Szöszi!
Cumisüvegből szopizza az anyatejet Balázskád? Csak nagyon halkan, súgva megkérdezem, hogy szoptatod előtte? Nem akarlak ijesztgetni, komolyan nem, de lehetséges, hogy annyira megszokja a cumisüveget, hogy nem akar majd szopni. Mert a cumisüvegből könnyebben jön a tejcsi, meg nem is ugyanaz a technikája: cumisnál hátrahúzza a nyelvét, cicizésnél pedig a bimbó alatt kell legyen. Ezt nekem a védőnőm is mondta, meg több helyen is hallottam. Ha pedig lefejed és üvegből adod, hamarabb el fog apadni a tejcsi, mert a fejés nem stimulálja annyira mint a szopizás. Ne vedd biztosnak amit írok, nézz utána, gondold át, de nem szeretném, ha az lenne, hogy senki nem szólt és ha én ezt tudtam volna...
Nem irigyellek a sok bömbölésért, biztos, hogy kell neki a pótlás, de lehet, hogy én másképp adnám: minden 2 órában mellre tenném, szopizzon amit bír, háth erősödik és egyre jobban szopik majd, ha evett, akkor kínálnám meg, de én kiskanálből vagy pohárból itatnám. Kicsit macerásabb, de én így próbálnám.
Dana sem szopizott az elején, bár ő nem éhezett, erőltettük ugyanis. Ő sem volt elég erős, vagy csak nem vette észre hogy megszületett
(császáros babánál előfordulhat) de amkor szopizott csak 5-6-ot szívott max, aztán bealudt. Először kapott ő is anyatejpótlást, mert nem volt elég türelmes a csecsemősnővér, én meg kis bimbó voltam, hagytam, meg műtét utáni 24 órában megmozdulni se nagyon lehetett. Ekkor lakott először jól, aludt is utána egyhuztomban 6 órát. én meg már aggódtam, hogy mi van. De aztán megint ugyanúgy elaludt rögtön az evés elején, majd rendes csecsemősök segítettek, (igaz már sírtam is amikor végre odafigyeltek, hogy valami nincs rendben). Szóval Dana mindig elaludt, ébresztgetni kellett, nekem nem sikerült, de a csecsemősöknek sem, pedig csipkedték, nyomkodték a kezét, lábát, vállát, dörzsölték a buksiját. Először sajnáltam, de mikor láttam, hogy rá sem hederít, alszik nyugodtan tovább gondoltam, hogy nem zavarja.
Egy nővér amikor nem boldogult hogy ébren tartsa szopizás közben, kérte, hogy fejjem le, és egy cumisüvegből, amin nem volt cumi megitatta, mintha pohárből inna. Dana meg is itta mindet, nagyon ügesen isznak pohárból! Aztán egy csecsemős megtanított függőlegesen szoptatni, egyenes derékkal ülsz, függőlegesen kell tartani a babát, hogy pont a mellbimbódnál legyen a szája, egyik kezeddel a popsiját szorítod magadhoz, másikkal a nyakánál tartod (mint mikor felveszed és a mellkasodhoz szorítod) és közben a nyakánál kicsit "ráztam", inkább ingattam a fejét. Ez volt az egyetlen amivel szopizásra lehetett bírni, ezt minden alkalommal min. 40 percen keresztül, 3 óránként, ha nem ébred 3 óra múlva, akkor pelenkázással ébresztettem. Nagyon fárasztó volt ebben a tartásban szoptatni, de féltem, ha nem eszik eleget akkor besárgul és nem engednek haza. Itthon már hagytam hogy a saját tempójában egyen, volt hogy 1,5 órát is csüngött rajtam, de megtanult enni.
Olyannyira, hogy május 13-án 4900 g-ot mértek, május 23-án, pedig 5550-et!!! 10 nap alatt 650 g gyarapodás! Mi lesz velem, ha ez így megy tovább! Már így is érzem a súlykülönbséget. Látszik is, hogy kerekedik kifelé és növeszti a hurkákat. Pedig azt mondják, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni.
Na, jó hosszú lettem!!!
Zsuzsó!
Sötétkék szeme volt Danának, de világosodik kifelé. Itt több képet is láthatsz róla, egy közelin jól látszik a világoskék szeme is:
www.szamitogephaz.hu/dana Egcsi!
Megy a drukk, tessék mostmár naponta bejelentkezni, így is izgulok!!!
Puszi, Leone