Sziasztok!
Giti küldök majd e-mailt,addig is köszi!
Niki!
Nagyon sok infót irtál az ovikról.Amiről én irtam,hogy nem tetszett az pedig a következő
Simon Bolivár sétánynál levő ovi)gyerekeket elég sűrűn látom az ovival szembeni üres focipályán amint a földön fekszenek és mindezt észre se veszik az ottani óvónők.(persze mert háttal vannak a gyerekeknek)Igaz ezt sajnos mostanába máshol is tapasztaltam.Nem tudom miért nem visznek ki legalább labdát,krétát... stb. amivel a gyerekek még játszanának is és nem a földön unatkoznának.Akkor minek mennek a sportpályára?! Ez nekem nagyon nem tetszett,persze ez csak egy megfigyelés,de sokat le lehet szűrni.
Tanácsot elég nehéz adni,mert tökéletes óvóda,óvónő nincs.Én mindig azt mondtam,hogy fel kell mérni a terepet amit te is tettél és ami a legszimpatikusabb oda kell menni.Legyen szimpatikus a gyereknek is az óvónő,hisz egész nap ő lesz vele.Ezt pedig könnyen le tudod mérni,hisz van egy kedvenced is,ott ahol volt egy kedves szavuk a gyerekhez is.És ez a legfontosabb.Mit ér az a hely ahol rengeteg a játék,de nem foglakoznak a gyerekkel.A másik az se jó ha túl sok foglakozás van,mert akkor mit játszanak,elég lesz majd az iskola!
Nekem is nehéz lesz választanom,de egy biztos hogy anyaként fogok dönteni,és csak egy pici pedagógusi szemet viszek bele.Érdemes egyébként véleményt kérni olyan szülőktől akinek a gyereke már óvodába jár(mondjuk nagycsoportos),hisz az ő óvónénijük kapja az új kiscsoportot.Sok infót lehet igy megtudni.
Ja igen,irtad hogy 20-25 fősek a csoportok,ez általába mindenhol ilyen magas.Egy csoportba 2 óvónő és 1 dajka tartozik.Az óvónők felváltva vannak,egy de. és egy du.Van egy köztis időszak amikor együtt vannak ez általába 11-13-ig van(udvari játék,ebéd,altatás).
Most hirtelenjében ennyi jutott eszembe,ha van más kérdésetek szivesen segitek.Én jövőre nézegetem majd a helyeket,mert akkor lesz aktuális,de azért már most érdekel a frissen szerzett tapasztalat.Egyébként minden kerület más az óvódájában,az itteni szokásokat nem ismerem.
Talán még ez fontos lehet,összefutottam a minap egy régi óvódásommal,akinek a kistesója most középső csoportos(nem csepeli).Amikor ovis lett hiányolta hogy a gyerekek nem tanulnak ,nem csinálnak semmit.Sok mindent elmondott,ami alapján azt tanácsoltam hogy menjen át másik óvodába és ne várjon vele.Boldogan mesélte el hogy megoldódott minden probléma,a gyerek nagyon szeret oviba járni,sok verset,éneket tanulnak.
Ezt azért tartottam fontosnak,hogy ilyen példa is van.
Na most már tényleg megyek,mert felébredt a leánykám.
Puszi Zsuzsa