Ezo!
Úgy, h. leveszed a gyerekről a pelust és pucér seggel kicsapod a fűre (ha van kert, akkor oda, ha nincs, akkor a játszótérre). Előbb utóbb észre fogja venni, h. lepisilte a lába szárát. Először annak kell tudatosulnia benne, h. amikor ezt érzem a pocimban, akkor pisilek. Aztán jöhet az, h. ezt a pisit akár a bilibe is lehet majd beleengedni, mert akkor a körülöttem lévő felnőttek baromira örülnek.
Addigis annyit mindenképpen tegyél meg, h. nyitva hagyod a wc ajtót amikor benn vagy, h. a gyerek megtudja, h. ott mi történik.
Hogy ne féljen majd a wc lehúzásakor lezúduló víz hangjától, mert elég sok gyerek megijed tőle.
Ha akarja, húzhassa le ő, ha panelban laktok és a hátfal mögött van a vízóra, akkor megnézhesse h. hogyan forog, ha van elszívótok, ami kapcsolható, akkor azt ő kapcsolhassa. Mert ezek később, mint jutalmazási lehetőségek, mind-mind jól jöhetnek.
Legyen elől a bili, de ne kényszerítsétek rá!
Este el lehet játszani, h. játékmaci belepisil, bohóc belepisil, zsiráf belepisil. Amikor már ő hozza az állatait pisiltetni, akkor előbb utóbb ő is ki fogja próbálni.
Ha már ráül, akkor lehet neki mesélni, amikor ül rajta. Nem kell, h. pucér legyen a feneke közben, elég, ha ülve tud maradni rajta egy ideig, a többi majd jön idővel.
Ha már pucér fenékkel is ül, akkor talán előbb-utóbb belepisil, és akkor lehet neki rettenetesen örülni, apának, mamának mindenkinek megmutatni (nagyit felhívni és elújságolni). Az a lényeg, h. úgy érezze, hatalmas hőstettet hajtott végre.
Ha van rendszer a kakilásában, akkor meg lehet próbálni abban az időben rendszeresíteni a bilizést, és ha sikerrel jár, akkor megint nagyot örömködni, közösen vízrebocsájtani a wc-ben a barnakígyót, ügyeletes jutalmazási rendszert beizzítani.
Lehetőleg nem kommentálni, h. Juj, de büdös! és hasonlók. Az majd később a pelusba sikeredettekre alkalmazandó.
És nem szídni, ha bepisil, bekakil. Eleinte sűrűn elő fog fordulni, később egyre ritkábban. Az a legnehezebb, amikor visszaesés van, akkor megállni, h. ne csesszük le a gyereket, h. már megint bepisilt, pedig már mióta nem.
És semmit nem erőltetni, semmilyen kényszert nem alkalmazni!
Nem megoldás, ha addig nem kelhet fel a biliről, amíg nem produkált valamit, ha folyton visszanyomkodjátok, h. üljön még egy kicsit, hátha...
Sokkal jobban beválik a dícséret.
Meg az sem jó, ha a gyerek azt látja, h. te presztizskérdést csinálsz a dologból, tehát játszótéri anyukák " Ó, az én fiam már 3 hónaposan tökéletesen szobatiszta volt éjszakára IS!" című megjegyzéseit nagyívben engedd el a füled mellett!
Minden gyerek máshogy lesz szobatiszta, van aki egy hét alatt teljesen szobatiszta lesz, van akinek hosszú évekbe telik. Van aki már a wc-re jár pisilni, de a kakiláshoz pelust kell ráadni. Ez is teljesen normális.
De erőltetni, mert a szomszéd Pistikéje már ezt v. azt csinál, nem szabad!
Gergő most ott tart, h. napközben nagyrészt kisgatya van rajta (Jut eszembe: célszerű kedvenc figurával ellátottat venni, mert azt be lehet este mutatni apának, h. száraz maradt a Verda/Micimackó/pókember stb!), csak, ha mondjuk bevásárlóközpontba megyünk, akkor adok rá pelust, mert ott elég nehezen találunk lepisilhető fát.
Most tanulja a nadrág, kisgatya levételét, ez jó alkalom arra is, h. megy közben az idő, ő pedig kénytelen egyre tovább tartani a pisit.
És itt még egy megjegyzés: van, h. jön, h. pisilni kell és amikor leveszi a gatyát, már van benne egy kis pisifolt, ilyenkor nem lecseszni kell, h. miért pisilt be, hanem megdícsérni, mert bizony pont, h. vissza tudta tartani a már elindult pisit! Ha ilyenkor ráülteted wc-re v. bilire, akkor fog még jönni bőven! Ha lecseszed, azzal csak azt tanulja meg, h. nem érdemes anyához rohanni, mert úgyis csak a balhé van belőle.
Egyébként ilyesmi többnyire amiatt fordul elő, h. nagyon játszik és csak akkor kap észbe, amikor már kicsurgott az eleje.
Sosem felejtem el, amikor büszkén üvöltötte a wc-n ülve: "Benne maradt a pisi a pöcsömbe'!"
A kaki vhogy könnyebb, könnyebben is észreveszi, nem is szeret benne ücsörögni, éppen eleget mondtuk neki, h. milyen büdös a pelusa. Meg újabban rászoktunk a barnakígyó számolásra: mennyi sikerül aznap? Két hosszú, meg három kicsi vagy 3 hosszú meg két kicsi, netán egy hosszú és sok kicsi?
Szóval lehet taláni motiváló tényezőt, csak a ti ötletességeteken, meg a gyerek érdeklődési körén, játékos hajlandóságán múlik.
Most új kihívás előtt állunk: a délutáni alvás alatti szobatisztaság lenne a következő lépés. Sógornőm szerint vegyem le róla a pelust, pisiljen be és hagyjam is úgy, majd rájön, h. az nem jó.
Háááát... ez nekem, kicsit durvának tűnik.
Neki a két lányánál bevált.
A minap, amikor kiborított a kölyök, akkor mérgemben elzavartam aludni úgy, h. csak kisgatya volt rajta, nem pelus (annyira ideges voltam, h. el is felejtettem). Be is pisilt természetesem, hiszen mindig pisil a délutáni alvása alatt. Mondta is nagy bánatosan, amikor felébredt, h. "Nem volt rajtam pelus!"
És utána alig bírtam megdumálni, h. nem kap pelust a nap hátralévő részére.
Szóval szerintem nála csak azt érném el a fenti módszerrel, h. nem lenne hajlandó napközbenre sem megválni a pelusától. Úgyhogy ki kell találnom vmi mást.