyugodj meg!
Óvónéni mit mondott?

Zitacicu! Exi! Karmen!
Decemberben tudok szerezni jó gyakorlófeladatokat íráshoz,ha érdekel benneteket!
Meg van egy aranyos kézerősítő torna,amit Hannával itthon gyakorlok.Azt tervezem minden nap megcsináljuk.. 1257000352.5119.rtf

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged

Sziasztok!

Megint nem tudtam jönni egy ideje, csak olvasó üzemmódban voltam...

Monka :) Hasfájásra nálunk is a Gripe Water jött be leginkább, de lehet, hogy Lilla ahhoz még kicsi. Mennyi idős pontosan? Jó még a masszírozás, és a DM-ben lehet kapni cseresznyemaggal töltött kispárnát, felmelegítve az is hatásos lehet. Meg persze a tornáztatás.
Tej: estére mindenkinek kevesebb van, nekem is, viszont elméletileg zsírosabb, tehát táplálóbb. Nem feltétlenül azért szopizik Lilla háromnegyed órát, mert nem jön mondjuk elég tej, hanem biztosan komfort szopizik is. Több tej: sok folyadék, pihi, fejés, more milk kapszula, szoptatós tea, Urtica urens C5 2x5 5 napig - de ha ezt választod, a mentolt és az eukaliptuszt száműzni kell az életedből, különben semmit nem ér + oda kell figyelni a tárolásra is!
Egyébként én is Bp-n éltem, te merre laktál?

Bibi :) Jó, hogy te is írtál, olyan nagy már Barni :) Tesó? :wink:

Dancsi :) Zituska :) Exi :) Szuper édesek a srácok! :D

Exi :) Szilcsi :) Jobbulást!

Enikő :) Olyan édes a kép, amit felraktál! Annyira sajnálom Viust :cry: :cry: De magához képest látod a fejlődést?
Korábbi kérdéshez visszakanyarodva: nem hiszem, hogy lenne különbség a W. oviban és suliban fizetendő tandíj között. Kérdezted még az állami iskolákba való átjárhatóságot: elméletileg azt hiszem, 3.-ban és 5.-ben megoldható, de csak ha nem nagyon muszáj, én nem vinném át, mert szörnyű lehet a gyereknek. Akkor inkább járjon végig államiba és ne ismerje meg ezt a rendszert. Végülis ahogy Haragosi is írta, van már gimi is. Állami iskolák társadalmi elvárásain nem tudom, hogy mit értesz, úgyhogy válaszolni sem tudok rá...

És ha már egy kicsit Waldorf: Norus, nem is kell külön Waldorf élet, mert ez az egész nem erről szól. Különbözeti vizsgára sem kerül sor feltétlenül, mivel, ahogy fentebb írtam, már középiskola is van. A W. intézmények 12+1 évesek, az utolsó évben végig csak az érettségire és a felvételire készülnek (már aki tovább megy egyetemre vagy főiskolára). A budapesti W. sulik érettségi és felvételi eredményeiről vannak eddig statisztikák (itt Szegeden még nincs végzős osztály), ezek megfelelnek egy átlagos állami középiskola eredményeinek. Ezen a linken megnézhetitek, ha érdekel vkit bővebben:

http://www.waldorfsuli.hu/turkossy2008

Abban osztom a véleményed, hogy tudásban bizonyos értelemben kevesebbet kapnak majd, mint egy állami iskolában (bizonyos értelemben meg többet), de néha a kevesebb több. Mivel szerintem csak biztos alapokra lehet építeni és véleményem szerint az állami iskolák követelményrendszere abnormális és felesleges. Egy PISA felmérés eredménye pl, kimutatta, hogy 3-4 évvel az érettségi után a diákok a tanultak 90(!)%-ára nem emlékeznek. Azaz az idejük 90%-át tök feleslegesen töltötték a suliban....

Haragosi :) Ha gondolod jövő héten már van ovi, rákérdezek mégegyszer, hogy van-e minimum fizetendő összeg.

Mi ez a difer teszt?? Még olvasni is rossz volt :oops: :roll:

Szilcsi :) Azt hiszem, te kérdezted a karácsonyi ajándékot. Kristóf tőlünk vonatokat és könyveket fog kapni, Flórának egyelőre ezt néztem ki, de még nem biztos, mert lehet, hogy egy kicsit nagy:

http://www.tulli.hu/product_info.php?products_id=16701

Mindjárt dobok még képet a srácokról. Nem a legfrissebbek, mert szept. elején készültek a Balcsin, de a legújabbakat még nem töltöttem át.

Kép
Kép
Kép
Kép

KépKép

KépKép
timika

Timi!

Megkérdezhetnéd, azt nagyon megköszönném. Most az idén még biztos van lehetőség behordani Rékát.
Vendég

Szilde, engem minden érdekel. Én nagyon szeretném Petit "időben" iskolába adni, így bő 1,5 év múlva nekiállok és nézem, miket tud. A kézügyessége rajzolás és egyebek terén még egy nagy nulla, de még bármi lehet 18 hónap alatt...

Ági és
KépKép
exdeus

Sziasztok!

Zituska!
Én sajna ebben nem tudok segiteni:(

Monka!
Kitartás, azt szokták mondani lesz ez még rosszabb is:D fel a fejjel, jól csinálsz mindent. Tejcsiben nem tudok segiteni, Anna nem szopott, csak fejtem és üvegből kapta később az okok is kiderültek, miért is volt ez igy.

Karmen!
85%
Úgy irják 75 százalék felett nincs sok értelme oviban tartani a gyereket.

Enikő: pusz :)

Szilde!

Tudom én, hogy nincs semmi baj Annával, nagyon rendes vagy:)
Csak maga az elv verte ki a biztosítékot.
Tud Anna számolni 100 ig (vagyis pontosítok el tudja sorolni a számokat...) de pl visszafelé sose próbáltuk 20 tól, mi a fenének az?
Nem is ment egy gyereknek se......
De nem értem minek kell mérni, mikor az elsős gyereknek húszas számkörben kell számolni. És ugye ezt is mérték.
Mit fognak akkor tanulni elsőben, ha ezt már most mérik?
Az elvet nem értem, miért mérnek olyat a gyereknek amit nem kell tudni....
Nekünk is az irás lett a leggyengébb. De nem izgat egyáltalán.

Volt olyan kislány a csoportban aki nagyon jól rajzol és mégis 25% lett az irása. Anna keze kevésbé ügyes és mégis 56% lett az irása, mert ő tud vonalak közé rajzolni ill" írni".

Mondhatnak nekem bármit az óvónők, hogy ezeket nem szabad csinálni, csak nagy mozgást, akkor milyen alapon mérik ezt?????? Ahhoz képest amilyen feladatokat kapnak az oviban iskolaelőkészítő címen, az vicc a differteszthez képest.

Amúgy nem érdekel, mert Anna imád a füzetbe irni, aránylag szépen irja az összes betűelemet, imádja csinálni a fecskét, csészét, kaput és megy is neki. Pedig nem rajzol jól egyáltalán. Ezért nem vagyok ideges a suli miatt.
Rengeteg feladatot csinál meg itthon Anna, de ő szerencsés, mert ha ő úgy kívánja én egész délután mellette tudok lenni.
Egyik anyuka megkérdezte a fejlesztőpedagógust, hogy kinek kellene megtanitani számolni a gyereket 100 ig? ha az oviban nem teszik.... Hát annyit mondtak :a szülőnek.....
Óvónők meg csak annyit mondtak nem kell ezt tudni és legyünk büszkék.....
Na jól kimorogtam magam :twisted: játszon csak a gyerek az oviban.....

