Ludaskása - "ahogy tegnap csináltam"
Hozzávalók:
libaaprólék és/vagy a csontjáról nyersen lefejtett libahusi
2-3 sárgarépa (+ mehet petrezselyemgyökér is)
1 vöröshagyma
só, majoranna, babérlevél, pirospaprika ízlés szerint
olaj
gersli (hántolt árpa) - de lehet rizzsel is
a végén petrezselyemzöld
A gerslit beáztatjuk kb. 1-1,5 órával a cécó előtt, ha rizst teszünk a ludaskásába, akkor azt már előző este nyakon öntjük vízzel.
A husit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a zöldséget szintén, a hagymát apróra vágjuk.
Olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, utána hozzátesszük a répát, a fűszereket a petrezselyem és a pirospaprika kivételével, valamint az apróra vágott husit.
Egy kicsit hagyjuk, hadd készüljenek így az olajon, majd felöntjük egy pici vízzel, s hagyjuk, hogy tovább ismerkedjenek. Én ekkor szoktam beletenni a pirospaprikát, s hagyom ismét egy kicsit összérni az ízeket.
Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy az együtt készülgető egyveleget ellepje + még egy pici a gerslinek, majd lassú tűzön addig párolom, amíg majdnem megpuhult a husi.
Mikor már alakul a husi, leszűröm a beáztatott árpát, s hozzáteszem a zöldséges-husis cucchoz, s megszórom petrezselyemmel.
Megkavargatom, s utána lefedve lassú tűzün addig főzöm, amíg a gersli is és a husi is teljesen elkészül. Közben keveset szoktam a fedőt emelgetni, max. egy két gyógypillantás, elkészültek-e már, s be is szoktam őket takargatni konyharuhával.
Az alaprecept szerint pirított hagymakarikákat kell rátenni az egész tetejére, de én azt nem szoktam, mert vannak hagymafóbiások a családban, jobb a békesség...
Tálaláskor tejfölt szoktam még az asztalra tenni (élnek is vele rendesen), s csalamádét, csemegeuborkát szoktunk hozzá enni.
Van, aki gombát is rak a ludaskásába, s lehet a fűszerekkel is játszani, a gerslit rizsre váltani, olvastam olyat is, hogy reszelt sajttal is megszórják a végén a kását...
Szóval a lehetőségek korlátlanok...
Jó étvágyat!