Csillag!
Gratulálok Letihez. Sok tejcsit és jó alvó babát kívánok!
Bettica!
Utólag is
boldog szülinapot Bencének!
Ezo!
Fluortabletta nem necces.
A skandináv országokban évtizedek óta használják és sikeresen visszaszorították a fogszuvasodást, míg nálunk elég megnézni egy Mónika Show-t, h. lássuk a sikerességi rátánkat ebben a tekintetben.
A fluorpótlás Mo. területének nagy részén semmiféle veszélyt nem hordoz magában, mert az ivóvizeink többnyire igen alacsony fluortartalommal bírnak, a túladagolásnak (ami tényleg okozhatna csonttöréseket) még a halvány lehetősége sem merül fel.
De vannak egyes helyek (pl. Bár község és környéke), ahol nagyon magas a víz fluortartalma, na itt tényleg felesleges fluorpótlást adni, de szerintem (legalábbis remélem) az itteni gyerekorvosok képben vannak.
A fluor túlzott bevitele egyébként nem csonttörésekben jelenik meg elsősorban, hanem a fogak elszíneződésében. Van a fluorózisnak egy jellegzetes, fehéres-opálos elszíneződést okozó tulajdonsága (a sárgás-szürkés fogakat NEM ez okozza!), de az ilyen fogak viszont keményebbek és ellenállnak a fogszuvasodásnak (hogy vmi jó is legyen a dologban
).
Azok a hangzatos cikkek, amik a fluor túladagolásával ijesztgetnek, inkább azon a problémán alapulnak, h. tőlünk nyugatabbra immáron több forrásból is hozzá lehet jutni a fluorhoz (ivóvíz, só, ásványvizek, fogkrémek, szájöblítők), így, ha vki túlbuzog, akkor van esélye túladagolni.
Hazai körülmények közt erre nem sok esélyt látok (fogkefe és fogkrémfogyasztásunk messze elmarad az európai átlagtól, fluorozott sót meg alig lehet találni a boltok polcán).
Szóval először is célszerű felhívni a helyi vízművet v. az Ántsz-t és megkérdezni, h. mennyi is az általatok fogyasztott víz fluortartalma (őnekik tudniuk kell), ha 0,75 mg/l felett van, akkor még véletlenül se adjatok fluortablettát.
Ha viszont 0,25 alatt van, akkor azért nem árt elgondolkodni a dolgon.
Lehet pótolni tabletta formájában.
De ha ún. gyerekfogkrémmel/tejfogkrémmel mostok fogat (oldalán az szerepel h. 500 ppm F), de a gyerek nem tud még köpni és a habot lenyeli, fogkefét leszopogatja (mint az én fiam), akkor azért jobb, ha nem adtok neki pluszban tablettát is (és a fogkrémből se nyomjatok neki egy felesborsónyinál többet a fogkefére!!!!).
Később viszont, amikor már tud köpni, lehet, h. érdemes elkezdeni a tablettát.
De én inkább a lokális prevenció híve vagyok, vagyis igenis minimum félévente elvinni a gyereket a gyerekfogorvoshoz, aki átnézi a fogait és leecseteli egy magas fluortartalmú lakkal.
Így a gyerek is szokja, h. matatnak a szájában, nyitva kell tartani, ugyanakkor nem fáj, nincs rossz élménye, és később is bátran be fog ülni. A doki viszont időben észreveszi a kezdődő lyukakat (gyerekeknél hipergyorsan tudnak nagy lyukká alakulni a dolgok és a szülő nem tudja megkülönböztetni nyálas szájban a krétafehér felpuhulást a normál fogfelszíntől!) és még akkor be tudja tömni, amikor semmilyen szurit nem kell hozzá adnia.
A lakk fluortartalma pedig beépül a fogzománcba és ellenállóvá teszi azt a fogszuvasodással szemben.
Így mindenki csak nyer a dolgon.
Uff, én beszéltem.
Fagyigép kb 1 l fagyit tud, kb. fél óra alatt.
Viszont a tál fagyasztórészének kell legyen hely a mélyhűtőben, mert 24 órával a fagyikészítés előtt be kell tenni, h. lehűljön.
Tünde!
Megdöbbentem!!!!!
Nem semmi hurkagyurka (vagy inkább Hurkadorka?
)!
A nagytesó viszont nálunk is girnyó. Úgy kell belekönyörögni néha a kaját.
A hisztik nekem is ismerősek!
Bár most speciel a kicsi rágja a lábam, h. őt vigyem fel a padlásra......