Szép estét!
Andi

Andi
Kép
mucska

Sziasztok!

Van itt két link, az első általánosságban a difer szűrésről, a második a matekról, hogy szűrik.

http://www.edu.u-szeged.hu/difer/?pid=keszsegek
http://www.edu.u-szeged.hu/difer/downlo ... _szamolasi

Andi

Andi
Kép
mucska

Karmen!

Máté is nagyon szeret számolni,épp tegnap volt egy fealadat hogy ki kellett vágni 10 kártyát és emelkedő sorrendben kirakni a rajtuk lévő állatokat,majd 10 től 0 ig visszafelé.Na a 8,7 nehezen ment neki de utánna ment tovább bár a második alkalomnál ügyes volt.Bármilyen korához illő matekot megcsinál bár nem nagyon van viszonyítási alapom lehet hogy a 6 évesek zöme ezeket tudja de az is lehet hogy csak a 7-8 évesek tudják.Passz.
Ami a kézügyességet illet hát nekünk kizárólag a gyöngyfűzés vált be.Lehet hogy nem éppen fiúknak való :oops: ,de nem zavar ,mert kitartással és szépen fűzi a 2mm átmérőjű gyönygyöket
Most azzal szórakozik hogy az mutató újjára tesz egy evőkanalat és egyensúlyozik hogy ne essen le a kanál.Fakanalat dobál és egykézzel próbálja elkapni (sikerül is általában)Gőzöm nincs honnan jött rá ez a dolog. :lol:
Ja és az ovis évek alatt most hallottam először Mátét mondókázni.Félek hogy mi lesz ha majd verset kell tanulnia,de ha azt nézem hogy az angolt első nap után fújta...és még mindig tudja.Lassan léphetünk tovább...
szegény Niki meg totál elkezdett sírni amikor beraktam az angolt Máténak ,mert ő ezt nem érti és ki kellett kapcsolnom mert félt tőle(húha ha esetleg
Angliába költöznénk mi lenne szegény gyerekkel. :roll: )
Ja és hogy teljes legyen az életem kb 2 napja tudom hogy pénteken felvételiznem kell a szakoktatóira .Van cirka egy hetem hogy megtanuljam átnézzem a kreszt.Ráadásul délután 5 mire hazaérek a melóból és pénteken mennem kell ,de lehet hogy Bp-re ráadásul a műszaki egyetemre.

Enikő!
Lezongorázom ezt a vizsgaidőszakot asszem nov.16 ig megvan és utánna elvileg ráérek.(legalábbis dec közepéig amikor el nem kezdődik a suli.Hja lehet hogy a rutinon élből elvágnak akkor már hamarabb is jó :lol: :lol: (tegnap belekukkantottak a követelménybe :shock: :shock:
Na lépek tanulni.

Kép
Kép
zitacicu2

Elvileg akkor ha a gyereknek nem éri el bizonyos százalékot az íráskészsége nem mehet suliba 7 évesen??
Kész vagyok emiatt amúgy...Van egy csomó dolog amit kérdez a Máté de simán megmondom neki hogy ezt egy 6 évesnek még nem kell tudnia.Már csak azért is mert anyós após stb írni akarják tanítani a gyereket én meg kivertem a vezérdilit hogy meg ne próbálják... na ettől függetlenül Mátét "megfertőzték" a zengő abc- vel.Próbálom magyarázni ha már betűket ír tegye azt két vonal közé...,de kiakad.Én meg félek erőltetni ,mert ne útálja már azt amit elvileg még nem is kellene tudnia.Így aztán rémaálom lesz neki a suli.

Kép
Kép
zitacicu2

Szia Zitacicu!

Ne aggódj elmehet suliba:)

Betűk irása:
lehet kapni olyan füzeteket amiben benne vannak az iráselemek. Akkor inkább azokat csinálja a kisfiad, mint a betűket.
Én vettem egy olyan füzetet, meg egy ugyanolyan üres füzetet és az utóbbiba "ir" Anna. Előtte ezeket az iráselemeket rajzlapra rajzoltuk. Próbáld ki: jó széles vonalakat húzni és azok közé próbálkozzon.
HA a betűelemeket tudja illetve megszokja akkor biztos nem lesz gondja az irással.

Ne idegeskedj, nincs miért. Mondjuk a nagyikat leállitanám biztos szépen finoman, mert ha rosszul szokja meg a gyerek a betűirást akkor rosszat tehetnek vele.

Sajna egy darabig én azt mondtam Annának , hogy jajj kislányom ezt még nem kell tudnod.. és most bizonytalan vagyok én is , hogy mit is kéne tudnia...

Nagy rajzos foglalkoztatóim vannak nekem is a gépen, illetve minden témakörből van, de nem tudom hova feltölteni, meg a feltöltéshez is segítség kéne.
Ha valaki tud valami egyszerű megoldást ahonnan le tudnátok szedni, akkor közkinccsé tenném.
VAn:
matekelőkészítő,
csigavonal,
kukucskáló,
ovitanoda: formák alakzatok,
ovitanoda. környezet középsős,
45 furfangos feladat
irás olvasás foglalkoztató,
micimackó tanodája,
ovitanoda: nagycsoportos környezet
boa,
iskolára hangoló,
ovi matek
ovodai kézügyesség,
tanuljunk irni törpivel.

Ez olyan 300 Mb
Andi

Andi
Kép
mucska

Mucska! komolyan 75% a határ? Azt hittem annál sokkal több:( Hát megmondom még mindig nem tudjuk eldönteni Orsinak mi lenne a jobb, ha menne v maradna. A linkeket köszi, majd megnézem, hát nagyon kiváncsi vagyok erre a szürésre.
Én ugy tudtam hogy elsőben már 100-as számkörben tanulnak számolni. Voltam bemutató órán és igy emlékeztem, akkor lehet azok már a másodikosok voltak :o
Azzal akkor sem értek egyet ha már elsöben kellene is százig számolni hogy a szülönek kellene ezt tanitania!
Irás. Én nem tanitom, és hiába szolok rá csak probálkozik. De a feladatokhoz ami segitené hogy helyesen csinálja már nincs türelme, igazábol 1 percig sem tudja csinálni. Emiatt szidom meg ha mégis ir, mert ha rosszul rögzödik majd be neki félek nem tudják majd kijavitani, legalábbis nagyot fog vele szivni, akkor hogy fogja utálni az irást ha mindig szidják majd hogy nem megy neki!
Foglalkoztatókat küldd el nekem emailben, légyszi. Majd feltöltöm én.

Ez érdekes lesz hogy milyen lesz a felmérésen Orsinak az iráskészsége, én nagyon rosszra számitok.

