Sckata,
Nem saját recept (innen a netről, Orsolytól származik), de én ilyet csináltam:
Tejmentes 1 éves szülinapi torta, francia almatorta, de persze más gyümölcsből is jó
20 dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajból az igazi, de ugye mindenki azzal főz, ami jár neki
, 1 tojássárgája, és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény
tésztává, fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani sütőbe (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszurkálni, és 10-15 percig elősütni, kicsit szint kapjon, eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaniliáscukor nem árt bele, fahéj és cukor, csak ha már szoktatva van hozza a gyerkőc), villával összetörni a sűrű (leszűrt) kompótot, és rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig megsütni, nálunk cukormentesen készült.
Megjegyzés: a tortaforma alját becsomagoltam alufóliába, mert a kompót leve kicsit csöpögött.
Profilomba tettem fel egy szülinapos képet.
És egy másik, ez sem saját recept (innen a netről, Beutól származik). Kicsit persze alakítani kell, pl. dió nélkül...
Kukoricatorta
0,5 kg kukoricadara, 2 liter víz, 1 citrom héja, 1 tk. só, felkarikázott gyümölcsök (ananász, alma, meggy stb.), 1 csésze datolya, 0,5 csésze víz, 10 dkg dió
Elkészítés:
A kukoricadarát beleöntöm a vízbe, belereszelem a citrom héját, megsózom. Lassú tűzön,
folyamatos kevergetés mellett főzöm, ameddig kb. a háromszorosára dagad. Magas falú forma
(jénai tál, tortaforma) aljára rakom a felkarikázott gyümölcsöket és rásimítom a főtt
kukoricadara felét. A datolyát krémesre turmixolom a fél csésze vízzel, és a kukoricadarára simítom. Rászórom a durvára vágott diót, és annak tetejére a kukoricadara másik felét ráöntöm. Kihűtöm, és tálaláskor a formából kiborítom a tortát.
Maci_2