Szoptatás,
örökös vita...mindenki mást gondol, másképp érez...
Én csak a saját esetemet tudom leírni, mert azt végigcsináltam...
Szerdán délután szültem, de, mint írtam előtte szinte egész nyáron volt már előtejem...folyt rendesen.
Csütörtökön reggel már próbálkoztunk és nem nagyon ment, Gabus kis ügyetlen volt...fekve tanítottak minket, hogy a gátsebünket kíméljük...és egy kézzel nem boldogultam...ilyenkor mindig elcsattogtam a csecsemős nővérért, hogy segítsen...nameg ugyebár szülés után 6 hétig jobb minél többet vízszintben tartózkodni, hogy a megnyúlt méhtartó szalagok visszarendeződjenek a helyükre és ne nyúljanak meg, mert az később gondot okozhat...
Péntekre úgy bedurrantak a ciciim, hogy csak na...egy dolog, hogy örületesen fájt, de akkorák lettek, hogy Gabus nem bírta bekapni sem őket, nemhogy szívni, mert ugyebár akkor helyes, ha a barna rész teljesen a szájában van, a baba az oldalán fekszik...
Péntek este nem bírtam tovább, összeszedve minden bátorságomat elmentem a csecsemős nővérért, hogy mutassa meg, hogy kell fejni, mert baj lesz...hát kb. 2,5 órán keresztül csinálta, közben elküldött 2x zuhanyozni, hogy meleg vízzel masszíroztassam át őket, hogy a tejutek kinyíljanak...és csak csinálta, hát nem mondom hogy nem folytak a könnyeim, de megkönnyebültem...aztán langyosvizes borogatást raktam rá, így fektetett 8-as alakban, mert ugyebár a bimbók nem ázhatnak fel, mert akkor megint borzalmas lesz a szoptatás...a levegőzés jó volt nekik...ebből a szempontból nagyon jó, hogy Zalaegerszegen nem jöhetnek látogatók a szobába, sőt a folyosóra sem...SENKI, még Apukák sem...valamit valamiért, nekem ez nagyon jó volt így, bár Apa nehezen viselte, hogy 3 napig csak monitoron nézhete a saját gyermekét...
Aztán egész éjjel fejtem és borogattam, nem aludta egy percet sem...az ágyamat 2x áthúzták éjjel, mert minden tiszta tej volt...ragadtam...
Reggelre viszont jobb volt minden...ja és csak kézzel lehet fejni, a gépet nem szeretik, ha beviszik, mert az csak akkor jó már, ha a tejutak teljesen kinyíltak...és a főorvos asszony szerint, aki nem tud kézzel fejni, az géppel ne is próbálja...
Szombaton a 2 csecsemős szinkronban csinálta...kész voltam, 2-3 deci tejeket öntöttem ki, mert bevizsgálás nélkül nem kaphatják meg az osztályon más gyerekek, a császsáros anyukák gyerekei pedig azért nem , mert nekik csak napokkal később indul minden...
Sokan voltak úgy, mint én...de könnyebb volt kimenni cigizni, látták, hogy mennyire szenvedek, inkább ők nem szólnak és volt akinek esélye sem volt a szoptatásra a befelé forduló mellbimbók miatt, neki is beindult a teje, de nem bírta a fájdalmat...pláne magát megfejni, hisz normális ember nem okoz fájdalmat magának...ő a sebészeten kötött ki és fenyitották neki...
Szóval én úgy gondolom, hogy anatómiai adottságokból a nők 1-5 %-a képtelen a szoptatásra...a többi agyban dől el, nem az, hogy szeretnék vagy sem, az csak az alap...csakhogy megbírkózom e a feladattal, ki tudom e zárni a zavaró körülményeket pl. környezet, szobatársak, fájdalom, fájdalomtól való félelem, stressz és tudok e csak befelé, magammal foglalkozni, ilyenkor semmi más nem fontos...aki ezeket a meccseket fejben le tudja játszani...elindult a szoptatás utján...
Nekem fél évig fejnem kellett, különben Gabus nem boldogult volna vele, lefagyasztottam, de nem volt rá szükség, egy éves koráig szoptattam a kistesó miatt hagytuk abba...mert kicsit görcsöltem, hánytam és így, hogy ő is szopott nekem már kellemetlen volt...
Ez az én történetem