Zita! Én is ezt mondtam ovónéninek amikor erösködött hogy Orsinak mennie kellene iskolába, hogy elhiszem hogy jó matekos, de én is igy vagyok vele, fogalmam sincs a többi gyerek ilyen korban átlagosan miket tud, miket ismer stb. Elhiszem neki hogy jo matekos, én is látom, de azt hogy jobb lenne v mennyivel ehhez nem értek. De ha jo matekos is, ahogy eddig is irtam neki a kitartás, a türelem a nehéz, na meg a fegyelem, mi csak emiatt akartuk v. akarjuk visszatartani ha tudunk végre dönteni majd. A felmérö eredményét azért várjuk hogy talán segit a döntésben! Ezért is kérdeztem másoknak milyen lett, hogy össze tudjam másokkal hasonlitani mennyire van igaza ovonéninek, ez a döntésben nekünk nagy segitség lenne.
Orsinak gyöngyöt füzni sincs kitartása, ált. semmilyen aprólékos feladathoz, munkához nincs. Ezért mondtam én, hogy nem az esze miatt akarjuk visszatartani, mert abban biztos vagyok átlagos elmével tuti bir, hanem a fegyelem, magatartás, kitartás miatt.
Hü mégis indul szakoktatói? hajrá, remélem sikerül!!

Szilde! engem is érdeklene a dysexia szürés, ha tudsz valamit

Timi! Milyen nagy már Flóra! Nagyon helyesek a gyerekek!

Kép

Kép

Karmen
karmen

Karmen!

Azért 75 % , mert ez nem iskolaérettségi vizsgálat, csak támpontot ad. A 100 % kb 3. osztályban érhető el. Ezért is 5-9éves korosztály szűrésére való.

Dobsz egy privit hova küldjem majd?
Andi

Andi
Kép
mucska

Mucska!
Te aztán jól be vagy tárazva! :lol:
Szerintem az én gépemen nincs most hely.. :oops:

Amiket én ajánlgatok foglalkoztatókat az abban más,mint amik neked vannak,hogy kifejezetten egy-egy alapkészségre koncentrál.(koncentráció, memória stb..)
Úgyhogy feladatmegoldás közben tudja a szülő,hogy mit fejleszt,mi nem megy,mivel van gond és milyen feladatokkal lehet azt fejleszteni, 5-től 7 éves korig.

Karmen!
Szólok,ha van fejlemény.Eddig semmi.

Zitacicu!
Nagyon kreatív Máté és ügyes!
Gyöngyfűzés nagyon jól fejleszt.Kicsiknél nagyszemű gyöngyöt kell adni,az egyre nagyobb gyerekeknek mehet az egyre kisebb gyöngy.
Nem muszály a legapróbbat adni,de ha Máté szereti gond nem lehet.
A kicsik nem próbálják meg bekapni a gyöngyöket?

Edit
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szilde 2009.11.01 17:37-kor.

szilde
Szeged

Karmen!
Nálunk hangsúlyozták az oviban,hogy Hannának jó a kézügyessége,mert jó rajzos.
Viszont az ollóhasználattal voltak gondok,meg a gombolással, cipőkötéssel ,ajtóbecsukással..
Szóval a rajzkészség egyáltalán nem egyenlő a kézügyességgel...
Az ODU-ban mikor két vonal közé kellett harmadik vonalat húzni középre nagyon szaggatottan húzta a vonalat sokszor felemelve a ceruzát,és nem mondhatnám hogy középre ...
Nah, erről ennyit..

E.

szilde
Szeged

Edit ezt nem tudtam, azt hittem akinek rossz a rajzkészsége annak a kézügyessége is. Orsi még a szaggatott vonalon sem tud végigmenni pontosan:(

Mucska! Akkor a 85% messze magasan jó szerintem (bár mondom nem tudom milyen az átlag ovisoké, érdekes lenne tényleg megkérdezni a csoport átlaga mi lett, megtenné valaki, nálunk még nem volt majd csak dec. elején várható ugyanis) Irok privit.

Kép

Kép

Karmen
karmen

Szilde!

Azért használtuk a kis gyögyngyöt mert a gyíkhoz zöld kellett és nem volt csak kicsi zöld.Hááááát féltem hogy megutáltatom vele az egészet de akárhányszor ideges lett megöleltem besegítettem neki és mondtam hogy kitartás türelem...úgy látom ebben a rémában működik másban nem.A kicsik egyáltalán nem kapják be a gyöngyöket sőt ők is fűznek.Na jó csak "nyakláncot ami alapból könnyű.
Máté sem tud szaggatott vonalon végigmenni sőt semmiféle vonalat nem húz totál kiborul csapkod...annak is örülök hogy egyáltalán hajlandó rajzolni...Ha esetleg rá is tudom venni hogy gyakoroljon vonalat húzni csak pöckli a ceruzát hangosan énekel csak ne kelljen csinálnia.Húúúúúúúúú elég nehéz.Komolyan mondom a 3.5 éves Niki is hasonló embereket rajzol mint a Máté...,de mondom én már annak a pár vonalnak is örülök amit a Máté húz mert mondom eddig SEMMIT nem csinált.
Milyen fura a sors...anyának is gyereknek is két vonal közé kel betuszkolnia valamit...csak nekem az autó nehezebben fog menni :lol: :lol: 40 cm van két bólya között és menjek át köztük bal első kerékkel...én nem tudom lehet hogy az én képességeim nem elegek ehhez,de megpróbálom.Hú de izgulok.

Ja Szilde!Máté nem gombol nem köt cipőt és a zoknit is kb egy hónapja veszi fel önállóan,de gyönygöt azt tud fűzni...Kicsit sem pasi mi?Biztos tudná csinálni csak mindig azt mondja nincs hozzá kedve... :lol:

Kép
Kép
zitacicu2

Haragosi :) Privi ment :wink:

KépKép

KépKép
timika

Két vonal közé betuszkolás.. :lol: :lol: :lol:
Szurkolok,hogy sikerüljön!

Máté. :lol: :lol:
Biztosan tudná...
Hanna is gyakran kellette magát,főleg mikor időre mentünk valahová...:(

Mostmár önállóbb.Mondom is neki,hogy az iskolában nem lesz senki aki segít neki öltözni-vetkőzni..
Egyébként most azt csinálom,hogy mindent lerajzolok neki.Dyslexiásoknál ez nagyon jó.
Lerajzolom a napirendjét,mikor mit kell csináljon milyen sorrendben.
És láss csodát nézi a "listát" ami ábrákból,jelképekből áll,éééés csinálja..!!!
Yes! Úgy látszik hamarabb kellett volna vizuálisan navigálni a kisasszonyt...
:roll: :oops: 8)

Ti csináljátok még a jutalom táblát?

Edit

szilde
Szeged

Sziasztok!

Zitacicu: drukk a vonalakhoz mindkettőtöknek!

Szilde!

Érdekel minden foglalkoztató.
Irnál egy pár szót, hogy honnan tudjátok a dyslexiát, mik a jelei?
Érdekelne.

