Enikő:
Én másfél kilós kenyeret sütök 1/4 élesztővel, elég az 1/6 az 1 kilósba!
A kenyérlisztet nem kedvelem, mert amikkel találkoztam, mindbe volt adalékanyag vagy más efféle teljesen haszontalan dolog, és a bolti kenyeret is azért nem esszük, mert mindenféle vacakot beleraknak, szóval én csak síma liszteket használok, búzát, rozslisztet, t.k.rozslisztet meg hasonlókat.
Diós dologra meg ajánlom az aranygaluskát, megkevertetheted a géppel, aztán keleszted, csak ki kell szaggatni bele a gépbe és az egy kicsit pepecselős, de azért nem is bonyolult, nem is annnyira időigényes.
Én sokkal jobban szeretem azt, amelyik a kenyérsütőben sül, pedig a sütőnk is elektromos.
Aranygaluska (forrás: Mindmegette)
Hozzávalók: A tésztához:
40 dkg liszt
2 tojássárája
4 dkg olvaszott sütőmargarin
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2,5 dl tej
késéhegynyi só
A töltéshez:
5 dkg sütőmargarin
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk, utána részletekben hozzádjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor átöntjük a kenyérgépből egy tálba, meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A kenyérsütő oldalát margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. (a lapát nem kell bele) Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, csak sütés funkción megsütjük, hogy jó barna legyen a teteje.
Én kenyerem:
Kicsit sápadt a teteje, mert kevesebb cukrot tettem bele.
A tiéd azért olyan gomba alakú, mert sok benne az élesztő. És akkor olyan nagy lukak vannak a kenyér belsejében, kevesebb élesztővel meg sokkal apróbbak. Próbáld ki!
(mi is 1 élesztővel kezdtük-kidagadt a gépből, aztán féllel, végül ez bevált! )