Andimama,
Ha a kisfiad nyugodt, mosolygós baba és pisil-kakil eleget, akkor biztos, hogy minden rendben van. Az én kislányom (most 5 és fél hónapos) is leállt a gyarapodással 3 hónapos kora körül, nekünk olyan 3 hetünk is volt, amikor csak 80 grammot hízott összesen. (Nálunk voltak mindenféle szopigondok is, azokat most nem részletezem, itt is többször kaptam tanácsot velük kapcsolatban. Egyébként nem hiszem, hogy a gyarapodás leállása összefüggésben lett volna velük.) De most már több mint egy hónapja minden rendben van, ismét hízik 10-20 dkg között hetente.
A szoptatási tanácsokat tekintve én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: igény szerint szoptass, annyiszor és annyi ideig, amíg a baba akarja. Ha kell, a második mell után térj vissza újra az elsőre. A mérleget mindenképpen felejtsd el! Az én lányommal szerintem most is előfordul, hogy nem eszik 100 g-ot sem, de már nem stresszelem magam azzal, hogy ezt számszerűsítem is. (Csak onnan gondolom, hogy eleinte mindig megpróbáltam megtippelni, hogy mennyit ehetett a szopi idejéből és intenzitásából és a végére elég jól eltaláltam.)
Szerintem ne adj neki fagyasztott tejet pótlásképpen. De ha már jártál szoptatási ambulancián, akkor gondolom ezt mind elmondták ott Neked.
A legfontosabb a NYUGALOM. Szerintem Nálad ez lehet az egyetlen gond, az idegeskedés. Amit meg tudok érteni, mert én is ilyen vagyok. Ennek a kezelésében sokat tud egy megértő társ segíteni. Mutasd meg a párodnak ezt az oldalt és mondd el neki, hogy a gyerek érdeke mindenképpen az, hogy még hónapokig csak anyatejet kapjon. És segítsen ebben Neked
. Szerintem az utazás biztosan jót fog tenni, legalábbis nálam mindig csodákat tett. (Néhány hete írtam erről Bibirnek is). Főleg, ha meg tudnád beszélni a pároddal, hogy a nyaralás alatt minél inkább tehermentesítsen a nagyobb gyerekkel való foglalkozásban. De már az is sokat fog segíteni, hogy nem lesz mérleg és nagymama. És egyáltalán, hogy kiesel egy kicsit a napi rutinból, más gondolatok lesznek a fejedben, nemcsak az, hogy mennyit evett a baba
.
Nekem egyébként a gyerekorvosommal nagyon nagy szerencsém van, abszolút szorgalmazza a kizárólagos szoptatást hathónapos korig.
A nagymamáknak meg soha nem beszélek a szopi gondokról. Ha szóba jön, mindig csak annyit mondok, hogy minden rendben, szépen szopik, szépen gyarapszik és elég a tej. Persze mi nem lakunk együtt
. Viszont szegény páromon vezetem le azután az összes feszültséget, ami azért persze van (illetve szerencsére egyre inkább csak volt) bennem a problémák idején. De ő egyelőre jól bírja
. Egyébként az ő tanácsára regisztráltam itt a Babaneten is
.
Az, hogy a kezét a szájába gyömöszöli a fiad nem az éhség jele, hanem teljes gőzzel ismerkedik vele
.
Bocs, hogy ilyen hosszú lettem, remélem azért valami használhatót is találsz az irományomban.
U.i.: Az én középső, 8 éves gyerekem is Kristóf. Ő 14 hónapig szopott, abból 8 hónapig kizárólagosan. Hidd el a Kristófok már csak ilyenek
!
Bibir,
Nektek végül sikerült elutazni? Szerintem Te is tarts ki még a családdal szemben legalább egy hónapig
!
Üdv!
Anna