Andi

Andi
Kép
mucska

Timika, sokáig Pesten, a 17. kerületben laktam a szülőkkel, Rákoskeresztúr és Rákoskert, aztán elköltöztem saját lakásba Budára, a 11. kerületbe, közel a Kosztolányi Dezső térhez.
Te merre laktál? És mikor költöztél Szegedre? :)

Gripe Watert már adjuk neki, egyébként épp ma HAT HETES. :)
Kész nagylány! :D
monka79

szilcsi: te jó isten! Ennyi mindennel jól is lakik! :shock:

Stella: Marcsiéknak is van egy csomó Thomasa anyukáméknál, nagyon szeretik, miért csak fiúk játszhatnának vele? Szerintem nincs olyan, hogy csak fiús/lányos játék. Az állami ovik nem vehetik be 3 éves kor alatt, ha jól tudom.

szerika: melyik magánbölcsibe adod? Jöhet priviben is!

mucska: ki csináltatja ezt a tesztet? Az óvónők?

Enikő: szegény Vius… :cry:

Cora fotók: én is rendeltem, 30-án este töltöttem fel, de olyan lassan ment, hogy csak másnap reggelre töltődtek fel. Amit jóváhagytam megrendeléskor, az a 12 Ft/db összeg volt, és az utolsó lépésben is azt írta ki, 31-én reggel, de azt automatikus e-mail-ben már a magasabb árral számolt, mert a rendelés 31-én regisztrálta. Ilyenkor vajon mi van? :roll: Írtam nekik mail-t, de még nem válaszoltak.

Monka: szerintem jól csinálod! Szoptasd sokat, ahogy eddig, biztos csak pár nap, és este is lesz több tejed, igazodik a termelés az igényekhez. :wink: Este mindenkinek kevesebb teje van.

timika: a felnőtt dokitok, körzeti orvosotok is homeopata? Ha igen, ki az? A mentolmentességet Kristófnál is betartod? Waldorf: a különbözeti vizsgát átvitt értelemben, nem iskolai értelemben értettem, az élet írja elő. Lehet, hogy lesz Waldorf felsőoktatás is majd, ha felnőnek a gimisek... Félre ne érts, nem kötözködni akarok, sőt, teljesen egyetértek azzal, amit írtál, én se emlékszek semmire a tanultakból, vagy csak nagyon kevésre, és nem mostanában felejtettem el, de a tanulási folyamat és az azzal eltöltött idő feleslegességéről nem nyilatkoznék, mert az ugyanúgy lehet hasznos más téren, mint ahogy a kevesebb lehet több waldorféknál. :wink:

Nóra
KépKép KépKép
norus88

Szilde!
Jutalom tábla kicsit átalakult mostmár a feladatok mellé kap jutalom pontokat...A kicsik mindig leszedegették a jutalmait(ugye a piros szivecskét a Niki leginkább mert az volt a bölcsis jele.)
Hú asszem megőrülök ezerrel nyomom a kreszt nem semmi stresszhelyzetnek vagyok most kitéve...időm gyakorlatilag egyenlő a nullával mert ebbe az egy hétbe kell beleszorítanom a kreszt, rutin és a forgalmi felkészítést ,ráadásul a volt oktatóm akivel elég jóban voltam nem veszi fel a telefont pedig S.O.s kellene ..Ma egész jól elvoltam az udvaron a beton repedésein mentem végig jobb és bal kerékkel,még jó hogy nem látta senki hogy a pár méteren forgolódok az amúgy nem igazán személyautó méretű berlingónkkal.... :lol: :lol:
Na enni nem sokat kell mostanában.Már lassan elfogyok mint a holdvilág.. :roll:

Kép
Kép
zitacicu2

Szilde? Karmen, és még akit érint !
Speciális Ételek Konyhája(SPÉKO)
Gluténmentesen étkező, tejallergiás, tojásérzékeny és cukorbeteg gyermekek és felnőttek ebédszállitója, az ország egész területén.
Kiszállitás ovodába, iskolába, otthonra.
www.speko.hu

Zita

Kép
Kép
apátiné tóth zita

Sziasztok!

Monka! Lehet, hogy semmi gáz, hiszen amint írtad, 6 hetes a kicsilány! :):) 6 hetesen általában van egy növekedés ugrás, ami azzal jár, hogy hirtelen több tejcsi kéne, de nyugi, ha eddig volt elég, akkor valszeg ezután is lesz, néhány nap-1 hét után újra beáll a mennyiség, csak szoptass sokat! Sok folyadék, igyál akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak (én napi 5-6 litert nyomtam mindkétszer az elején). Amég az egyik mellből szoptatsz, addig a másikban termelődik a tejcsi, én sokszor csináltam, hogy miután kiszopizta az egyik mellet, áttettem a másikra, aztán ha az is kész volt, vissza az elsőre, és volt benne valamennyi újra. Ha nem is tudsz szopi után fejni, nem tuti, hogy ő se tud még kiszopni, mert hatékonyabbak bármilyen mellszívónál!
A hosszú szopi, ahogy Timi is írta, simán lehet komfort cici! Este tényleg kevesebb a tejcsi, és ahogy beáll a kereslet-kínálat, nem is fog annyira megfeszülni a melled, mint egy labda, akkor se ha tele van, szóval ha lazának tűnik, nem biztos hogy üres is!
Ha nagyon aggódsz, Timi sok mindent írt, mit lehet inni-szedni, tényleg szoptass sokat, és ha csak szopi után adsz pótlást, tuti visszaáll a tejtermelés!

Bibi! De jó, hogy jelentkeztél! :):) Milyen nagy már Barni! Tesót nem terveztek?

Timi! Szépek a balatoni képek, még nem is láttam őket! :):)

Amit a 90%-os tananyag felejtésről írtál, annak szerintem semmi köze ahhoz, hogy tanultak-e felesleges dolgokat! Annyi az egész, hogy ami tudást nem használsz, az kikopik. Pl. ha elmentél matek szakra egyetemre, akkor a matek témakör tudásanyagát folyamatason használod és bővíted, az megragad, de soha többet nem tanulsz pl. irodalmat, ezért egy kis alapon kívül az szépen elfelejtődik! Szóval ez a jelenség nem az állami sulihoz kötődik, a Waldorfosok se fognak mindenre emlékezni, miután a felsőoktatásba kerültek!

Enikő! Sajnálom Viust az erős gyógyszer miatt, de képen nagyon édesek! Nagyon hasonlítanak! :):)

Ez a difer teszt nagyon durvának hangzik... :shock:

Haragosi! Egy régebbi témához az ovikkal kapcsolatban: Írtad, hogy elég lekorlátozottak a foglalkozások ovikban, pl. sok egyforma rajz, ahol a kutyus csak barna, a napocska meg csak sárga lehet stb. Ez szerintem nem egy általános vagy kötelező dolog az oviban, ez szerintem óvónő függő. Egy fantáziátlan, esetleg kissé merev pedagógus ragaszkodik sztem csak a barna kutyusokhoz! :) Dénes ovijában semmi ilyet sem tapasztalok, örülnek, ha kreatívak! Én sem gondolom, hogy nagyon sok olyan dolgot tanítanak nekik, amit én ne tudnék átadni a gyerekeimnek, de nem versenyezhetek azzal, amit egy gyerekközösség nyújt neki!! Ott megállás nélkül játszik, mozog, fut, én már kevés vagyok neki, főleg így, hogy Matyi igényeire is figyelni kell! Szeret velem itthon lenni ovi után, de inkább büntetés neki, ha nem mehet oviba, annyira hiányzik neki a társaság.

Mennem kell, a kicsike ébredezik!

zsuzsi

Kép

Kép

Kép
klzsuzsi

Mucska!

