Vera!
Bocs, hogy beleszólok a tejcsitárolás témába:
"Az anyatej egy élő testnedv: antitesteket, élő sejteket, pl. falósejteket is tartalmaz. Ezek nem csak a babák emésztőrendszerében akadályozzák meg a baktériumok elszaporodását, hanem akár egy tárolóedényben is.
Ha lehet, inkább hűtőben tárolt anyatejet adjunk a babáknak, semmint fagyasztottat. A fagyasztás során ugyanis megsemmisül néhány olyan fontos alkotórésze, amelyek megvédik a babákat a fertőzésektől.
A magas hőmérséklet szintén árt a tejnek, ezért a hűtött, fagyasztott tejet csak lassan, fokozatosan szabad felmelegíteni, legjobb langyos vízbe állítva a tasakot, üveget.
Az anyatej tárolási ideje a hőmérséklettől függ. <font color="0000ff">Szobahőmérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. Nyilván ne hagyd elől sokáig ha 30 fok van.
Hűtőben (0-4 C fok) 8 napig. A hűtőben lévő fagyasztórekeszben 2 hétig
Fagyasztóval kombinált hűtőben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig.
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább.</font>"
Idézőjelbe tettem, emrt nem az én okosságom
, hanem egy korábbi hozzászólásból másoltam ki (aki írta, az nemz. szoptatási tanácsadó és LLL vezető).
Jó az Aventes tároló, de elvileg a tiszta tápszeresnek is OK-nak kellett volna lennie. Valószínű inkább az, hogy tényleg más íze van (és ez nagy sok fagyasztott dologra igaz), azért nem kellett neki. Viszont a fentebb írtak miatt ha megoldható, akkor talán jobb, ha az előző napi fejést adod neki (az egyes fejések alatt összegyűlteket össze lehet önteni, csak arra kell vigyázni, hogy a korábban lefejt, hűtőbe tett, kihűlt tejhez ne rögtön tedd hozzá a frissen fejtet, hanem azt külön hűtsd le, és utána már egy edénybe összeöntheted.)
A hűtőben 8 napig való tárolás számomra is hihetetlen, de talán a legfelső mondat magyarázza, hogy miért van különbség a tehéntej és az anyatej eltarthatósága között. Bár ettől függetlenül ilyen sokáig tárolt anyatejet én már nem hiszem
, hogy oda mernék adni a babámnak. De 2-3 napig tároltat egész nyugodt szívvel.
Beszti