Adrienn,
tegnap sajna már nem voltam fent, amikor írtál
Túltermelés: nálam sem ment a fejés, meg semmi, bár igaz, eleinte nem is volt túltermelés, csak pár hónappal később. Nálam fordított volt a cicihelyzet, és végül oda jutottunk, hogy Cicó teljesen félcicis lett, bár akkor már evett mást is, de a mai napig csak a jobból szopizik, olyan hét-nyolc hónapos kora óta. Túltelítődésre, csomósodásra én ettem a Phytolacca Americana nevű homeós bogyót, bár ez csak akkor jött be, amikor nem volt gyulladás, csak csomó. A kiegyenlítődésre jó az, amit Szilde írt, főleg, ha elég étkes a fiúcska, és még tutira át akar menni a telibbre is. Amúgy én eleinte keményen fejtem minden szoptatás után, éjjel-nappal, bár más célzattal. Egy picit mindig sikerült is, de nem az egészet, bár sokszor az is elég volt. Amikor később gáz volt, sok-sok meleg vizes borogatás szoptatás és fejés előtt, meleg vizes fürdőben fejni, illetve Zulu írta, hogy bejött neki az a vicces póz, hogy a kádban négykézláb állva belelógatta a cicijét a meleg vízbe (ilyenkor, ha azt mondom, meleg, akkor olyan nagyon meleg, amilyet csak elbírsz), és úgy fejt. A tej hatékony ürítéséhez (ha túltelítődés van, akkor nem nagyon van más megoldás, mint a gyakori és minél alaposabb ürítés, és ha kevesebb a tej, mint nálad a jobban, akkor is) a szoptatási pozíciók váltogatása, különösen a felülről szoptatás szintén nagyon jó. Ha négykézláb a kölkec fölé lógatod, az nagyon jól üríti a tejcsatornákat. És van a híd-pozíció, aminek a képét, és más pozitúrás képeket is megtalálsz a Szoptatási pozíciók topik archívjában, az Anyaságról főtopikban.
És ha mégis gond van (csomósodás, enyhe gyulladás, azaz minden, amikor nem vagy lázas), akkor nekem leginkább a káposztalevél borogatás jön be. Egy sima fejeskáposzta levelét megtöröd, legjobb nyújtófával "kinyújtani", hogy kicsit levet eresszen, aztán ráteszed egy darab fóliára (pl. folpackra), és rásimítod a cicidre, persze a fólia legyen kifelé. Én ráhúztam egy lazább melltartót vagy topot mindig, de van, akinek egy sima sztrecs póló is ott tartja. Mondanak többféle időt, amennyi időközönként cserélni kell, de nekem az a tapasztalatom, hogy amikor már nem büdös, akkor kell lecserélni, mert akkor már nem hat (ezt nem is kell külön figyelni). Elég kellemetlen, amikor az ember húzza maga után a káposztaszagot, de döbbenetes hatása van. A káposzta gyulladáscsökkentő, és ugyan ez is apaszt egy picit, de nem annyira, mint a hideg víz. Ja és ki szokták vágni a levelet a bimbó fölött, hogy szellőzzön. Én mondjuk sosem vágtam ki, de nem is volt soha bimbógondom. Megelőzésre nem tudok sajna mást mondani, mint a gyakori és hatékony szopizást és/vagy fejést. Meg persze szopi előtt nagyon meleg vizes borogatást, és finom körkörös, bimbó felé haladó masszírozást, így könnyebben ürül. Ha kell még melegítés, folyamatosabban, akkor a sütőben felmelegített kis cseresznyemagos vászonzacskóról is olvastam, az tovább tartja a meleget. Jó a melegítőpárna is, csak azt nehéz korrektül ráilleszteni. És a pozíciókat. Ha csomós és eléred szopi közben a csomós részt, akkor finoman masszírozhatod szopi közben is a csomós részt a bimbó felé haladva. Ha mégis gáz van, és hideg vízre van szükség, a hideg borogatás nem tarthat tíz percnél tovább (éppen az apadás megelőzése érdekében), és szopi után érdemes alkalmazni, mert szopi előtt inkább a lazításra-könnyebb kiürítésre érdemes koncentrálni.
Hú, asszem mindent leírtam, amit tudtam erről. Remélem, valami csak bejön belőle.
A fekvőkenguru nekünk is jól jön majd (vagy a horodzókendő, még nem tudom), ha jön a tesó.
Sok sikert,
üdv
Kriszi
A rozmaringkrémet sajnos nem tudom, de volt, aki itt körömvirágkrémmel kezelte magát hasonló esetben. Nagyon jó lenne, ha pl. Pele vagy Snoopy erre járna, ők biztosan tudják ennek a megfejtését (mármint hogy nem csinál-e bajt).