•A gondolkodása gyorsabb, mint a cselekedetei.
•Feltűnően nagy különbség van a jó és rossz napjai között.
•Vagy kimaradt, vagy nagyon rövid ideig tartott a kúszó-mászó időszaka a járni tudás előtt.
•Másokhoz képest késve indult el, és mozgása bizonytalan, koordinálatlan.
•Nehezen köti meg a cipőfűzőjét, és sokszor van problémája a gombolással.
•Bizonytalanul mozog a lépcsőn.
•Gyakran olyan dolgokban is elesik, amelyek nincsenek is ott.
•A fent és a lent, a jobbot és a balt nem tudja megbízhatóan megkülönböztetni.
•Nehezen bánik a késsel, villával, ollóval.
•Ha fest, gyakran túlmegy a papír szélén, nehezére esik az ecsetkezelés.
•Nehezen tanul meg kerékpározni, síelni, vagy úszni.
•Saját szavakat kreál, több létező szó összevonásából,
•Másokhoz képest késve tanul meg beszélni, és beszédhibái vannak,
•Nem szívesen tanul mondókákat, gyerek dalokat, de egyébként könnyen megjegyzi az őt érdeklő dolgokat.
•Felszólításra sem tudja a bemutatott egyszerű ritmust lekopogni.
•Nem szereti a memória, illetve puzzle játékokat, vagy saját "szabályokat" állít fel.
•Gyakran kapkod, máskor pedig feltűnően lassú.
.
Hanna pl. folyton fordítva vette fel a ruháit, és a betűk tükörképét rajzolta.Melesleg nem tud kacsintani,bizonytalan hogy melyik a jobb és balkeze.
Gombolás,cipőkötés,labdapattogtatás,ollóval vágás,biciklizés nehezen megy neki.

Küldjek képet a foglalkoztatóról?

Zita!
Köszi,ismerem őket.Kaptam barátnőmtől prospektust.
Hanna kajája rendben van,max nekem lesz jó,ha a munkahely nem tudja biztosítani a diétás étkezést.
De azért köszi,hogy megírtad..,nekem nem jutott eszembe.. :oops:

Zitacicu!
Na ne már!Enned csak kell.Ne hanyagold el magad,irgum-burgum!

E.

szilde
Szeged

Csajok!A karolina oviról tud vki infót? Jár vkinek oda ismerőse? Lassan döntenem kell, úgy tudom karolinába már iratkoznak be most!
20140113113746

Anett! Norbi oda fog (remélem) oviba járni. Nekem nagyon tetszik és ismerösök is dicsérik. Én a vezetönövel beszéltem és azt mondta január elött ne adjak be jelentkezési lapot, mert nem kell! Tuti helyröl tudod hogy mégis elfogadják már most? Plébános ajánlás az kell.

Edit! Megnyugodtam akkor valszeg nem dyslexiás. Bár füzöt kötni nem tud, de az én bünöm is, mert tépőzáras cipői vannak, igy velem biztosan nem gyakorolta még füzővel.

Zita! köszi, bár most éppen már visszakapott Orsi szinte mindent, igy már nem kell külön kaját vinni.

Kép

Kép

Karmen
karmen

Mucska! Karmen!
A fentebbi listáról nem kell,hogy minde teljesüljön.Nálunk 4 jellemző nem is áll fenn,mégis...
Súlyossági fokban is vannak eltérések a dyslexiában.

Karmen!
Orsi visszakapta a kajákat? Szuper!
Volt terhelés?
Akkor ez most átmeneti zavar volt?Vagy mit mondanak?
Norbi jól van?Ő mit eszik.
Mi majd februárban megyünk a V.N-hoz.

Én is mindig tépőzárast vettem Hannának,de vhol ösztönösen,mert éreztem,hogy gond van..

E.

szilde
Szeged

Sziasztok!

Bocsi, most csak egy kérdés, jövök este bővebben, ha lesz netünk:

kérdés: tudom, h már kiveséztük a H1N1 témát, de újfent érdekelne a véleményetek. Az oviban indul a kampány és nem tudom mit csináljak.....(Bence is bizonytalan, megkérdezzük majd a dokinkat, de érdekel a véleményetek). KÖSzönöm!!!!

egy pénteki kép
:lol: :lol: :lol: :wink:
Kép

Zsuzsu,Ábel,Konstantin
KépKép
zsuzsu72

Kármen! Köszi! és azt tudod esetleg, hogy milyen szakköri lehetőségek vannak (sport, néptánc és hasonlók)Meg hogy angol van e?Mert a Vasutas a másik jelöltem és ott van heti 2 angol,amit én szeretnék!

Zsuszu!
Véleményem: A "sima" influenzába többen halnap meg világszerte, mind a h1n1ben, mégsem témáznak rajta. Igaz ez újabb és még nem is lehet annyi áldozata. De ha ti a simára is beoltatjátok Ábelt,akkor szerintem erre is érdemes. Ha azon soha nem is agyaltatok,akkor ez is fölösleges, nem veszélyesebb mint a sima, csak most felkapták mert új!Mi nem adatjuk be jelenleg ezen az állásponton vagyunk,meg a doktornőnk is!Nem tudom segítettem e!
20140113113746

Szilcsi!
Milyen a munka? Lali szokott még sírni mikor otthagyod a bölcsibe?Málna igen,de utána semmi gond nincs, csak érdekel, hogy a reggeli sírás mikor szűnik meg, mert olyan rossz így otthagyni!Még akkor is, ha tudom, hogy utána nem sír!
20140113113746

Zsuzsu!

Hiszti! A gyártó el akarja passzolni az oltóanyagot! Ez nem csak az én véleményem, hanem a gyerekorvosunké, és egy orvos ismerősünké is. Egy átlag ember 2-3 nap alatt kigyógyul az új influenzából, semmivel sem súlyosabb, mint bármelyik másik influenza. Persze a média felfújja a dolgot... :? A dokink szerint max. arra lehetne jó az oltás, hogy megakadályozzuk egy nagyobb járvány kialakulását, de ahhoz a lakosság 80-90%-át be kellene oltani, ami persze lehetetlen. Szerinte se rosszabb, mint bármelyik influenza, ha mégis mutálódna és valami durvább lenne belőle, akkor meg arra a mutációra ez az oltás már nem is lenne jó.
Zsuzsi

Kép

Kép

Kép
klzsuzsi

Sziasztok!
Zsuzsu!
Szivemből szóltál a HINI-el kapcsolatban én is akartam kérdezni, hogy oltattok vagy nem? :shock:
A mai Délmagyarba olvastam, hogy az oviba nyilatkozni kell a szülőknek, hogy kérik e, és ha igen ingyen megkapható.
Eddig mereven elutasitottam, de valahogy mostmár nem vagyok olyan biztos.
Szandit biztos nem, de Márkot nem tudom.
A mi gyerekorvosunk, nem mondott se igent, se nemet, de a szavai inkább azt sugaltál, hogy inkább a járványtól féljünk, ne a szövödményektől.
Szóval érdekelne Mindenki véleménye.
És ti felnőttek, illetve a párotok beoltatta e magát?
Köszi.
Zita

Kép
Kép
apátiné tóth zita

Sziasztok!
Influenza:
Én is akartam kérdezni a vélemyényeket, gyerekoltás ügyben.

