Hopp, itt vagyok, csak régen néztem be ide.
Unokámnál nagyon jól sikerült az ovodaváltás. Még az ovi kezdete előtt pár nappal külön bementünk vele, megkerestük a jövendő ovónőit, elmondtunk mindent amit tudni kell róla, és a gyerek nagyon oldott és kedves volt. Az ovónők is - az egyik velünk beszélgetett, a másik meg kézenfogta és mindent megmutatott neki.
Egy hétig elhoztuk ebéd után - közös megegyezéssel - hogy szokja az új környezetet, de utána minden gond nélkül ott maradt, és minden gond nélkül le is pihent ebéd után, sőt többször aludt is. Jellemző, hogy amikor megkérdeztük az ovónőt, hogy mit csinálnak, ha a gyerek nem akarna ebéd után aludni (előző ovodában azt mondták, hogy vigyük haza, nekik ehhez nincsen türelmük), azt válaszolták, hogy akkor leülünk mellé, és megtanítjuk, hogy hogyan lazuljon el.
Ovónők szerint egyébként egyáltalán nem vészes a beszéde, ők minden szavát értették. Szó ami szó, a manulakivét óta sokat tisztult, ezt én is tapasztalom.
Az ovoda szuper. Nincsen hangos beszéd, a gyerekek is halkan beszélnek, és az ovónők is, és valami olyan nyugalom árad belőlük, amit eddig még sehol nem láttam. Csúfolódást, verekedést nem tűrik. Pedig szó nincsen engedékenységről, nagyon is "katonásak", külön rituáléja van az érkezésnek és a búcsúzásnak, az unokám öltözködésnél ÖSSZEHAJTOGATJA a ruháit (majd hanyatt estem amikor láttam), a villát alsó kéztartásban kell fogni (tehát nem markolni), fűzős cipőt is kértek, mert a finommotorika fejlesztéséhez meg akarják ezt is tanítani... rengeteg éneket tanult azóta, és a munkáit is látom a többiek között kirakva.
És dícsérik. Sőt még az is történt, hogy pár napja megürült egy hely a logopédiai ovodában, és a vezetőnő felhívta a lányomat, hogy megkérdezze át akarja e oda iratni, de ő a maga részéről beszélgetett a gyerek ovónőivel, és nagyon szeretnék, ha nem venné ki, inkább jobban odafigyelnek rá. A lányom azt mondta, hogy mivel a gyerek nagyon szeret ide járni, nem teszi ki még egy változásnak, és nem iratja ki. Hogy jól tette e vagy nem az a jövő zenéje, de így döntött.
Sajnos az ovodaváltás miatt a gyerek logopédiai felmérése elsikkadt a két intézményközött, így ez még várat magára, és az ayries torna is stagnál, mert a gyógytorna tanárnő állandóan beteg, különben is csak heti egy alkalmat tudnak biztosítani. Viszont úszik hetente kétszer, és jár heti egyszer zene fejlesztő oviba és népitáncra is.
Mindenesetre visszatért a bizalmam az ovodák irányába, az a nyári teelfon valószinüleg amiatt volt, mert nem tudták, hogy mennyire súlyos esetet takar az sni minősítés. (Utólag megértem őket). És amikor látták, hogy ez a gyakorlatban kb annyi, hogy a gyerek pösze, akkor inkább az előnyeit nézték, hogy több pénz jár érte. Én legalábbis így gondolom.
Ha valamire még kiváncsi vagy, akkor szivesen válaszolok, akár mailben is. (
szendrene01@gmail.com)