Zita!
Mi beoltatjuk magunkat (felnőttek) legalábbis azt hiszem, csüt.ön megyünk, :roll:
a család többi része már megkapta az oltást, a háziorvosunk is( ő azt mondja ártani nem fog)
tavaly beoltattam magam influenza ellen. most már nem vagyok 1000%ig biztos a dolgomban.

gyerekeket nem tudom.
Vendég

Hát közben már meg is kaptuk az oviba a papirt, hogy nyilatkozni kell, és holnap leadni a papirt, hogy kérjük e hogy az ovoda orvos beadja e Neki?
Nem kérem, mert a háziorvos meg az oviorvos nem ugyanaz.
Ha beakarom, majd beadatom a saját dokinkal.
Addig meg agyalok még rajta. :wink:

Zita

Kép
Kép
apátiné tóth zita

Bocs, off leszek az influenza témában!
Én nem nagyon járok a Tesco express felé a belvárosban, de tegnap beestünk, és meglepődve tapasztaltam, hogy a könyvesboltjában elképesztő olcsón lehet venni a legtöbb könyvet! 50-90%-os akció van a könyvekre, mondjuk elég kicsi bolt, de én 650-750 Ftért nagyon aranyos gyerekkönyveket vettem, egy nagy dinós albumot 1500 Ftért, és kifestőket 250 Ftért. Sztem Mikulás és karácsony előtt érdemes benézni! Amúgy azt hittem, ünnepek előtti leárazás, de állítólag mindig ilyen akcióik vannak, csak a készletük változik. :)
Zs.

Kép

Kép

Kép
klzsuzsi

zsuzsu: olvastad azt a levelet a H1N1 oltással kapcsolatban (egy gyerekorvos írta) amit pár hete bemásoltam ide? Ha nem, elküldöm szívesen. Mi sem kérünk oltást.

Nóra
KépKép KépKép
norus88

Sziasztok!

Én is ma nyilatkoztam és NEM kérem az oltást gyerekeknek!

KLZsuzsi: Melyik az a Tecso Expressz a Domus helyén????

Képzeljétek ma felhívott a Pesti kezelőorvosunk, érdeklődött hogy van Vius :shock: :D Hát elmondtam a tapasztalatokat és mondta, hogy majd postán küld egy másik receptet, azt is adjam neki, hátha az majd megfogja a tónusosabb rohamait!
Hát imádom ezt a Nőt :) Lelkiismeretes, hihetetlen milyen önzetlen tiszta szívéből ORVOS!!!!!!!!!

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged

Enikő!
Igen, a Domus helyén van. :) Tényleg aranyos a doktornőtök! (Engem a nőgyógyász hívott így fel egyszer, este, a magánszámáról, mert aggódott miattam, nekem is jó érzés volt! Pedig már nem is voltam pocakos, a kiújult petefészektorzióm után hívott a nyáron.)

Kép

Kép

Kép
klzsuzsi

Sziasztok!

Zitus, küldtem neked két e-mailt a napokban, megkaptad őket???

Oltás: én nagyon nem akarom beadatni se magamnak, se Lalinak, gy.orvost csütörtökön fogom megkérdezni, párom viszont oltáspárti... De azt hallottam, hogy 3 év alatti gyerekeken nem is tesztelték egyáltalán... :shock: Nagyon valószínű, hogy mi sem adatjuk be.

Enikő, micsoda jó fej dokitok van! :) Ritka, mint a fehér holló. Melóügyben van valami fejlemény?

Anett, jó a munka, csak nagyon fáradt vagyok. [size=7](Sajnos párom egyáltalán nem segít semmiben, mindent tökegyedül csinálok itthon és a gyerek körül, plusz a meló egész nap, éjszaka meg itthoni meló vagy tanulás, esetleg mindkettő. Félek, nem tudom, meddig bírom ezt a strapát idegileg és agyilag... :( pl ma is ő bálba ment, a bébiszitter megint lemondta, így én itthon maradtam, ő meg először úgy volt, nem megy, aztán egy haverja miatt mégis elment nélkülem... persze reggel én kelek fel Lalival, én buszozok át vele reggel 7-kor a városon, ő majd alszik vígan... bocsi, kicsit kiborultam miatta most.) [/size]Lali már nem sír egyáltalán reggel, sőt integet és utánunk köszön, hogy szia, mondja, hogy dógozóka, anya megy, meg hogy mindig jön, együtt haza. :D Imádom!!! Csak nagyon hiányzik, hogy egész nap nincs velem. Amúgy szokott pityeregni, ebéd után, mikor mennek aludni, akkor eltörik a mécses, de más gond nincs, gyorsan megvigasztalódik.

Kép
szilcsi

Zsuzsi! nálunk most kell nyilatkozni hogy kérjük-e az ingyenes oltást Orsinak, mi nem kértük. Én továbbra sem tartok töle, hiszem hogy ennek sem nagyobb a kockázata mint a hagyományos influenzának, egészséges embernél. Ha nagyon idös emberröl lenne szo, neki viszont ajánlanám.
Eddig is voltak szövödményei az influenzáknak több embernél, csak média hirt nem csináltak belöle.
Amellett nem hiszem el hogy az uj oltás megfelelően volt tesztelve, szoval mi nem kértük.

ma véletlenül felmerült a munkahelyen is az oltás, totál kiakadtak azon hogy mi nem oltatjuk magunkat, de aztán hogy a gyerekeket sem, na azon végképpen! Szoval mi vagyunk a felelötlen szülök, hiába mondtam el az érveimet, hogy eddig sem kértük az oltást, ha mégis beteg volt hát nem volt vészes v. csak pár nap magas láz, de inkább bevállaljuk mint az oltási szövödményeket. Amugy sem hiszem jo ha ennyire védjük öket, magunkat

Edit! terhelés szept. óta megy Orsinál. Mi febr. 2 megyünk majd vissza.

Anett! Tavaly elött érdeklödtem még Orsinak, akkor elmondták ezeket, de végül Mórán kezdte, most meg már nem emlékszem, nekünk mindenképpen a Karolina lesz a megjelölt (illetve tarcsiban a Pick), ezek közel vannak, segitség is lenne akkor nagyik részéröl ha ugy adódik. MÁV sem lenne töle messze, csak nekem az már drága hogy a cég egyelöre még nem fizeti a benzint, Orsinak is ott a sok különórája szoval az ovira már ennyit nem szánunk. Pick meg nekem olcsó, bár itt többen szidták, kollegáim meg nagyon dicsérik, fene se tudja már. Ha rossz még mindig elhozhatom majd máshova, de mondom az csak tarcsi, a Karolinába lesz kérve a felvétel. Ma az iskolát hivtam, ott viszont mondták plébános ajánlása nélkül ne is reméljem hogy fel tudják venni mert elönyt élveznek azok és van elég jelentkezö. De mondtam viszem akkor hamarosan. Már most lehet, de csak márc. fognak minket behivni és utána kapunk értesitést felvették-e Orsit. De lehet Rókusi lesz

Enikö! De rendes ez az orvos, örülök hogy hozzá kerültetek!

Kép

Kép

Karmen
karmen

Sziasztok!

Zsuzsu, én egyre inkább gondolkodom a H1N1 ellenin, csak az a furcsa, hogy ez elvileg a „sima” oltásban is bennevan. De egyeztetek még a dokinkkal.

Anett, a reggeli sírás szvsz kb. addig tart, amíg te kiérsz a bölcsiből.

Zitaa, na igen, én inkább veled értek egyet, mert mi van akkor, ha járvány lesz belőle? Főleg így, hogy az a többség, aki nem oltatja magát. OK, hogy ki lehet belőle gyógyulni, de pl. én hallottam olyat, hogy nem 2-3 nap, hanem több, mint egy hét kellett a gyógyuláshoz! Így, ha Petiéknél az óviban szuri lesz, neki valszeg beadatom, és a simát is megkapja, valszeg a Fluvalt, nálunk rajtam kívül mindenki be van oltva mindkét oltással, ill. anyukám már megkapta, tesómnak és Ferinek ingyen jár, Feri elvben holnap kapja, és öcsém is hamarosan felveszi a szurikat.

Oltás tesztelés: és szerintetek a sima influt hány emberen tesztelik? Főleg, hogy mindig változik, gondoljátok van arra idő, hogy rendesen teszteljék? Ha ebből indulnánk ki, senki, semmit nem kapna… Tény, hogy minden fel van fújva, de tényleges és hasznos, JÓ infot szerezni véleményem szerint lehetetlen sajnos.

Ági és
KépKép
exdeus

Sziasztok!

Bocsi, csak kutyafuttában...

Enikő :) Tényleg nagyon rendes, lelkiismeretes dokitok van, le a kalappal előtte!

Anett :) Nekem is jár ismerős gyereke a Karolinába (illetve több is), ők is nagyon szeretik :) Dokinéni alatt a gyerekdokinkat értetted? Mert ő saját magának beadatta az oltást. Egyébként 3 év alatti gyerekeket ha jól tudom, nem oltanak vele!

Zsuzsu :) Édes kis fürtöskéd van :) Nálunk is tegnap merült fel az oviban az oltás, de mi nem oltatjuk be sem Kristófot, sem magunkat.

Exi :) Szerintem igenis fontos, hogy sok emberen teszteljenek egy oltást, mielőtt piacra dobják. 150 pedig nagyon kevés. Lehet, hogy a normál influ elleni oltást sem tesztelik több emberen (azért bízom benne, hogy igen), de spec. mi azt sem kérjük soha.
Az miért baj, ha nem 2-3 nap a gyógyulás, hanem 1 hét? A gyerekkorhoz sztem ez is hozzátartozik, hogy erősödjön az immunrendszerük, nem?

Karmen :) Egyébként ha hinni lehet a médiának, a H1N1 állítólag inkább a fiatal felnőttekre veszélyes, nem az idősekre.

Norus :) Sem a háziorvosunk, sem a gyerekorvosunk nem homeopata, egy másik dokihoz járunk homeopátia ügyben. Persze, Kristófnál is betartom a mentol ill. eukaliptusz mentességet, különben nem lenne értelme, hogy homeopátiázunk.

Monka :) Én a XIII. kerületben laktam, a Szent István parkhoz közel. Már 8 éve múlt, hogy Szegeden élek.

Klzsuzsi :) Én nem így értékelem ezt az eredményt, de ha gondolod, majd személyesen megdumcsizzuk
:wink:

Pussz mindenkinek!

KépKép

KépKép
timika

Timi!
Igen Mariannra gondoltam, igaz nem nekem mondta, hanem barátnőmnek, hozzájuk is ő jár és ő kérdezte meg,hogy javasolja e. Hogy hány éves kortól lehet én nem tudom,már minden variációt hallottam, de mindegy is,mi sem kérjük!

Szilcsi!
De jó nektek! Málnára most jött rá tegnap reggel óta, hogy inkább velem marad itthon, és közli,hogy sírni fog, ha elmegyek. Ma nincs Tündi, Ibivel remélem ellesz, de olyan rossz amúgy, hogy ennyien nincsenek és akkor egy gondozóra marad 14 gyerek,szerintem ezt nem lehetne így csinálni!Visszatérve a sírásra, gondolom most tudatosodott benne, hogy ez állandó helyzet lesz, remélem gyorsan átmegy rajta. Nagyon várja a holnapi fotózást! :D Mondta,hogy szép ruhát vesz fel! :D
Férjed sajnálom,nem könnyű így,kitartás! Én ebből a szp-ból szerencsés vagyok,Laci nem akar menni soha sehová,úgy kell elrángatni egy kis városi sétára is!Ő mindig itthon akar lenni és sétálni menni Málnával meg túró rudizni a boltba :D

Kármen!Köszi,majd telózok én is, hogy megnézném az ovit, a Máv ovi 50 méterre van tőle amúgy!Mi is tudunk vinni plébánosi ajánlást, de Érsekhalmáról az baj szerinted?Mert Málna ott jár templomba anyuval mindig és imádja! És minden este imádkozik a kis gyerekeknek való imakönyvéből,annyira édes, nagyon nyitott erre az egészre, azért gondoltam, hogy talán jó lenne neki!
20140113113746

Szilcsi! :lol:
Apátok! :?
Ő nem akarta Lalit?
Mert ha igen, hogy nem veszi ki a részét, legalább a Lalival kapcsolatos dolgokból.
Mindig ilyen őnző volt??? :shock: Vagy szerinte igy a természetes?
És te nem próbálsz lázadni?
Mert én ha igy viselkedne a férjem, biztosan cirkuszolnék vele. :!:

Zita

Kép
Kép
apátiné tóth zita

Ja,még azt akartam SZilcsi!
És Te mikor mégy Laliért a bölcsibe?
20140113113746

szilcsi: hát ez elég gáz, amit apáról írsz. :evil:

timika: én eddig csak azt tartottam be, amit a Boiron-tájékoztató ír, hogy előtte-utána negyedórával ne mosson fogat, ne egyen, ne igyon. :oops: Mondjuk jelenleg csak megelőzésnek adom, remélem, hat így is, ha nem hát kisnyúl. :) A tárolásra odafigyelek. Ha minden előírást betartasz, azért az kicsit macerás, bár a gyerekeket leginkább a mentolos fogkrém érinti csak. :roll:

Nóra
KépKép KépKép
norus88

Sziasztok!

Még mindig a kevés tej, tápszerpótlás probléma...
Szedem az Urticát, iszom Laktoherb teát, meg még sok folyadékot, eszem (szerintem) rendesen, pihenek, amikor Lilla hagyja, egyedül fejni nem tudok. Próbálom igény szerint szoptatni, amikor kér, ha kell több mint egy órán keresztül hagyom enni, közben mellet váltunk, de egyre rosszabb a helyzet. (szopás után meg már sajog a mellbimbóm. Közben nem fáj, de ennyi idő alatt azért jól megdolgozza)
Ma már napközben is kellett adni pótlást. :( Mondjuk az biztos nem tesz jót, hogy stresszelek ezen, hogy meddig tudom szoptatni, ha ez így megy tovább...
Hogy lehetne visszafordítani a dolgot? :( Úgy érzem, mindent megteszek, de hiába... :(
Nagyon szeretném szoptatni, és szoptatáspárti vagyok, de a például a hivatásos szoptatási tanácsadók hozzáállása is csak stresszel, komoly lelkiismeretfurdalást ébresztenek mindenkiben, aki nem tudja szoptatni a babáját. Pedig nem ezen múlik az, hogy ki mennyire jó anya, csak plusz teher lelkileg. Mert hiába szoptatom igény szerint, amitől elvileg lesz több tej, ha közben éhes marad, mit tegyek? Csak nem hallgatom, hogy sírjon, inkább adok neki pótlást.
Szóval kicsit kész vagyok emiatt. :(
A másik meg, amit nem értek, hogy evés után nem és nem alszik el. Ma alig aludt és éjjel sem. :( Pedig olyan mennyiséget megeszik a tápszerrel együtt, amitől szerintem kezét-lábát lógatva be kéne kómáznia... A sima szopikat nem mérem, de amikor tápszert is kap, simán 60-70-80 miliket még a szopi után küld. A tápszert lehet túladagolni? Ha sokat eszik, nem lesz baja? Vagy nem fog nagyon hirtelen nőni, nem lesz olyan felfújt képű a táptól? :D
monka79

Monka!
Nem tud elhízni ne félj! És tényleg ne stresszeld magad,attól nem lesz több tejed!Nézd, szerintem (ez csak magánvélemény) ha kevés neki a tejed,akkor adj pótlást, ezt Te tudod, Te látod.Attól nem leszel rossz anya. Ha Lilla megeszi a tápszert és kevés a tej,akkor add neki. Nem Te leszel az első anya és nem is az utolsó, aki tápszert ad. Értem én,hogy szeretnéd szoptatni és szoptatáspárti vagy (én is) de ha kevés akkor kevés.Tápszeres baba lesz, és akkor mi van???Attól nem lesz kevesebb, mint a szoptatott babák. Ti így csináljátok,mert nektek így jó! Ne foglalkozz másokkal, bízz a megérzéseidben és úgy csináld!Igaz, ha kap tápszert, kevesebb ideig fog valószínűleg szopni,meg hamarabb elapad a tejed, de az is lehet,hogy nem. De ha így is lesz,akkor meg kap majd csak tápszert. 6 hósan meg elkezded a hozzátápit!
20140113113746

Üdv.

Peti ma megkapta a H1N1 elleni szurit, a simát két hét múlva kapja, mert őket most nem lehet egyszerre oltani a simával és ezzel.

Timika, azt hiszem, félreértettél. Szerintem is fontos lenne, hogy teszteljék sok emberen az oltásokat, de abban biztos vagyok, hogy ez nincs így, sem ennél, sem másnál. Csak ott nem verik nagydobra. De mindenkinek szíve joga, hogy mit csinál vagy mit nem. :) Nekünk annyit mondott az orvos, hogy az immunrendszerre nem káros, ergo veszteni valód nincs, viszont azt is kiveséztük, hogy ő sem olt 3 év alattiakat, hiába van meg rá az elvi lehetőség.
Hm, neked jobb érzés 1 hétig szenvedni látni a gyereked, mint 2-3 napig? Hát ezért baj. És ha már ingyen van (mert odafönt kifizették a jó sok lét érte), akkor legalább ne vesszen kárba.

Szilcsi, hát férj tekintetében nem a legjobb jutott neked, én ezért igencsak kiakadnék.

Norus, nálunk Peti gyümölcsös gyerekfogkrémet használ...

Monka, na kösz. Enyim gyerek teljesen tápis, önhibámon kívül. Anyatejet is csak idegent kapott egy ideig. (Szerintem nem látszik rajta.)

Ági és
KépKép
exdeus

Móni :)
Szerintem meg túl lehet etetni tápszerrel a babát! És meg is tud hízni tőle szépen!
Félre ne értsd, ha úgy érzed kell a pótlás adj Neki!
De tényleg csak végszükség esetén!
Én is jártam így Botival anno, kb 2 hónapos volt, amikor úgy éreztem, vége, elfogy a tejem, akármit csinálok..
Egy nagyon jó barátnőm tartotta bennem a lelket, és Ő mondta, hogy az semmit nem jelent, hogy nem tudok fejni, attól még símán lehet tej, és a baba tuti ki tudja szívni! Állítólag ilyen sok nőnél előfordul...
Az Ő tanácsa az volt, hogy bújjunk össze a babával, pihenjek vele, és kapjon cicit, amikor kéri. (közben egy jó nevetős vígjáték megnézése dvd-n jó ötlet, a sok nevetés stresszoldó! :wink: )
Nekem is volt olyan, hogy 1,5-2 órán át szopizott Boti, kb 20 percenként váltogattam a cicit. Állítólag negyed óra kell, hogy inger érjen egy mellet, mert akkor szívja ki a baba a zsíros tejcsit is, nem csak az elejét, ami hígabb, és csak a baba szomját oltja.
Kb 3-4 nap volt ilyen, aztán újra minden jól ment.
És szerintem most mérd a szopikat is! Csak pár alakalommal legalább, hogy lásd, tényleg kevés-e a tejcsi!
Mert én jártam úgy, hogy azt gondoltam, a gyerek azért nyugtalan, mert éhes, közben meg teli zabálta magát, és attól volt nyűgös!
A tápszer tényleg ördögi kör lehet, mert rájön Lilla, hogy a cumisüvegből könnyebben jön, nem kell annyit dolgozni érte, és akkor egy idő után tényleg vége a szopinak...
Persze, ha tényleg kevés a tejcsid, és hiába minden, nem tud a cicidből elég tejcsit szopizni, akkor menjen a tápszer, nem leszel tőle rossza anya!!! Ez butaság!! Nem a szoptatáson múlik, hogy mennyire vagy jó anya! A tápival is össze lehet bújni, nyílván nem hagyja az ember éhezni a gyereket!
Csak azért írtam le, hogy nálunk hogy volt, hátha segítek vele, és mégse akkora a baj, mint érzed!
Es persze a legfontosabb: tényleg ne stresszelj ezen, mert nem tesz jót!
Az egyik barátnőm ugyanígy kínlódott a szopival, és egyszercsak úgy döntött, hogy vége, akkor ennyi volt a szopi, belenyugodott..Másnapra lett teje! Jó, nem ömlött belőlle, de a gyerek jól lakott! :)
Nem kell tejcsárdának lenni ahhoz, hogy tudd szoptatni a babát! Nekem is mindig kevés tejem volt, állandóan azt éreztem, hogy el fog fogyni, de aztán mégis jól lakott mindkét gyerekem vele, és végül nem azért hagyták abba a szopit, mert elfogyott a tej, hanem mert elég lett nekik a ciciből.
Bocsi a litániáért, nem akartam okoskodni, csak átérzem, hogy mit érzel most. De akárhogy alakul, jól fogsz dönteni! Úgy ahogy Neked, és a kislányodnak a legjobb! Ez genetikailag kódolva van! :wink:
...és köszönöm az önéletrajzot! :D

Ilcsi :)
Írtam mélt! :D
Jó hogy szóltál, ezer éve nem néztem azt a postafiókom, volt vagy 40 olvasatlan levelem! :roll:

H1N1: Mi nem oltatunk!

Kép
Kép
zituska28

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?